étrend
#Táplálkozás

Mit egyen, aki laktózintoleranciában szenved?

2023.12.05.
3 perces olvasási idő

A tej és a belőle készült tejtermékek alapvető élelmiszernek számítanak, rendszeres fogyasztásuk nemcsak az étrended színesítése miatt fontos, hanem az egészséged megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében is.

A tejben a szervezeted számára nélkülözhetetlen tápanyagok - fehérjék, szénhidrátok, zsírok - vitaminok (B1-, B2-, B6-, B12-, C-, A-,D-, E- vitamin, pantoténsav, nikotinsav, folsav) és ásványi anyagok vannak( kálium, kalcium, magnézium, szelén).

Amikor a tejfogyasztás gondot okoz

Ha tejfogyasztás után gyakran tapasztalsz hasfájást, puffadást, hasmenést, érdemes kivizsgáltatni, hogy mi okozza a panaszokat: tejallergia vagy tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia). Ugyanis a kettő nem ugyanaz, annak ellenére sem, hogy sokan tévesen azt hiszik.

Tejallergia akkor áll fenn, ha a tejben lévő tejfehérjét - kazeint - a szervezeted allergénként ismeri fel, és ellene kóros immunválaszt ad. Az allergiás reakció kialakulásához már minimális mennyiségű tej elfogyasztása is elegendő, IgE antitest képződik a szervezetedben.

Laktózintolerancia esetében a laktáz emésztőenzim csökkent működése (vagy hiánya) okozza a problémát, ilyenkor a szervezet a maradék enzimaktivitás mértékéig még tolerálni tudja kis mennyiségű tej fogyasztását és nem jelentkeznek a tünetek.

A tejcukor

A tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor - a laktóz, ami egy olyan diszacharid, ami egy glükóz és egy galaktóz egységből áll. Amellett, hogy energiát adó tápanyag, szerepe van a vastagbél pH-jának kialakításában, és bizonyos ásványi anyagok felszívódásában (kalcium, foszfor, magnézium) is. A tejcukrot, ahhoz, hogy felszívódhasson a laktáz enzim bontja egyszerű cukrokká.

A tej laktóztartalma a legmagasabb: 4-5 gramm/100 milliliter. A fermentált tejtermékek - a tejföl, joghurt, kefir és a sajtok ennél kevesebbet tartalmaznak, mivel előállításuk során a tejcukor tartalom csökken. A hosszú érlelésű sajtoknak szinte egyáltalán nincs laktóztartalma, ami azért örvendetes, mert a fogyasztásukkal laktózérzékenyként is gondoskodhatsz a megfelelő kalcium-bevitelről.

A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

A tejcukor-érzékenység során az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani a tejcukrot a laktáz enzim csökkent termelődése (vagy hiánya) miatt - az emésztetlenül vastagbélbe kerülő tejcukor pedig zsírsavakká és hidrogéngázzá bomolva jellegzetes tüneteket okoz. A tünetek súlyossága egyénenként eltérhet, mert függ a maradék laktáz enzim és az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségétől.

A laktózintolerancia tünetei, a tej, vagy tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek:

A laktózintolerancia kialakulhat fokozatosan (az évek előrehaladtával ugyanis csökken a laktáz enzim termelődése), lehet veleszületett kórkép, vagy öröklött genetikai hajlam következménye, de egyéb emésztőrendszeri betegségek (fertőzések, akut gyulladások) is előidézhetik.

Mit tehetek, ha kiderül, hogy laktózérzékeny vagyok?

A laktózintolerancia kellemetlen tüneteinek mérséklése életmódbeli változtatásokkal lehetséges. Ennek során kerülnöd vagy minimalizálnod kell a laktóz tartalmú ételeket, használhatsz enzim-helyettesítőket, és laktózmentes termékeket, valamint gondoskodnod kell más élelmi forrásokból a megfelelő kalcium-bevitelről.

A laktózszegény étrend

Az egyéni tejcukor emésztési képesség függvényében laktózszegény vagy laktózmentes diétát kell követned. Ennek alapelvei a következők:

  • a mindenkori kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek megfelelően a kornak, nemnek, fizikai aktivitásnak megfelelő energia- és tápanyag szükségletet kell biztosítanod
  • különösen a kalcium és D-vitamin (a kalcium hasznosulásához szükséges) bevitelre kell odafigyelni, emiatt az étrendnek tartalmaznia kell a legjobb kalciumforrást, a tejet és tejtermékeket, azzal a különbséggel, hogy azok laktózmentes változatát kell választanod
  • egy deciliter tehéntej kalcium-tartalmával egyenértékű 2-3 dekagramm sajt/ 15 dekagramm tehéntúró/ 3 dekagramm juhtúró/ vagy körülbelül 1 deciliter joghurt, kefir, vagy tejföl
  • A laktózmentes tejek és tejtermékek mellett színesítheted az étrendedet a növényi italokkal. De nem helyes a tej és tejtermékek teljes mértékű helyettesítése növényi italokkal, hiszen ezek nem tartalmaznak teljes értékű fehérjét, illetve kalciumot sem minden esetben. Ha kizárólag növényi italokat fogyasztasz azzal a magas biológiai értékű fehérjeforrások és a kalcium jelentős mennyisége kieshet az étrendedből.
  • Szerencsére laktózmentes termékek széles választékát találhatod meg a boltok polcain: tejek, ízesített tejek, tejföl, joghurt, gyümölcsjoghurt, habtejszín, tehéntúró, túródesszert egyaránt kapható.
  • Az egyéni tejcukor emésztési képesség függvényében jól tolerálhatóak az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek is, hiszen előállításuk során a bennük lévő tejcukor részben lebomlik. A félkemény, kemény sajtok mértékkel ehetőek, a hosszú érlelési idejű sajtok pedig gyakorlatilag laktózmentesek, így szigorúbb diéta esetén iis kitűnő kalciumforrások.
  • Célszerű óvatosan bánni a késztermékekkel - hiszen ezek is tejcukrot tartalmazhatnak.
  • A laktózmentes élelmiszerek mellett a gyógyszertárban kaphatóak laktáz enzimet tartalmazó készítmények - tabletta, rágótabletta, kapszula, csepp vagy por formájában - ezek is a segítségedre lehetnek.

A laktózintolerancia megnehezítheti a mindennapjaidat, de kis odafigyeléssel a kellemetlen tünetek kialakulása megelőzhető.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: