növényi ital
#Táplálkozás

A növényi italok hatásai

2023.03.25.
3 perces olvasási idő

Aki tejfehérje allergiában vagy tejcukor érzékenységben szenved, már jól ismeri a növényi alapú tejhelyettesítő italok jelentőségét. Ezek a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termékek azok számára is hasznos alternatívát jelenthetnek, akik vegán étrendet és egyéb vegetáriánus irányzatokat, divatdiétákat követnek, vagy különböző állat- és környezetvédelmi elvek miatt nem fogyasztanak tejet.

Növényi italok - egyidősek az emberiséggel

Ha tágabb értelemben nézzük a növényi italokat, akkor könnyen beláthatjuk, hogy azok egyidősek az emberiség történelmével. Az olyan italaink, mint a tea, a kakaó, a kávé - növényekből készültek és készülnek még ma is, de a tejszerű növényi italokat is ismerték már Kr. u. 8. században Dél-Európába, mégpedig a mandulatej formájában. Később a XIV. században Kínában elterjedtek a szójából készült italok (doufujian), amit fánkszerű tésztákkal fogyasztottak. Ázsiában, Indiában, Afrikában a kókuszdió rostjaiból készítettek növényi italokat.

Mi a szerepük az egészséges étrendben?

Naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy megfeleljünk a magyar táplálkozási ajánlásokban foglaltaknak. A tehéntej nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, gazdag ásványi anyagokban - káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminok egyaránt megtalálhatóak benne.

Az étrendből csak orvosilag indokolt esetben történhet a tej és a tejtermékek kizárása, ilyenkor a növényi italok szerepe hatványozottan megnő. Az egészséges emberek számára megfelelő tej- és/vagy tejtermékfogyasztás mellett a különböző növényi italok beilleszthetőek az étrendbe, annak színesítésére.

Miből és hogyan készülnek a növényi italok?

A növényi italok többféle növényből készíthetőek:

  • Gabonából: árpa, cirok, kukorica, köles, rizs (barna rizs is), rozs, teff (Eragrostis tef), zab, tönköly, tritikálé, kamut (Triticum turanicum)
  • Álgabonákból: amaránt, hajdina (ezek rizzsel kevertek),quinoa
  • Hüvelyesekből: csicseriborsó, csillagfürt, földimogyoró, szója
  • Dió- és mogyorófélékből: brazil dió, dió, mandula, makadám dió, mogyoró, kesudió, pekándió, pisztácia
  • Olajos magvakból: chia mag, lenmag, napraforgómag, tökmag, szezámmag, kendermag
  • Pálmaféléből: kókusz
  • Egyéb növényekből: burgonyagumóból, földi mandulagumóból (Cyperus esculentus)

Az alapanyagokat órákon át vízben áztatják, turmixolják, leszűrik, ízesítő anyagokat, sót, cukrot, növényi olajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, adalékanyagokat adnak hozzájuk, így téve őket a tejhez hasonló itallá.

A növényi italok fehérje- és aminosav-bevitel szempontjából nem megfelelő helyettesítői a tehéntejnek. Lényegesen kisebb fehérje-tartalommal rendelkeznek ( 0-1,7 g/100 g) mint a tej (3,4 g/100 g), ami alól csak a szója képez kivételt (2,9-3,4 g/100 g).

Zsírtartalmukat tekintve viszont előnyükre szól, hogy egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak és koleszterinmentesek, (kivéve a kókuszital, amely nagyrészt telített zsírsavakat tartalmaz) - ami szív- és érrendszeri szempontból kedvezőbb, mint a hagyományos tejben jelenlévő koleszterin és nagyobb telített zsírsavtartalom.

A növényi italok szénhidráttartalma eltérő, ami attól is függ, hogy hozzáadott cukrot tartalmaznak-e vagy sem. Általában a gabonákból (rizs, zab) készült fajtáknak akkor is magasabb a szénhidráttartalma a tehéntejhez képest, ha nem adtak hozzá - ez a magas keményítőtartalom miatt van - cukrot a felhasznált nyersanyagból származó keményítő miatt. Példaképpen: van olyan rizsital, amelynek deciliterenként 13 gramm a szénhidráttartalma. A mandula-, kókusz- vagy szójaitalnak hozzáadott cukor nélkül minimális szénhidrát-tartalmuk van.

Növényi italokhoz adott adalékanyagok, vitaminok, ásványi anyagok

A növényi italokat úgy próbálják a gyártók a tehéntejhez hasonlatossá tenni, hogy különböző adalékanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják őket.

  • a kalcium pótlására kalcium-karbonátot, trikalcium-foszfátot, és Lithothamnion algából nyert kivonatot használnak
  • a vitaminok közül általában D-, A- ,E-, B2-, B12-vitamint használnak dúsításra a gyártók, de egyes termékekben más vitaminokat tesznek az előállítók, pl B3-, B5- és B6- vitamint.
  • használnak még különböző adalékanyagokat - emulgeáló szereket napraforgó lecitint, guargumit, az ital megfelelő konzisztenciájának kialakítására
  • szentjánoskenyérlisztet állomány javításra, stabilizátorként,
  • növényi olajokat,

Tejfehérje-allergia és tejcukor érzékenység esetén ajánlott a növényi italok fogyasztása

A tejfehérje-allergiásoknak teljesen tejfehérje mentes étrendet kell követni. A tej és tejtermékek egyetlen élelmiszerrel sem pótolhatóak teljesen, de helyettesítésük megvalósítható különböző növényi alapú termékekkel. Mint például a rizs-, zab- vagy szójaitallal,vagy a mandula, kókusz vagy mogyoró alapú itallal.

A tejcukor érzékenység (laktózintolerancia) esetén a tej és tejtermékek elhagyása az étrendből nem javasolt. Megoldást jelenthet, ha bizonyos tejtermékekből a laktózmentes változatot választod, de például a kemény sajtok laktózmentesnek tekinthetőek. A változatosság kedvéért laktózintolerancia esetén az egyén étrendjébe is beilleszthetőek a növényi italok, hiszen azok eredendően laktózmentesek.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: