Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Gluténmentes diéta: otthon étkezés vs. étterem
  2021-07-04

Gluténmentes diéta: otthon étkezés vs. étterem

Két fő módja van az otthoni gluténmentes étkezésnek. Sok család teljesen gluténmentessé varázsolja konyháját, minden gluténtartalmú ételt mellőz, fertőtleníti vagy teljesen felújítja, esetleg kiselejtezi konyhai felszerelését. Más családok tartanak otthon gluténtartalmú ételeket, de szigorú szabályok szerint csak gluténmentes fogásokat készítenek.

Ha az utóbbit választjátok, mindenképpen győződj meg róla, hogy nehogy glutén keveredjen a gluténmentes ételbe, mert a gluténszennyezettség komoly kockázatot jelent a gluténérzékenyeknek.

Néhány tipp, hogy hogyan csökkentheted a gluténszennyezettség kockázatát a saját konyhádban

 • A gluténmentes ételeket szeparált szekrényben tárold!
 • Légmetesen zárt tartályban tárold!
 • A gluténmentes lisztet légmentesen zártan tárold a mélyhűtőben!
 • Vegyél külön vajat, mogyoróvajat, vajkémet! (Hogy megelőzd a szennyeződést a búzakenyér morzsái által!)
 • Használj külön szűrőt, szivacsot, pirítóssütőt, kenyérsütőt, tányértörlő rongyot, és fa konyhai edényt a gluténmentes főzéshez!
 • Gyakran tisztítsd a mérőedényeket, a vágódeszkát, a kanalakat, a mikrót, az edényfogót, és a serpenyőket, edényeket!

- hirdetés -

Gluténmentes étkezés házon kívül

A legjobb módja a gluténmentes diétának, ha időben megtervezed az étkezéseidet. Ez nem hangzik könnyű feladatnak, de a következő tanácsok talán segítenek:

 • Menet közben vagy iskolában étkezés
 • Reggelizz otthon vagy készítsd magadnak gluténmentes reggelit, amit el tudsz vinni az iskolába!
 • Kérj segítséget szüleidtől, dietetikustól vagy az iskolaorvostól, hogy találj néhány gluténmentes reggeli, illetve ebéd lehetőséget az iskolában.
 • Az ebédedet pakold egy elszigetelt táskába, ha menet közben vagy az iskolában tervezel enni!
 • Tarts magadnál néhány gluténmentes nasit, mint például gyümölcs, sajtrudacskák, diákcsemege, vagy popcorn!

Étteremben étkezés

Ha étterembe szeretnél menni, akkor olyan helyet válassz, ahol biztosan van gluténmentes menü, vagy beszélj az étterem vezetőjével, hogy van-e bármilyen gluténmentes lehetőség. Ne felejtsd el figyelmeztetni a chefet, vagy magát az étterem vezetőjét, hogy mind az étkezés, mind a készítése teljesen gluténmentes kell, hogy legyen. Egyre több étterem vesz fel az étlapra gluténmentes választékot.

Bár néhányan csak egy trendnek látják a gluténmentes diétát, annak ellenére, hogy ez egy egészségügyi szükséglet, fontos, hogy közöld a cheffel, hogy komoly gluténérzékenységed van. Néhány étterem könnyen módosít az eredeti étlapon, ha nincs gluténmentes ajánlatuk. Ha kétséged támad, mindig kérdezz, még akkor is, ha egy étel gluténmentesnek tűnik leírás alapján! Általában nem minden összetevő van feltüntetve az étlapon.

A gluténszennyezés főbb forrásai egy étterem esetén az, hogy ugyanazokat a serpenyőket használják a gluténmentes és a gluténtartalmú ételek készítésére, és ugyanabban a vízben forralják a zöldséget, amelyben a tésztát. Plusz, a habart levesekbe lisztet tesznek.

(KamaszPanasz – R.P.)

Tovább a témában: Evés, Emésztés, étrend