cikória
#Táplálkozás

Kávézás büntetlenül - Mire jó a cikória?

2016.02.04.
1 perces olvasási idő

A sokféleképpen hasznosítható növény ma reneszánszát éli, s nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók asztaláról.

A cikóriát szinte mindenki ismeri, hiszen a legtöbbünk gyermekkorából nem hiányozhatott a reggeli étkezésekkor kínált cikória kávé (macikávé, pótkávé).

Sokan ismerjük, míg általában nem tudjuk, milyen rengeteg jó tulajdonsága van a növénynek, nem véletlenül válik névadóvá manapság az egészséges táplálkozást hirdető büfék, éttermek körében.

Mire jó pontosan a cikória?

A cikória sokféleképpen hasznosítható növény: vastagabb gyökeréből készül a pótkávé, cikóriaami természetesen koffeinmentes. Levelei felhasználásával változatosabbá tehetjük ételeinket, hiszen készíthetünk belőle salátákat, süthetjük csőben vagy egyszerűen dinsztelhetjük, de kiváló rakott ételekhez – sokan azonban nehezen barátkoznak meg vele kesernyés íze miatt.

Ma már sokkal könnyebben beszerezhető a cikória, áruházak salátapultjain, esetleg zöldségesnél tudjuk megvásárolni. A cikória főidénye novembertől márciusig tart, tehát éppen akkor halmoz el minket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amikor a szerényebbé válik a zöldség- és gyümölcskínálat. Főleg Franciaországban és Belgiumban kedvelt növény, úgyis emlegetik, mint a legbelgább zöldség, de belga endíviának is hívják .

Ételérzékenységed van?

A növényről bátran állíthatjuk, hogy az egészséges táplálkozás egyik megtestesítője. Magas az inulin tartalma (vagyis vízben oldódó rost tartalma), antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt az olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktóz intolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztamin érzékenység. Ez utóbbi esetben azok is bátran kávézhatnak, akik egyébként nem ihatnának kávét hisztamin intoleranciájuk miatt.

A cikóra az 1600-es évektől ismert és széles körben használt gyógynövény, kezdetben máj- és epepanaszok kezelésére, húgyúti fertőzések kezelésére használták, sőt: élelmezési tulajdonságait is kihasználták, ugyanis a növény rügyeit savanyúságként, virágát és levelét salátaként fogyasztották. A porított, majd pörkölt gyökerét pedig pótkávéként használták fel.

A történelmi múlttal bíró cikória ma egyre inkább reneszánszát éli, s nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók élelmiszer repertoárjából.

(etelerzekenyseg.hu)

Kapcsolódó címkék

kávé