energiaital
#Táplálkozás

Szilveszterkor is óvatosan az energiaitalokkal!

2017.12.29.
2 perces olvasási idő

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. Alkohollal és egyéb drogokkal történő együttes fogyasztása pedig mindenképpen kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet - figyelmezet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet!

Napjainkban az energiaitalok – különösen a fiatalok körében – igen nagy népszerűségre tettek szert. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2011-es 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10-18 éves korosztály 68%-a, a felnőttek 30%-a, míg a 10 év alatti gyermekek 18 %-a fogyaszt energiaitalt.

Vigyázz a koffeinnel!

Az EFSA 2015-ös állásfoglalása szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 mg koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 mg koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 mg/testsúlykilogramm naponta.

A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni. A koffein-túladagolás tünetei: erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. novemberétől 2015. szeptemberéig 379 olyan viselkedési zavart, megbetegedést, rosszullétet regisztrált, amelyek energiaital fogyasztással függtek össze, ezek 75 %-ában 18 év alatti fiatalok voltak az érintettek. A rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosító szerekkel, például alkohollal, altatóval, nyugtatóval, esetleg kábítószerrel.

A vizsgaidőszakban sem ajánlatos a tanulást energiaitalokkal vagy kávéval éjszakába nyúlóan meghosszabbítani. Az így szerzett pluszenergia ugyanis hamar kiapad. A szervezettel nem lehet ily módon visszaélni a végtelenségig, regenerációra van szüksége.

Az energiaitalok nem kívánt hatásai

Egyes energiaitalok cukortartalma meglehetősen magas, egy adag akár 11 kockacukornyi mennyiséget is tartalmazhat, amely növeli az elhízás kockázatát és fogszuvasodást is okozhat.

  • Az intenzív fizikai aktivitás alatt fogyasztott energiaital - különösen melegben - súlyos folyadékhiányos állapothoz és következményes szívritmuszavarhoz vezethet. Az energiaitalok nem keverendők össze a sportitalokkal, amelyek fogyasztása a fizikai igénybevételt követően pótolja a szervezet számára az energiát, a vizet és az eletrolitokat.
  • Az energiaital nem helyettesíti a napi folyadékbevitelt, ezért ne fogyaszd azt üdítőital folyadékpótlásra vagy víz helyett!
  • Ne fogyaszd együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre nem látható következményekkel járhat.
  • Az interneten keresztül rendelt energiaitalok tekintetében legyél nagyon körültekintő! A világhálón forgalomba kerülhetnek illegális energiaitalok, amelyek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, illetve a magas koffeintartalmon túl egyéb, egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethetnek.

Ne feledd!

  • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Ráadásul ez nem is esik nehezünkre, hiszen édes íze miatt csakúgy itatja magát. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.
  • Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!

Mi is az energiaital?

Az energiaitalok koffeint, cukrot vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat, esetenként különböző növényi kivonatokat változó mennyiségben és kombinációban tartalmazó szénsavas, alkoholmentes italok. Az energiaitalt élénkítő hatása, illetve szellemi és fizikai teljesítmény-növelő hatása miatt fogyasztják.

Táplálkozás-élettani szempontból azonban a szervezetnek nincs rá szüksége, az energiaital fogyasztását táplálkozási cél nem indokolja. Az energiaitalok fogyasztásával összefüggő egészségügyi kockázatok elsősorban azok koffeintartalmából adódnak. E szempontból az energiaitalok igen eltérőek lehetnek, egy átlagos 250 ml-es doboz koffeintartalma 64 mg, de vannak olyan változatok, melyek 100 mg-ot is tartalmaznak. A 1,5-2 literes kiszerelésben kapható energiaitalok koffeintartalma elérheti akár az 1200 mg-ot is. Összehasonlításképpen, egy csésze átlagos kávé koffeintartalma 40-90 mg, míg egy csésze tea, illetve egy pohár kóla 20-40 mg koffeint tartalmaz.

(OGYÉI)