cukorbeteg
#Táplálkozás

Szuper ételek cukorbetegeknek

2015.05.23.
1 perces olvasási idő

Mindenki tudja, hogy bizonyos ételek fogyasztását csökkentenie kell, vagy teljesen el kell hagynia annak, aki cukorbeteg. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek is, melyek segítenek a diabétesz kezelésében. Ezek a szuperkaják alacsony zsírtartalmúak, ellenben a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk magas. Fogyaszd őket rendszeresen, és meglátod, sokat segítenek a betegséged kezelésében.

Bab

Hihetetlenül magas protein és rosttartalma miatt egy félbögrényi bab fedezi a napi rost és protein szükségleted akár harmadát is. Fehérjetartalma megegyezik egy nagy szelet húséval. A bab tökéletes a vércukorszint kezelésére, lassan felszívódó tápanyagokkal szolgálva a testnek, illetve kontrollálja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést. Emellett kiváló magnézium- és káliumforrás.

Hal

A lazac, a hering, a tonhal és a makréla magas omega-3 zsírsav tartalommal rendelkeznek, ami bizonyítottan szív- és érrendszervédő hatású mindaddig, amíg nem rántva fogyasztod őket. Egy kutatás szerint, már a heti kétszeri halevés is sokat segít a cukorbetegeknek a veseproblémák elkerülésében.

Magvak, diófélék

A magvak nagyon laktatóak és magas a telítetlen zsírsav tartalmuk, amit „jó” koleszterinnel hoznak összefüggésbe. Néhány dióféle és a lenmag is omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezenkívül a diófélék fogyasztásával egy jó adagnyi magnéziumot és rostot is bejuttathatsz a szervetedbe.

Bogyós gyümölcsök

Minden bogyósgyümölcs magas antioxidáns tatalommal rendelkezik. Szívbarát, segítenek a rák megelőzésében és zsírmentesek, ráadásul tele vannak vitaminokkal is. Összehasonlítva más gyümölcsökkel viszonylag kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak.

Brokkoli

A brokkoli magas rost-, A- és C-vitamin- ám alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú, antioxidánsokkal és rákmegelőző tulajdonságokkal bíró zöldség. Nagyon laktató, így a fogyni vágyók számára az egyik legjobb választás. (pl: Egy nagy tál saláta főtt brokkolival teljesen megtölt és csak 75 kalóriát vittél be a szervezetedbe.)

Spenót és egyéb sötétzöld leveles zöldségek

A spenót, a kelkáposzta, illetve a többi sötétzöld, leveles zöldség is magas A- és C-vitamin tartalommal rendelkezik, de kevés bennük a kalória és a szénhidrát.

Teljes kiőrlésű gabona

Bármikor, amikor megkívánsz egy kis kenyeret, tésztát vagy müzlit, győződj meg arról, hogy teljes kiőrlésű-e, mielőtt megennéd. A teljes kiőrlésű gabonában lévő csíra és korpa sok magnéziummal, krómmal, omega-3 zsírsavval és rosttal rendelkezik.

Paradicsom

Íme, egy újabb színes zöldség, amiben sok vas valamint C- és E-vitamin található az antioxidánsok mellett. A paradicsom nagyon sokféleképpen felhasználható, sok recept alapanyaga is.

(Gy.Z. - everydayhealth)