ásványvíz
#Táplálkozás

Inni kell! - De mit?

2012.08.26.
3 perces olvasási idő

Nem egy helyről halljuk mostanában, hogy a legjobb szépség- és egészségrecept a megfelelő mértékű folyadékfogyasztás. A különböző innivalók közül is legjótékonyabb hatású a víz, amelyből ma már számos fajta kapható, a csapvíz egyeduralma régen leáldozott.

A tudatos fogyasztó számára nem mindegy, hogy milyen vizet milyen célból választ. A kínálat zavarba ejtő, ám sokunk nincs tisztában azzal, hogy miben különbözik egymástól két palackozott víz. A különböző vizek eltérő forrásokból származnak, és különböző összetételüknek köszönhetően rendszeres fogyasztásukkal más-más élettani hatások érhetők el. Közös tulajdonságuk, hogy kalóriatartalmuk (az ízesített változatokat leszámítva) nulla, azaz bármely testsúlycsökkentő diétába korlátlan mennyiségben beilleszthetők.

Az üzletek polcain lakossági fogyasztásra alkalmas formában találkozhatunk természetes ásványvízzel, forrásvízzel, gyógyvízzel.

Természetes ásványvíz

Ásványvíznek az a víz minősíthető, mely legalább 55 mg/liter összmennyiségben tartalmaz különböző ásványi anyagokat.

A természetes ásványvíz olyan ásványvíz, amely a földfelszín szennyeződésektől védett kőzetrétegeiből származik. Természetes ásványvíznek csak a megfelelő minősítés megszerzése után nevezhető egy termék. Ez magában foglalja a hitelesített kútból vagy nyerőhelyről történő, a termelés és a víz minőségének folyamatos, szigorú, hatósági ellenőrzését.

Emellett a természetes ásványvizek nagyon szigorú mikrobiológiai vizsgálatokon mennek keresztül, s a tisztaság garanciája a kinyerés helyén való palackozás. A természetes ásványvíz elnevezés Magyarországon csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának engedélyével használható. Ezen vizek nagyszerűsége abban rejlik, hogy tiszták, nem tartalmaznak szennyeződéseket, és összetételük állandó.

Forrásvíz

Szintén természetes eredetű víz, melyre az ásványvízhez hasonló szigorú mikrobiológiai követelmények vonatkoznak, s összetételének ki kell elégítenie az ivóvíz egészségi jellemzőire vonatkozó előírásokat. A természetes ásványvízzel ellentétben azonban nem szükségszerű, hogy védett rétegből származzon és a hivatalos elismerés sem kitétel.

Gyógyvíz

Gyógyvíznek azt a vizet hívjuk, amelynek hatása nagyobb számú népességcsoporton végzett tudományos vizsgálatokkal alátámasztott, ezen kívül pedig a gyógyhatást az Országos Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság is elismerte. A gyógyvizek fogyasztása meghatározott kórállapotokban ajánlható, minden esetben orvosi javaslat alapján, kúraszerű alkalmazással. Ezeknek a vizeknek az állandó, nagyobb mennyiségű fogyasztása az egészségre kedvezőtlen hatású.

Ízesített, dúsított vizek

Elvileg ezeknek az italoknak a megnevezése nem lehetne például „szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz”, csak „természetes ásványvíz alapú ital”, így utalva a kiindulásul szolgáló vízfajtára. Ezeket az italok mesterséges körülmények között állítják elő, legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják, vagy különböző aromákkal ízesítik, így növelve a vizek élvezeti értékét.

Csapvíz

Csapvíz elnevezés alatt a háztartásokban fellelhető, közüzemi vezetéken érkező ivóvíz minősítésű vizet értjük. A fentiektől leginkább abban különbözik, hogy felszíni vízfolyásokból származik, és ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, számos fizikai és kémiai eljárásnak vetik alá.

Melyiket válasszam?

Mindenki ízlése, célja, pénztárcája szerint dönthet arról, hogy milyen vizet fogyaszt. Alapvetően kétféle álláspont létezik: az egyik szerint a palackozott természetes eredetű vizek sokkal egészségesebbek, mint a csapból folyó változat, hiszen azt felszíni vizekből nyerik, és fogyasztásával a tisztító-ülepítő eljárások nem kívánatos hatásait is élvezhetjük, nem beszélve a ki nem nyerhető szennyeződésekről, amelyek lehetnek akár gyógyszermaradványok, hormonok is.

Ugyanakkor természetesen a csapvíz egyáltalán nem káros az egészségre, ez a probléma a palackozott vizek megjelenésével előtérbe kerülő üzleti érdekek felbukkanása előtt egyáltalán nem foglalkoztatta a közvéleményt. Ma is vannak egyes médiumok, amelyek szerint a csapból folyó ivóvíz fogyasztása az egészség szempontjából sokkal előnyösebb, mint a palackozott vizeké. Ez a vélemény általában a palackokból kioldódó állítólagos kémiai anyagok jelenlétén, esetleges egészségkárosító hatásán alapul.

Igazságot tenni természetesen nagyon nehéz, hiszen az egyes érdekek különböző mértékű jelentőséget tulajdonítanak a különböző hatásoknak, összetevőknek, esetleges nem kívánatos anyagoknak.

(Fókuszbananő)

Kapcsolódó címkék

víz