kávé
#Táplálkozás

Zöld kávé: az új csodadiéta vagy mégsem?

2014.10.19.
3 perces olvasási idő

„Hetente fél kiló súlycsökkenés”. „A zöldkávé-kivonat az összes felesleges zsírt elégeti”. Ilyen és ehhez hasonló címekkel tudósítanak amerikai fitnesz magazinok a zöldkávé-kivonat áldásos hatásáról. A trend már Európában is terjed. Egyre gyakrabban jelennek meg az interneten a pörköletlen kávébabból nyert drága étrend-kiegészítőt kínáló weboldalak.

De vajon mi az igazság a zöld kávéval kapcsolatban?

Úgy tűnik, a kávékivonat hatását tudományos kutatások is igazolják. A pennsylvaniai Scranton Egyetem kutatói egy vizsgálat során enyhén túlsúlyos fogyni vágyókat 3 csoportra osztottak. Az első csoport 6 héten keresztül nagy dózisban (1050 milligramm) kapott a kivonatból, a második csoport ugyanezen idő alatt közepes dózist fogyasztott (700 milligramm), míg a harmadik csoport hatóanyag nélküli kapszulát szedett be. Ezt követően 2 hétig egyik csoport sem fogyasztott semmit, majd cseréltek.

5 és fél hónap elteltével az elemzések azt mutatták, hogy a Normál testsúlykísérletben résztvevők - bár nem változtattak étkezési szokásaikon – átlagosan 8 kilóval kevesebbet nyomtak, ami 10% súlycsökkenésnek felelt meg. A BMI-indexük csaknem 3 ponttal, a testzsír-százalékuk pedig 4 százalékponttal csökkent. Az alanyok a legnagyobb súlycsökkenést éppen abban a fázisban érték el, amelyben zöldkávé-kivonatot fogyasztottak. A vizsgálat mégsem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy a kivonat hozzájárul a zsírégetéshez, mivel mindössze tizenhatan vettek részt a kísérletben.

A legnagyobb zöldkávé-kivonattal kapcsolatos felmérés egy amerikai tévéműsorban valósult meg: az egyik csatorna egy egész show-t szentelt a témának, egyszerre 100 stúdióvendéget teszteltek. Az eredmény: akik két héten keresztül zöldkávé-kivonatot kaptak, átlagosan 1 kilogramm súlyfeleslegtől szabadultak meg. A kontrollcsoportban ez az érték fél kilogramm volt. Azonban ez a vizsgálat sem szolgált egyértelmű bizonyítékkal, ugyanis a résztvevők naplót vezettek az étkezési szokásaikról, ami önmagában is befolyásolja a táplálkozási szokásokat.

A klorogénsav meggátolhatja a zsírképződést

„Az utóbbi évtizedekben számtalan fogyókúrás tabletta jelent ment, kezdetben mindegyik sokat ígérőnek tűnt, aztán kiderült, hogy hatástalanok. Ez még azokról a hatóanyagokról - például egyes étvágycsökkentőkről - is elmondható, amelyeknek a hatásmechanizmusa teljes körűen ismert.” – ezt már Volker Schusdziarra, a müncheni Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität táplálkozástudományi vezetője mondja. A zöldkávé-kivonat hatását nagy valószínűséggel a klorogénsavnak köszönheti, amely - mivel a pörkölés során nagyrészt lebomlik -, elsősorban a zöld, pörköletlen kávébabban található. Emellett más növények, többek között az articsóka, a burgonya és a csalán is tartalmazzák.

Laboratóriumi egérkísérletek arra utalnak, hogy a klorogénsav nagy koncentrációban olyan enzimeket gátol, melyek a testben a zsír és a cukor felszívódásáért felelősek. A klorogénsav az emberi szervezetben is megakadályozza, hogy étkezés után a vércukorszint az egekbe szökjön, és zsír raktározódjon el. Egy kísérletben azoknak a szervezete, akik cukrot és klorogénsavat is tartalmazó kávét ittak, csaknem 7 százalékkal kevesebb cukrot vett fel, mint azoké, akik normál kávét fogyasztottak. Azonban a résztvevők száma itt is alacsony volt.

Gyors fogyókúra helyett változtass az életmódodon!
Mielőtt elkezdenéd, meg kell szabadulnod a rossz mentális szokásaidtól. A kulcs az átalakuláshoz az, ha teljes életmódváltást, nem pedig pusztán gyors fogyást akarsz elérni. A célod egy egészséges diéta és életmódváltás legyen! Tovább a cikkhez

Az egészséges testsúly titka: étrend és mozgás

Az eredmények tehát biztatóak, de eddig nem végeztek megfelelő minőségű klinikai teszteket. Schusdziarra szerint a zöldkávé-kivonat hatásáról ezért még semmi bizonyosat nem tudunk állítani. Ugyanígy az esetleges mellékhatások sem ismertek még. A forgalomban lévő termékleírások alapján is szembetűnő, milyen keveset tudunk valójában a zöldkávé-kivonatról. A kutató szerint teljesen túlburjánzott a piac és sok a visszaélés is. Úgy véli, a túlsúly elleni harc leghatásosabb módja az étrend megváltoztatása. Az általa javasolt módszer nem más, mint alacsonyabb energiatartalmú élelmiszerek bevitele. A fogyáshoz a sport önmagában nem elég: pl. egy túrósbukta energiatartalmának ledolgozásához egy órán keresztül 15 km/h sebességű kerékpározás szükséges. „A tanulság tehát az, hogy aki fogyni szeretne, annak mindenekelőtt a táplálkozásán kell változtatnia.”

(KamaszPanasz - forrás Spiegel.de)

Kapcsolódó cikkek