pattanás
#Táplálkozás

Mit egyél a pattanások ellen?

2015.05.30.
2 perces olvasási idő

A világon kevés olyan szemet szúró bőrprobléma van, mint a pattanás. Fiatal és idős korban, fiúkon, férfiakon, lányokon és nőkön is látjuk őket. Okozhatja stressz, hormonok, vagy akár más tényezők is. Egy biztos, a pattanások szinte mindenkinek problémát okoznak. Van egy módszer, amit azonban szinte soha nem veszünk figyelembe a pattanások elleni harcban. Ez az étrendváltoztatás!

Az alábbiakban 5 olyan étkezési tanácsot adunk, melyek segítik csökkenteni a pattanások gyakoriságát és súlyosságát. Ezek a tippek nem csak a pattanások ellen jók, hanem a bőr öregedése ellen is védelmet nyújtanak, segítik megőrizni a fiatalos, egészséges bőrt.

1. Add meg a bőrnek azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van!

Egészséges ételek

Az étkezési szokásainkat általában a testünk és izmaink szükségleteihez igazítjuk, pedig van pár olyan tápanyag, mely elengedhetetlen az egészséges bőr érdekében. Az egészséges, jól táplált bőr kevésbé lesz pattanásos.

Ennek érdekében ajánlott a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, mivel ezek gazdagok béta-karotinban. Keresd a sárga és a zöld színű gyümölcsöket, zöldségeket! Gyümölcsök közül pattanások ellen a leghatékonyabbak a sárgabarack, sárgadinnye, mangó és őszibarack, míg zöldségek közül a sárgarépa, spenót, és a tök.

2. Kerüld a pattanást okozó ételeket!

Fontos a pattanások kialakulásának megakadályozásában, hogy kihagyd az étrendedből azokat az ételeket (és szokásokat), melyek a pattanások kialakulásához hozzájárulnak. Ilyenek például a zsíros és fűszeres ételek - ezzel talán mindenki tisztában van. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a cigaretta, a feldolgozott élelmiszerek, a koffein- és alkoholtartalmú italok, és a tejtermékek is pattanást okozhatnak. Ezeket kerüld, ha egészséges, tiszta bőrt szeretnél, vagy csökkenteni szeretnéd a pattanások számát!

3. Ne használj finomított cukrot!

A finomított cukor olyannyira felelős a pattanások és a mitesszerek kialakulásáért, hogy a bőrgyógyászok egy része a pattanásokat a „bőr cukorbetegségének” tekintik.

Ezek a cukrok nagyon gyakoriak, megtalálhatóak minden feldolgozott élelmiszerben és az összes vásárolt késztermékben. A finomított cukor nagy mennyiségben megtalálható olyan szószokban, mint a ketchup és a barbecue-szósz. Ezen kívül ott van még a boltban vásárolt sütikben, előkészített és félkész élelmiszerekben is!

Az egészséges bőr érdekében egyél a feldolgozott és félkész élelmiszerek helyett friss, természetes alapanyagokból készült ételeket. Ha követed a tanácsot, akkor sokkal kevesebb finomított cukrot fogsz a szervezetedbe bevinni, ettől a bőröd is tisztább és szebb lesz!

Az akne anatómiája
Már a neve is rosszul cseng ennek a rettegett bőrhibának, ami számos kellemetlenséget okoz kamasz- és felnőttkorban egyaránt. Tovább a cikkhez

4. Tisztítókúrát a bőrnek is - megfelelő táplálkozással!

Amikor tisztítókúrát végzünk, hanyagoljuk a zsírt, és az izmoknak szükséges tápanyagot viszünk a szervezetünkbe! Ezek a tápanyagok részt vesznek a tisztító folyamatokban, így teszik egészségesebbé és hatékonyabbá a testet, illetve megtisztítják a testet a méreganyagoktól.

Ezt kell tennünk a bőrünk érdekében is. Van pár olyan zöldség, amely hozzájárulhat a tisztítófolyamatokhoz. Ezek a brokkoli, a zeller, a káposzta és a spárga. Továbbá méregtelenítő gyógynövényeket és fűszereket is iktass be az étrendedbe ugyanezen célból!

5. Vitaminok

A pattanásokat egyszerű elkerülni, ha egészségesen étkezel! Fogyaszthatsz az ajánlott napi bevitel mennyiségében étrend-kiegészítő vitaminokat. Emellett kerüld azokat a rossz szokásokat, amik pattanásokat okozhatnak!

Sok gyümölccsel és zöldséggel, megfelelő vitaminbevitellel, és a káros szokások hanyagolásával (egészségtelen italok, dohányzás) a bőröd tiszta és pattanásmentes lesz.

(KamaszPanasz - S.A., forrás greenlivingideas.com)