csokoládé
#Táplálkozás

A világ legjobb csokoládékészítő műhelyei

2022.03.08.
3 perces olvasási idő

Bárkit jókedvre derít egy darabka finom csoki vagy egy szem bonbon. Tudományos kutatások százai bizonyították, hogy a magas kakaótartalommal bíró csokoládé jótékony hatással van az egészségre, ráadásul a kedélyállapotunkat is pozitívan befolyásolja.

Valószínűleg ez lehet az oka, hogy a csokoládét mindenki szívesen fogyasztja, és egy finom, prémium minőségű bonbont még a legelvetemültebb fogyókúrázók sem utasítanak vissza. Cikkünkben a világ legnívósabb csokoládégyártó műhelyeit mutatjuk be.

Teuscher (Zürich, Svájc)

A Teuscher csokoládék története 70 évvel ezelőtt indult egy apró svájci városkában. Az alapító, Dolf Teuscher az egész világot bejárta, hogy felkutassa a legfinomabb kakaót, marcipánt, gyümölcsöket, diót, és egyéb összetevőket, melyekből megalkotta mára világhírűvé vált receptjeit. A zürichi Teuscher műhelyben jelenleg több mint 100 féle csokit készítnek az alapító eredeti receptjei alapján, melyek apáról fiúra szállnak. A csokoládékhoz csak a legdrágább és a legfinomabb természetes összetevőket használják, vegyi anyagok, élelmiszeradalékok, és tartósítószerek nélkül. A ház specialitása a pezsgőkrémmel töltött tejszínes csokoládéból készült pezsgős trüffel, melyet a cég többi termékével együtt hetente frissen szállítanak a cég világszerte üzemelő mintaboltjaiba.

Vosges Haut-Chocolat (Chicago, USA)

A cég tulajdonosa Katrina Markoff saját kezűleg válogatja és ellenőrzi a műhelybe kerülő összes fűszert, virágot és csokoládét. A szakma csínját-bínját a párizsi Le Cordon Bleu cégnél tanulta ki, de tanulóévei alatt a világ számos más csokoládéműhelyében megfordult, és az itt töltött évekből tovább inspirációt merített. Sokrétű tapasztalatainak gyümölcse az ízek és textúrák különleges kombinációja, kreációiban biztos kézzel házasítja a finom csokoládét a különleges fűszerekkel és virágokkal.

Scharffen Berger Chocolate Maker, Inc. (Berkeley, Kalifornia, USA)

Az étcsokoládé készítésre specializálódott Scharffen Berger Chocolate Maker műhelyében a gyártás egész folyamata manufakturális lépésekben történik, a kakaóbab kiválogatásától a kész csokoládéig. A csokoládékészítők maguk válogatják és ízlelik a kakaóbabot, majd a különböző ültetvényekről származó babot gondosan összekeverik, hogy kivételes, semmi máshoz nem hasonlítható ízhatást produkáljanak.

Jacques Torres Chocolate (New York, USA)

A Jacques Torres Chocolate üzleteibe lépve egy darabka Európa tárul elénk, és úgy érezzük, mintha csak a „Csokoládé” című film bájos kis üzletében járnánk. A kávézóasztaloknál üldögélve érdemes megkóstolnunk a frissen sütött pain au chocolat sütit, miközben a műhely hatalmas üvegtábláin keresztül a csokoládékészítés kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk. Az 5 New York-i üzlet mellett a cég Atlantic Cityben is üzemeltet egy mintaboltot.

Norman Love Confections (Ft. Myers, Florida, USA)

„Szenvedélyem a csokoládé.” Ez a mottója Norman Love-nak, aki szerint a csokoládé nemcsak finom, de látványra is lenyűgöző legyen. Ennek érdekében társával együtt kifejlesztett egy technikát, mellyel a csokoládé öntőformákba kézzel festett cukormázat helyez, majd erre a káprázatos mázra tölti a legfinomabb belga, francia és svájci csokoládét. Receptjeiben gyakran használ gyümölcspüréket, karamellt, gyömbért és mogyorót, különlegessége a sütőtökös fehércsoki bonbon, mely annyira gyönyörű, hogy szinte bűn elfogyasztani.

Valrhona (Franciaország)

A cég 1922 óta gyártja a kivételes minőségű, gourmet csokoládéit, melyekhez a kakaóbabot közvetlenül Dél-Amerika, a Karib térség, és a Csendes óceáni szigetvilág trópusi ültetvényeiről szerzi be. A francia stílusú csokoládét gyártó cég elsőként címkézte terméket a borokhoz hasonlóan, mint például grand cru, és vintage csokoládé. A Valrhona 2008-ban bemutatta a világon egyedülálló különleges sós fűszeres csokoládéját a Xocopili-t.

Godiva Chocolatier (Brüsszel, Belgium)

A Godiva csokoládé múltja az 1920-as évekre tekint vissza, a Draps család apró csokoládékészítő műhelyébe. A tehetséggel, kreativitással és kiváló üzleti érzékkel megáldott Joseph Draps 14 éves korában állt be a családi műhelybe. Az ifjú mester azonnal eldöntötte, hogy kizárólag első osztályú, prémium minőségű csokoládét gyárt, és ezt termékei megjelenésével is reprezentálja. A kiválóság és presztízs kategória érzékeltetésére a csokoládékat messziről felismerhető, elegáns, aranyszínű dobozokban kínálta, és a márkanevet is ennek megfelelően választotta. A Godiva néven piacra került csokoládék azonnal siket arattak, és a cég hamarosan a belga királyi udvar hivatalos beszállítói közé került.

Richard Donnelly Fine Chocolates (Santa Cruz, Kalifornia, USA)

Richard Donelly csokoládé kreációi egyáltalán nem nevezhetők hétköznapinak, mivel a különleges minőségű francia és belga csokit előszeretettel ötvözi olyan összetevőkkel, mint levendula, chipotle, sáfrány, kardamom és Earl Grey tea. Alig tíz évvel a nyitás után, a merész, és innovatív hozzáállás elismeréseként a cég az Euro Chocolate Festival díját is elnyerte. A folyamatos prémium minőség biztosítása érdekében a Donelly műhely naponta csak 50 font csokoládé gyárt, így mindennap frissen kóstolhatjuk meg a híres makadámia diós fehér csokit vagy a mézes vaníliás karamellt is.

Richart (Párizs, Franciaország)

A minőség megszállott elkötelezettjeként a francia csokoládéműhely garantálja, hogy termékei szigorú tradicionális technológiával és kizárólag a legfinomabb összetevőkből készülnek. Richart úr receptjeit minden esetben a saját családtagjai tesztelik, akiknek kiváló ízlését bizonyítja, hogy a cég már hét alkalommal nyerte el a francia édességgyártók legnagyobb presztízsű díját a Ruban Bleu-t.

Csokoládéi tökéletesítése közben Richart folyamatosan az ízek hangsúlyozásán és a különleges design megvalósításán dolgozik. Ennek szép, és igen borsos árú bizonyítéka a 850 dollárért kínált, hét fióknyi csokoládéval töltött rózsafadobozos desszert, melyben a szivar humidorokhoz hasonlóan, állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítja a csokoládék minőségét.

Puccinni Bomboni, Amszterdam

Ha meg szeretnénk kóstolni Hollandia legkiválóbb csokoládéját, akkor bizony el kell utaznunk Amszterdamba. A Puccini cég ugyanis kizárólag a helyszínen, kézzel gyártott csokoládéit forgalmazza. Bár a kínálat nem óriási, az ízek egzotikus kombinációja, és a minőség valóban lenyűgöző.

(DRportal - intelligenttravel.nationalgeographic.com)