egészség
#Táplálkozás

Hogyan legyél olimpiai bajnok? Egyél tudatosan!

2012.11.06.
2 perces olvasási idő

Hogyan segítheti a táplálkozás egy sportoló életét? A pörkölt és a rántott hús ugyan kalóriadús, de valóban megfelel egy sportoló kamasz szükségleteinek? Rossz hírünk van, ezek az étkek nagyon is kerülendők még akkor is, ha rendszeres testmozgással le is adod a bevitt energiát. A chips, kóla és energiaital pedig egyenesen tiltólistás!

(T)Egyél minden nap azért, hogy bajnok lehess! – ezzel a jelmondattal indult útjára a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendezvénysorozata, ami kamaszkorú utánpótlás sportoló gyerekeknek ad hasznos tanácsot az étkezéshez. Kutatások étrendbizonyítják ugyanis, hogy maga a táplálkozás egy profi sportoló esetében bizony nem pusztán abból áll, hogy jól van-e lakva, vagy sem. Profi sportoló pedig csak akkor lehet valaki, ha már egész fiatal korban elkezdi az edzést – és vele együtt a tudatos táplálkozást is.

Egy 2010-es felmérés szerint, ami az iskoláskorú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgálta, a fiatalok 29,9 százaléka soha nem reggelizik hétköznapokon, s csak a 31,1 százalékuk fogyaszt rendszeresen gyümölcsöt, cukros üdítőitalt és édességet viszont ugyanennyien esznek naponta. A kutatás rákérdezett a diákok saját testkép-megítélésére is. Ez alapján a diákoknak mintegy fele (52,3%) tartja testalkatát átlagosnak, míg közel harmada (30,8%) kövérnek látja magát.

Mi a helyzet az utánpótlás sportolókkal?

– A napi két edzéstől ezek a diákok leterheltek, egyre fiatalabb korban várnak tőlük maximális teljesítményt, de általában arra már kevesen figyelnek, hogy mindehhez meglegyen a szükséges energiájuk, vagyis rendszeresen étkezzenek is. Az utánpótlás sportolók legtöbbször csak naponta kétszer esznek, meleg ételt, zöldséget vagy gyümölcsöt alig, viszont ásványi anyagokból és vitaminokból sokkal többet fogyasztana a szervezetük. Versenyeken nem esznek semmit, vagy még ráadásul energiaitalokat is isznak, attól várva a felfrissülést – sorolta az elborzasztó tapasztalatokat Kovács Ildikó, táplálkozási szakértő.

De akkor mit is kellene enni?

– Nincs tiltott táplálék, csak kerülendő mennyiség! – mondta a szakértő, hozzátéve: a hangsúly a változatosságon van. Még mindig jobb a menzán enni, mint egész nap szendvicset rágni és üres gyomorral elindulni az edzésre. Édességeket és egyéb rágcsálnivalókat pedig a minimálisra kell csökkenteni, ezeket ugyanis akár lemozgod, akár nem, csak üres kalóriákkal terhelik a szervezetedet, a túl sok cukorból pedig zsír lesz, és így sportteljesítményedet is rontják. Sport előtt már nem szabad sokat és nehezet enni (például pörköltet, rántott húst), ez ugyanúgy ronthatja a teljesítményt, de egy joghurt, banán, müzli szelet minimum legyen a gyomrodban! Ajánlott a napi 5-6-szori étkezés is, de ne ijedj meg, nem kell pukkadásig enned magad, sőt, az a jó, ha mindig csak annyit eszel, amennyit éppen kívánsz. Üres gyomorral ráadásul azzal is számolnod kell, hogy a tested a már meglévő izmait építi le, hogy energiához jusson.

Mindehhez pedig inni is nagyon fontos, legalább napi 2-3 litert – és nem mást, mint sima csapvizet. Egy energiaitalban 3 erős kávénak megfelelő mennyiségű koffein van. Láttál már felnőttet, aki egymás után bedöntött három feketét? Ugye, hogy nem! A koffein csak a pulzusodat emeli meg, valójában energiád nem lesz több. – A sporttáplálkozás még ennél is kifinomultabb, sportágak szerint különböző étrendeket kell összeállítani, amiben egy szakember segíthet – folytatta Kovács Ildikó.

A MOB és a SportVitalitás közös táplálkozási szakértő csapata (akik az olimpikonokat is felkészítették a Londoni Játékok előtt) az országban 15 vidéki és 5 fővárosi helyszínen fordul majd meg, hogy minél több sportoló gyerekhez jusson el a tudatos táplálkozás fontossága. A helyszínekről érdeklődj a www.spotvitalitas.hu oldalon!

(Szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Kapcsolódó címkék

étrend