Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Hogyan legyél olimpiai bajnok? Egyél tudatosan!
  2012-11-06

Hogyan legyél olimpiai bajnok? Egyél tudatosan!

Hogyan segítheti a táplálkozás egy sportoló életét? A pörkölt és a rántott hús ugyan kalóriadús, de valóban megfelel egy sportoló kamasz szükségleteinek? Rossz hírünk van, ezek az étkek nagyon is kerülendők még akkor is, ha rendszeres testmozgással le is adod a bevitt energiát. A chips, kóla és energiaital pedig egyenesen tiltólistás!

- hirdetések -

(T)Egyél minden nap azért, hogy bajnok lehess! – ezzel a jelmondattal indult útjára a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendezvénysorozata, ami kamaszkorú utánpótlás sportoló gyerekeknek ad hasznos tanácsot az étkezéshez. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy maga a táplálkozás egy profi sportoló esetében bizony nem pusztán abból áll, hogy jól van-e lakva, vagy sem. Profi sportoló pedig csak akkor lehet valaki, ha már egész fiatal korban elkezdi az edzést – és vele együtt a tudatos táplálkozást is.

Egy 2010-es felmérés szerint, ami az iskoláskorú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgálta, a fiatalok 29,9 százaléka soha nem reggelizik hétköznapokon, s csak a 31,1 százalékuk fogyaszt rendszeresen gyümölcsöt, cukros üdítőitalt és édességet viszont ugyanennyien esznek naponta. A kutatás rákérdezett a diákok saját testkép-megítélésére is. Ez alapján a diákoknak mintegy fele (52,3%) tartja testalkatát átlagosnak, míg közel harmada (30,8%) kövérnek látja magát.

Mi a helyzet az utánpótlás sportolókkal?

– A napi két edzéstől ezek a diákok leterheltek, egyre fiatalabb korban várnak tőlük maximális teljesítményt, de általában arra már kevesen figyelnek, hogy mindehhez meglegyen a szükséges energiájuk, vagyis rendszeresen étkezzenek is. Az utánpótlás sportolók legtöbbször csak naponta kétszer esznek, meleg ételt, zöldséget vagy gyümölcsöt alig, viszont ásványi anyagokból és vitaminokból sokkal többet fogyasztana a szervezetük. Versenyeken nem esznek semmit, vagy még ráadásul energiaitalokat is isznak, attól várva a felfrissülést – sorolta az elborzasztó tapasztalatokat Kovács Ildikó, táplálkozási szakértő.

De akkor mit is kellene enni?

Mire esküsznek a sportolók?

Kovács Kati, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó

– Bár a szülőktől hozott mintám jó volt, nálunk mindig gyümölcs volt a desszert, mégis csak felnőtt fejjel kezdtem tudatosan figyelni arra, hogy mit is eszek. Azt vallom, hogy amit megkívánok, meg kell enni, de csak mértékkel. Járok még gyorsétterembe is, de csak nagyon ritkán. Nem kell lemondani semmiről, de meg kell adni a szervezetnek a szükséges tápanyagokat.

Kökény Roland, olimpiai, világ- és Európa-bajnok, magyar kajakozó

– Bár 32 éve sportolok, gyerekként úgy étkeztem, mint bármelyik más társam. 20 éve figyelek arra, hogy mit eszek, ez is az edzésem része, s azóta a teljesítményem is jobb. Hamarabb ki tudom magam pihenni, kevesebb alvásra van szükségem, gyorsabban regenerálódom, pedig fiatalabb már én sem leszek. Kevés szénhidrátot eszek és rengeteg gyümölcsöt, húst, magvakat. A reggelim zabkása, vagy tojás, zöldségek, ebédre húst eszem, kevés körettel, vacsorára általában pedig csak zöldséget eszem.

– Nincs tiltott táplálék, csak kerülendő mennyiség! – mondta a szakértő, hozzátéve: a hangsúly a változatosságon van. Még mindig jobb a menzán enni, mint egész nap szendvicset rágni és üres gyomorral elindulni az edzésre. Édességeket és egyéb rágcsálnivalókat pedig a minimálisra kell csökkenteni, ezeket ugyanis akár lemozgod, akár nem, csak üres kalóriákkal terhelik a szervezetedet, a túl sok cukorból pedig zsír lesz, és így sportteljesítményedet is rontják. Sport előtt már nem szabad sokat és nehezet enni (például pörköltet, rántott húst), ez ugyanúgy ronthatja a teljesítményt, de egy joghurt, banán, müzli szelet minimum legyen a gyomrodban! Ajánlott a napi 5-6-szori étkezés is, de ne ijedj meg, nem kell pukkadásig enned magad, sőt, az a jó, ha mindig csak annyit eszel, amennyit éppen kívánsz. Üres gyomorral ráadásul azzal is számolnod kell, hogy a tested a már meglévő izmait építi le, hogy energiához jusson.

Mindehhez pedig inni is nagyon fontos, legalább napi 2-3 litert – és nem mást, mint sima csapvizet. Egy energiaitalban 3 erős kávénak megfelelő mennyiségű koffein van. Láttál már felnőttet, aki egymás után bedöntött három feketét? Ugye, hogy nem! A koffein csak a pulzusodat emeli meg, valójában energiád nem lesz több. – A sporttáplálkozás még ennél is kifinomultabb, sportágak szerint különböző étrendeket kell összeállítani, amiben egy szakember segíthet – folytatta Kovács Ildikó.

A MOB és a SportVitalitás közös táplálkozási szakértő csapata (akik az olimpikonokat is felkészítették a Londoni Játékok előtt) az országban 15 vidéki és 5 fővárosi helyszínen fordul majd meg, hogy minél több sportoló gyerekhez jusson el a tudatos táplálkozás fontossága. A helyszínekről érdeklődj a www.spotvitalitas.hu oldalon!

(Kósa-Boda Veronika)

  Kapcsolódó cikkek