fagyi
#Táplálkozás

Függőséget okozhat a fagyi?

2015.05.11.
2 perces olvasási idő

Manapság már egész évben hozzájuthatsz a fagyihoz a boltokban készen kapható, változatos ízű és márkájú termékeknek köszönhetően. Te is imádod? Tudtad, hogy akár függővé is válhatsz tőle?

A Daily Mail cikke szerint a fagyi akár olyan addiktív is lehet, mint például a kokain. Mindezt egy olyan kutatási eredményére alapozzák, ahol a jeges finomságnak az agytevékenységekre gyakorolt hatását vizsgálták.

Mintegy 151 tini vett részt a kutatásban, ahol az agyi funkciókat szkennerrel vizsgálták, miközben a vizsgált alanyok fagyis tejturmixot fogyasztottak. A résztvevőknek különböző kérdéseket kellett megválaszolni az adott étellel kapcsolatban (például: Milyen gyakran eszel ilyet? Mennyire kívánod? Milyen mennyiségben fogyasztod?)

Drogfüggőknél tapasztalthoz hasonló hatás

Azoknak a tiniknek, akik a vizsgált 2 hét alatt mindennap ettek a finomságból, láthatóan csökkent az agy „jutalmazó részének” aktivitása. Az agy ezen része a kellemes érzések kiváltásáért felelős, tulajdonképpen egy úgynevezett boldogság központ. Ez akkor is aktív, amikor a túlélésért küzdünk, vagyis jelen esetben eszünk vagy iszunk. Az agy azért küld boldogságérzést okozó jeleket, hogy megerősítse, illetve motiválja a jövőben az ilyen jellegű cselekvéseket. Több kutatás is bizonyította, hogy a túlsúlyos embereknél kevés az ilyen visszajelzés az agy felől, így többet kell enniük, hogy a vágyott „kellemes érzést” elérjék.

Ez a csökkent mértékű, jutalmazó aktivitás hasonló ahhoz, amit a drogfüggőknél vagy a koffeinfüggőknél tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen immunis lett az illető a drogokra (jelen esetben a fagyira). Akik csak párszor kaptak az édességből, azoknál kifejezetten nőtt a „jutalmazó reakció”.

A kutatás azonban nem közvetlenül hasonlította össze azokat az agyi reakciókat, amelyeket egy fagyi megkívánása vagy a drogok iránti vágyakozás vált ki. Tehát azt állapíthatjuk meg, hogy habár az agyban tényleg hasonló reakciókat vált ki, mégsem lehet teljes mértékben kijelenteni, hogy a fagylalt ugyanolyan függőséget okozhat, mint például a drogok. (Továbbá a kutatásban csak normál súlyú tinik vettek részt, így nem tudhatjuk, hogy például egy túlsúlyos vagy idősebb embernél milyen reakciókat tapasztaltak volna.)

Csak mértékkel!

A kutatás kapcsán meg kell jegyezni, hogy azon csak normál testsúlyú embereket vizsgáltak, mindössze két hétig, és csak egyféle élelmiszerre adott rekcióik alapján. A kutatás bebizonyította, hogy az agy olyan jeleket is küldhet, ami néhány esetben megfigyelhető a drogfüggőknél. Azonban nem lehet teljesen biztosan megállapítani és kijelenteni, hogy a fagyi ugyanolyan addiktív lenne, mint a drogok.

Nem árt azonban odafigyelni a fogyasztásra, hiszen ezek az élelmiszerek rendkívül cukrosak, illetve sok „rossz” zsírt tartalmazhatnak, a rengeteg tartósítószerről és színezékről nem is beszélve. Rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztásuk túlsúlyhoz és az ebből következő egészség károsodáshoz vezethet.

Ne mondj le a fagylaltról, ám mindig tarts mértéket! Egy kis gömb fagyitól még senki sem hízott el. Válaszd a diétás verziót, vagy egy könnyebb, gyümölcsös fajtát!

Az interneten remek recepteket találsz arra, hogy hogyan üsd össze a saját, házi fagylaltod.

Ha úgy érzed, hogy bármiféle evési zavarod vagy rendellenességed van, ne habozz, vedd fel a kapcsolatot egy dietetikussal vagy orvossal, de bátran fordulhatsz a KamaszPanasz szakértőihez is, akik szívesen állnak a rendelkezésedre.

(Gy. R.; forrás: nhs.uk)