#Táplálkozás

Miért fáj a fejed fagyizás után?

2021.07.09.
1 perces olvasási idő

Óh, igen. Nyár, tikkasztó hőség, melyben igazi felfrissülést okoz egy pár gombóc fagyi elfogyasztása. Nincs is annál kiábrándítóbb, ha megfájdul tőle az ember feje. Mert, bár kevesen tudják, de a hűsítő édesség gyors elfogyasztása gyakran okozhat migrénes fejfájást.

A jelenségre az egyik magyarázat szerint az arc és homloküreg levegője túl gyorsan lehűl, ez pedig ingerli a helyi fájdalom-receptorokat.

Mi történik?

Amikor eszel vagy iszol valamit, az a szájpadlásodhoz ér. Mikor valami nagyon hideg dolog érintkezik a szájpadlással, annak alacsony hőmérsékletére egyes idegek, melyek a fejedbe jutó véráramot szabályozzák, túlreagálnak. Úgy érzik, az agynak fűtésre van szüksége. A melegben az agyi véredények megdagadnak, ez okozza a fagylalt-fejfájást, vagy más néven agyfagyást.

Nem csak a fagyi okozza az ilyen jellegű fejfájást, hanem bármilyenmás nagyon hideg étel vagy ital is. Az ilyen jellegű fejfájás általában pár percig tart csupán, bár sokkal többnek érezzük.

Az arra érzékenyeknél a tejtermékek a tejszín és a tej is kiválthat migrénes fejfájást. A fagylaltban nem csak a tejszármazékok, de a különböző ízesítők és tartósítószerek is fejfájást válthatnak ki. A fagylalt mellett hasonló hatása lehet egyes gyümölcsöknek is, amelyek közül különösen a citrusfélék képesek fejfájásos tüneteket produkálni, ha valaki érzékeny rájuk.

Megelőzése

  1. Egyes szakértők szerint mindössze annyival, hogy sokkal lassabban nyalod a fagyit, vagy iszod a jeges italod, megelőzhető a probléma kialakulása.
  2. Megpróbálkozhatsz azzal is, hogy csak a nyelved hegyén melengeted egy darabig, mielőtt a szájpadlásoddal érintkezne.
  3. Ha mégis gyorsan bekaptad, a nyelveddel gyorsan dörzsölgesd meg a szájpadlásodat, hogy felmelegedjen, vagy csak nyomd a nyelvedet pár másodpercre a szájpadlásodhoz
  4. Ha ennek ellenére úgy érzed, elkezdett fájni a fejed, pár percre hagyd abba a hűsítő finomság kóstolgatását, így időt hagysz a szájpadlásodnak arra, hogy újból felmelegedjen, s aztán ismét élvezheted a jeges desszertet.
  5. Igyál mellé szobahőmérsékletű vizet, ez helyrehozza a hőmérsékleti különbséget.
  6. A kezedet a szád és orrod elé tartva lélegezz gyorsan egy párat.
  7. Ha van tejszínhab is a fagyihoz, kapj be belőle annyit, amennyit csak tudsz, ez segít a hőmérséklet kiegyenlítésben.

Extra tipp

Mindez elkerülhető, ha sokkal lassabban és sokkal kisebb mennyiséget nyalsz egyszerre a fagylaltból.
Ne próbáld meg az ujjaiddal felmelegíteni a szájpadlásod, mivel reflexszerű hányást okozhat.

(KamaszPanasz)