fagyi
#Táplálkozás

Miért fáj a fejed fagyizás után?

2023.05.07.
1 perces olvasási idő

Óh, igen. Itt a jó idő, melyben igazi felfrissülést okoz egy pár gombóc fagyi elfogyasztása. Nincs is annál kiábrándítóbb, ha megfájdul tőle az ember feje. Mert bár kevesen tudják, de a hűsítő édesség gyors elfogyasztása gyakran okozhat migrénes fejfájást.

A jelenségre az egyik magyarázat szerint az arc és homloküreg levegője túl gyorsan lehűl, ez pedig ingerli a helyi fájdalom-receptorokat.

Mi történik?

Amikor eszel vagy iszol valamit, az a szájpadlásodhoz ér. Mikor valami nagyon hideg dolog érintkezik a szájpadlással, annak alacsony hőmérsékletére egyes idegek, melyek a fejedbe jutó véráramot szabályozzák, túlreagálnak. Úgy érzik, az agynak fűtésre van szüksége. A melegben az agyi véredények megdagadnak, ez okozza a fagylalt-fejfájást, vagy más néven agyfagyást.

Nem csak a fagyi okozza az ilyen jellegű fejfájást, hanem bármilyenmás nagyon hideg étel vagy ital is. Az ilyen jellegű fejfájás általában pár percig tart csupán, bár sokkal többnek érezzük.

Az arra érzékenyeknél a tejtermékek a tejszín és a tej is kiválthat migrénes fejfájást. A fagylaltban nem csak a tejszármazékok, de a különböző ízesítők és tartósítószerek is fejfájást válthatnak ki. A fagylalt mellett hasonló hatása lehet egyes gyümölcsöknek is, amelyek közül különösen a citrusfélék képesek fejfájásos tüneteket produkálni, ha valaki érzékeny rájuk.

Megelőzése

  1. Egyes szakértők szerint mindössze annyival, hogy sokkal lassabban nyalod a fagyit, vagy iszod a jeges italod, megelőzhető a probléma kialakulása.
  2. Megpróbálkozhatsz azzal is, hogy csak a nyelved hegyén melengeted egy darabig, mielőtt a szájpadlásoddal érintkezne.
  3. Ha mégis gyorsan bekaptad, a nyelveddel gyorsan dörzsölgesd meg a szájpadlásodat, hogy felmelegedjen, vagy csak nyomd a nyelvedet pár másodpercre a szájpadlásodhoz
  4. Ha ennek ellenére úgy érzed, elkezdett fájni a fejed, pár percre hagyd abba a hűsítő finomság kóstolgatását, így időt hagysz a szájpadlásodnak arra, hogy újból felmelegedjen, s aztán ismét élvezheted a jeges desszertet.
  5. Igyál mellé szobahőmérsékletű vizet, ez helyrehozza a hőmérsékleti különbséget.
  6. A kezedet a szád és orrod elé tartva lélegezz gyorsan egy párat.
  7. Ha van tejszínhab is a fagyihoz, kapj be belőle annyit, amennyit csak tudsz, ez segít a hőmérséklet kiegyenlítésben.

Extra tipp

Mindez elkerülhető, ha sokkal lassabban és sokkal kisebb mennyiséget nyalsz egyszerre a fagylaltból. Ne próbáld meg az ujjaiddal felmelegíteni a szájpadlásod, mivel reflexszerű hányást okozhat.

(KamaszPanasz)