üdítőital
#Táplálkozás

Csont-és vesekárosító üdítők

2011.01.17.
1 perces olvasási idő

Azok a fiatalok, akik gyakran fogyasztanak üdítőitalt, kevés ásványi anyagot juttatnak csontjaikba, melyek kevésbé lesznek stabilak, ezáltal megnő a csontritkulás kialakulásának esélye. A szénsavas üdítők fokozott fogyasztása ráadásul a nőknél vesebetegséget is okozhat.

A kutatók 1985 óta vizsgáltak gyerekeket és serdülőket, nagyrészüknél CT-vel ellenőrizték a csontok ásványianyag tartalmát az üdítőital fogyasztás tükrében. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél több üdítőitalt fogyaszt egy fiatal, annál inkább csökken csontjainak ásványianyag tartalma. Összefüggést találtak a koffeintartalmú üdítők és a csontok anyagcseréje között is.


A túlzott üdítőital fogyasztás a kiegyensúlyozatlan táplálkozás része, kifejezésformája. Aki kólával oltja a szomját, sokkal kevesebb fehérjét, tápanyagot juttat szervezetébe. Aki a cukros üdítőket részesíti előnyben, az valószínűleg szénhidrátgazdagon és proteinszegényen táplálkozik, márpedig a protein elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és a csontfejlődéshez egyaránt.üdítő

A veséket is károsítja

Ráadásul napi két vagy több pohár szénsavas üdítő fogyasztása jelentősen növeli a nőknél a vesebetegség kialakulásának kockázatát. Kifejezetten veszélyeztetettek a vékony és a normál testsúlyúak (25 alatti BMI-vel rendelkezők). Náluk mintegy 86 százalékkal nő az albuminuria (fehérjevizelés) kockázata, mely nem más, mint a korai vesebetegség jele.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a cukorbetegek, elhízottak és a súlyos vesebetegek száma a fruktózszirup fogyasztásával párhuzamosan, márpedig ezzel édesítik a legtöbb üdítőitalt.

A szénsavas üdítőitalok nagymennyiségű fogyasztása azért is veszélyes, mert elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet, mely szintén veseelégtelenséget okozhat. Emellett az ilyen italokban található foszfor önmagában is károsíthatja a veséket.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

üdítő