üdítő
#Táplálkozás

124 éve adták el az első üveges kólát - Mi történik a testeddel, amikor kólát iszol?

2018.03.12.
1 perces olvasási idő

Elmélkedtél már valaha is azon, hogy miért húzódik mosolyra a szád, amikor iszol egy korty kólát? Azért, mert a magasba repít, noha már több mint 100 éve kivonták azt a meglepő összetevőt az italból, amit ma a legismertebb drogok között tartunk számon. Ez pedig a kokain.

A kóla mára az egyik legismertebb üdítőitallá vált, amely meghódította a világ piacait. Hatásai vitatottak, azonban van néhány tény, amit jó, ha Te is ismersz. Hogyan hat rád a kóla?

Az első 10 percben

KólaivásEgy kis üveg kóla elfogyasztásával nagyobb mennyiségű cukrot juttatsz a szervezetedbe. Erre jó, ha odafigyelsz, hiszen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz fontos, hogy tudatosan gondolkodj a bevitt kalóriákról is. Nem az a lényeg, hogy soha nem ihatsz cukrot tartalmazó üdítőket, hanem az, hogy ha iszol, tedd mértékletesen, és figyelj oda arra, hogy a bevitt pluszenergiát a megfelelő testmozgással ellensúlyozd.

Kattints, ha érdekel a téma Itt írtunk bővebben az energia-egyensúlyról

20 perc múlva

A vércukorszinted megemelkedik, ami a szervezetben az inzulin-elválasztás fokozódásához vezet.

40 perc-1 óra múlva

A koffein-felszívódás befejeződött, hatása érezhető: a pupilláid kitágulnak, a vérnyomásod megemelkedik. Mindezeknek köszönhetően éberebbnek érezheted magad, úgy érezheted, hogy tele agy energiával és jobban tudsz koncentrálni is.

Kimutatták, hogy a koffein hatására fokozódik a vizelés, a vizelettel történő kalcium-ürítés, a csontokból való kalcium-kiáramlás. A másik tényező, ami a csontok kalciumvesztését fokozza, a kólában lévő foszforsav. Azt is kimutatták, hogy a diétás kóla (hormonhatáson keresztül) még erőteljesebben fokozza a csontok kalciumvesztését és a vizelettel történő kalciumürítést.

A kibocsátott inzulin hatására a vércukorszint hirtelen esni kezd. A kólában lévő vízmennyiség már kiürült a szervezetedből még azelőtt, hogy a szervezeted felhasználhatta volna hidratálásra, így valószínűleg víz-utánpótlásra lenne szükséged. A diétás kólában lévő mesterséges édesítőszerek hatására az étvágyad is fokozódik, ami súlytöbblet kialakulásához vezethet.

Természetesen nem állítjuk, hogy a kóla ellenség, de jó, ha tudod, hogy nagymennyiségű cukor, koffein és foszforsav kombinációja, ezért nem árt, ha csak ritkán és mértékkel fogyasztod!

(KamaszPanasz - Gy. P. F., Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)