zsír
#Táplálkozás

A zsír megváltoztathatja az agyműködést

2012.01.04.
1 perces olvasási idő

Az elhízás és a magas zsírtartalmú étrend megváltoztathatja az agyműködést, különösen a hipotalamuszt és az étvágy szabályozását - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő folyóirat.

A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közzétett két tanulmány azzal a rossz hírrel szolgál a lefogyni, majd normál testsúlyukat megtartani vágyó elhízott embereknek, hogy a túlsúly és a zsírban gazdag étrend az agyműködést is megváltoztatja. Különösen a hipotalamuszban figyelhető meg szerkezeti módosulás.elhízás

Ez a mandulaméretű agyterület részt vesz az éhség és a szomjúság szabályozásában, de befolyásolja az alvási ciklust és a testhőmérsékletet is. Ha működésében zavar támad, akkor előfordul, hogy akkor is éhesnek érzi magát valaki, amikor már elegendő ételt fogyasztott el. Az egyik tanulmány azt mutatta, hogy elhízott emberek és kísérleti patkányok agyában is a hipotalamusz körül lévő neuronok gyulladás miatt károsodott.

A magas zsírtartalmú étrendről ismert volt eddig is, hogy növeli a gyulladást a szervezetben, ám a gyulladás jelei csak hetek vagy akár hónapok elteltével jelennek meg. Joshua Thaler és munkatársainak vizsgálataiból azonban az derült ki, hogy az agyban zajló elváltozások igen gyorsan - akár 24 órán belül - láthatóvá válnak a mágneses rezonanciás (MRI) felvételeken.

Egy másik tanulmányban David McNay és kutatócsoportja úgy találta, hogy a zsíros étrenden tartott egereknél a szokásosnál sokkal lassabban képződtek új neuronok az elöregedett idegsejtek helyett. A testsúly, az étrend és az agyműködés közötti kapcsolat tanulmányozására további vizsgálatok szükségesek. Azt azonban minden eddiginél határozottabban lehet állítani: a legegyszerűbb megoldás, hogy nem hízunk el.

(mti)