súlygyarapodás
#Táplálkozás

Kollégisták súlygyarapodása: Akiknek túlsúlyos a szobatársuk, kevesebbet szednek fel

2012.08.19.
1 perces olvasási idő

Egy amerikai egyetem legújabb kutatásai szerint azok a kollégista lányok, akiknek a normálnál súlyosabb szobatársuk van, kevesebb plusz kilót szednek fel az első évükben, mint a vékonyabb szobatársakkal rendelkezők: átlagosan fél kilót a két és fél kilóval szemben.


Ez a fél kiló összevetve az átlag elsőéves súlygyarapodással, ami másfél-három kilogramm, már sokkal barátiabbnak tűnik.
„Az eredmény elsőre ellentmondásosnak tűnhet, de van néhány jó ok arra, hogy miért is lehetséges ez”- magyarázza egy, a kutatásban résztvevő tudós.

A súlyosabb szobatársak ugyanis nagyobb valószínűséggel fognak diétába. Lehetséges, hogy emiatt többet is mozognak, vagy étkezési terv alapján esznek, hogy csökkentsék a fölös kalóriákat. "Igazából nem is a szobatárs testsúlya a fontos, hanem az a viselkedési forma, hozzáállás, amit ő képvisel. Ezek a viselkedési formák ugyanis könnyen terjednek.”'

Ez a kutatás az első, melyben az elsőévesek súlygyarapodásának hátterét próbálták meg feltárni. A kutatásnak nagyszerű alapot adott az Egyesült Államokbeli kollégiumok véletlenszerű szobabeosztása.

Ember és barátja

Korábban már végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy ha valakinek túlsúlyos házastársa, barátja, vagy testvére van, az növeli a kockázatát az illető saját elhízásának is. De ezek a kapcsolatok nyilvánvalóan nem véletlenszerűek. Az emberek választják a barátaikat, és a házastársukat is, és gyakran magukhoz hasonló embereket választanak. És habár nem választhatjuk meg a testvérünket, a genetikai örökségen osztozunk, és a gyerekkori körülményeken is, ami később nagyban befolyásolják a felnőttkori testsúlyt.

A menza is befolyásol

A jelenlegi kutatásban a kutatók 144 kollégista elsőéves diáklányt vontak be, véletlenszerű életkörülményekkel. Az őszi szemeszter kezdetén a kutatód vizsgálták a nők testmagasságát- és súlyát, és arról kérdezték őket, hogyan tartják magukat formában. Ehhez kapcsolódóan azt is megkérdezték tőlük, hogy próbáltak-e fogyni az előző év bármely szakában, hogy átlagban hányszor járnak edzőterembe hetente, vagy mozognak a szabadban, és hogy milyenek az étkezési szokásaik.

A lakótársak testsúlygyarapodásra, és súlykezelésre gyakorolt befolyása fontos, mivel a túlsúlyosság gyakorisága a 18 és 29 év közötti fiatal felnőtteknél 96 százalékkal nőtt 1988-tól 2006-ra (az összes korcsoport közül ennél tapasztaltak a legnagyobb arányú növekedést).

Egy másik kutatásban megállapították, hogy azok a gólyák, akiknek a kollégiumukban helyben voltak a menzák, több kilót szedtek fel, mint azok, akiknek házon kívül kellett étkezniük.

(Sz.D.L.; Forrás: ns.umich.edu)

Kapcsolódó címkék

étrend