só
#Táplálkozás

Tudtad? A só természetes hangulatfokozó

2012.09.23.
1 perces olvasási idő

Annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, mennyire sok veszélye van a túlzott sófogyasztásnak az egészségünkre, újra és újra túlsózzuk ételeinket. Kutatók szerint ennek okát a só természetes hangulatfokozó hatásában kell keresni.

Az Iowai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a a természetes antidepresszáns. Egérkísérletek során azt tapasztalták, hogy a sóhiányban szenvedő egyedek visszahúzódóbbak lettek, felhagytak addig szokásos tevékenységeikkel és a depresszió tüneteit mutatták. Mindemellett a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy óvatosan bánjunk az ételízesítővel, mivel túlzott fogyasztása komoly betegségekhez vezethet.

Túl sokat használunk

A szervezetnek szüksége van nátriumra a megfelelő működéshez, ám túl sok belőle komoly betegségek kockázatát növeli. Ezért ajánlják, hogy a napi sóbevitel ne haladja meg a 6 g-t. Noha a felvilágosító kampányoknak köszönhetően valamelyest csökkent a lakosság sófogyasztása, az átlag még mindig napi 8,6 g körül van, aminek jelentős részét, mintegy háromnegyedét a félkész termékek fogyasztásával juttatjuk a szervezetünkbe. Ezek az adatok mindenképpen felvetik az egészségesebb táplálkozásra való áttérés szükségességét.

Függőséget okoz

A kutatók által végzett kísérletek során a sóhiányos egerek felhagytak korábban kedvelt tevékenységeikkel, mint például cukros ital fogyasztásával vagy az agyukban kellemes érzést generáló egyéb elfoglaltságokkal. Szoros összefüggés tapasztalható a sóhiány és a depresszió között, emellett találtak arra utaló jeleket is, hogy a só addiktív, azaz függőséget okozhat.

A függőség egyik jele az, hogy hajlamosak vagyunk olyankor is használni, ha tudjuk, hogy azzal ártunk magunknak. Másik jele, hogy milyen mértékben vágyakozunk utána, ha az megvonásra kerül. Nos, az egérkísérlet során az agyban lejátszódó folyamatok sómegvonás esetén hasonlóak voltak a drogelvonási tünetekhez.

A kutatási eredménnyel azonban sokan vitatkoznak. Egyes szakemberek szerint a szervezetünknek nagyon kevés sóra van szüksége a normális működéshez, s semmiképpen sem olyan mennyiségre, amennyit a legtöbben fogyasztanak. Hangsúlyozzák, hogy sokkal kevésbé súlyos az alacsony sófogyasztás veszélye, mint a túlzott sóbevitel következtében kialakuló betegségek.

(Forrás: Csiba Krisztina, WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

evés