palackozott tea
#Táplálkozás

Palackozott tea: egészséges vagy csak felkapott?

2012.09.30.
1 perces olvasási idő

A palackozott teában az otthon főzöttel ellentétben nagyon kevés a polifenol, állítják a kutatók. Nagyon divatos az egészségtudatos emberek körében, de nincs annyi pozitív hatása, mint gondolják. Egészségesnek titulálják, mert polifenolokat, antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek kivédeni számos betegséget, köztük a rákos megbetegedéseket.

A tudósok megállapították, hogy sok népszerű palackozott ital kevesebb polifenolt tartalmaz, mint egy csésze otthon készített zöld vagy fekete tea. Néhány palackozott teaféle olyan kis mennyiséget tartalmaz, hogy 20 üveggel kellene inni ahhoz, hogy egy csészényi teában levő polifenolhoz jussunk.

„A fogyasztók nagyon jól megértik a teaivás vagy más tea termékek fogyasztásának egészségre gyakorolt pozitív hatásait”, mondja a szakértő. „Azonban óriási különbség van a teafogyasztásnak tulajdonított pozitív hatások és a ténylegesen a teában levő egészséges tápanyagok – polifenol - között. A palackozott teák analizálása során kiderült, hogy a polifenol tartalmuk rendkívül alacsony.”

Egy sajtóközleményben megjelentették, hogy a palackozott, kereskedelmi forgalomba hozott teák egyéb anyagokat is tartalmaznak, úgy mint nagy mennyiségű cukrot és kalóriát, ezért a fogyni vágyók igyekeznek elkerülni.

Polifenol-szintek a palackozott teákban

A tanulmány során a szakértők hat, szupermarketben vásárolt teamárka polifenol tartalmát mérték.

A hatféle tea analizálása során 45 dekagramm, üvegenként 3-81 milligramm polifenolt találtak. Egy csésze otthon főzött zöld vagy fekete tea 50-150 milligramm polifenolt tartalmaz.

”Egyik üveget kellene a másik után inni ezekből a teákból, hogy legyen pozitív hatása az egészségre”, mondja az egyik kutató. „Meglepődtem azon, hogy milyen alacsony a polifenol tartalmuk.” - tette hozzá.

A tea a legszélesebb körben fogyasztott ital a világon. A teaértékesítés megnégyszereződött az Egyesült Államokban 1990 óta, és mára 7 milliárd dolláros iparrá vált.

A polifenolok kedvező hatása egészségünkre

A teában található polifenolokról és más antioxidánsokról bebizonyosodott, hogy csökkentik a rák, a szívbetegségek és más betegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók szerint egyes kereskedelmi forgalomban kapható teák feltüntetik a polifenol mennyiséget a címkéken, de ezek tévesek lehetnek, mivel nem létezik ipari vagy kormányzati szabvány az egy termékben levő egészséges összetevők mérésére és feltüntetésére.

Egy átlagos teafilter akár 175 milligramm polifenolt is tartalmazhat.

Azonban az összetevők lebomolhatnak és eltűnhetnek, amíg a tea filter ázik a forró vízben. „A polifenolok íze keserű és fanyar, ezért a gyártóknak nem érdeke, hogy ezeket nagy mennyiségben tartalmazza a termék. „ A legegyszerűbb, ha kevesebb teát adnak hozzá. Így alacsonyan tartják a polifenol tartalmat, viszont lágyabb és édesebb lesz a tea.”

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

ivástea