vanilia-függés
#Táplálkozás

Agyfagyás - Ezért vigyázz a hideg ételekkel!

2010.07.08.
2 perces olvasási idő

Lítiumos üdítő, vaníliafüggés - megannyi érdekes tény, amiről csak kevesen hallottak.

Vaníliafüggés

A természetes vanília, vaníliarúd testet frissítő catecholaminet tartalmaz, amiben adrenalin is van. Éppen ezért elég erős függőséget is okozhat. Amikor az első vanília növényeket exportálták Mexikóból más trópusi éghajlatú területekre, kivirágoztak, ám nem lett rajtuk termés, azaz vaníliarúd. Később jöttek rá, hogy egy Mexikóban honos méhfajta tudja egyedül beporozni a vaníliavirágot (a vanília az orchidea egyik speciális alfaja).

Később megpróbálták ezt a méhfajtát más területeken is honosítani, ám kudarcot vallottak. Később egy tehetséges férfi felfedezte az mesterséges beporzást, ám ennek következményében Mexikó is elvesztette a vanília-monopóliumát. Később arra is rájöttek, hogy a növényben sok baktériumfajta is megtalálható.

Banánfák, mint fűszernövények

A „banánfák” igazából nem is fák, hanem gigantikus fűszernövények.
A banán őshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. A „banánfák” valójában faméretű lágyszárú növények, egymásra borult leveli alakítják ki az áltörzset. Lecsüngő függővirágzatának termése (tulajdonképpen áltermése) a sárga, zöld vagy piros banán.

A banán vad fajtáinak akár kemény magjai is lehetnek, melyek nem ehetőek. Azok a banánok, amiket mi fogyasztunk tulajdonképpen a növény magjai.

Agyfagyás

Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal. Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg őket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30-60 másodpercig tart, ugyanis ennyi időbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

Ősi szósz, a ketchup

A ketchup igazából egy halszósz volt, amit keleten használtak. Kínában használtak két fajta szószt, az egyiket halból, a másikat paradicsomból készítették, innen származik a neve is – a ke-tsap és a kio-chiap szavakból. Nyugaton utána a ketchupot halból, fűszerekből és gombából készítették.

Angliában a mai napig kapható a gombából készült ketchup, amit pár modern séf is szívesen használ – ám fontos tényező, hogy az 5. század embereinek ízlése igencsak más volt.

Érezd jól magad 7-Uppal!

A 7-Up-ot 1920-ban találták fel, többek között lítiumból készítették – ez az elem erős gyógyszerként, drogként is használatos. Az italt eredetileg másnaposság enyhítésére találták ki, ezért is tartalmazott lítiumot. 1950-ig nem is cserélték a hozzávalóikat, a 7-Up nevet is akkor kapta, addig „Bib-Label Lithiates Lemon-Lime Soda” néven futott. Sok találgatás keringett az új neve körül, hivatalosan azért, mert 7 összetevőből készül – természetesen a lítiumot kivéve, bár vannak, akik szerint azért, mert a lítium atomtömege is 7.

(KamaszPanasz - Gy.A., forrás: listverse.com)

Kapcsolódó címkék

evés