túra
#Táplálkozás

Mi legyen a hátizsákban?

2010.06.04.
1 perces olvasási idő

A hétvégétől egyre javuló, nyárias időt jósolnak a meteorológusok, ennek köszönhetően pedig egyre többen terveznek rövidebb-hosszabb túrákat, kirándulásokat. Ez mindenképpen hasznos időtöltés, hiszen a tiszta levegőn gyaloglással töltött órák szinte belülről masszírozzák a szervezetet. Érdemes azonban felkészülnünk a kisebb-nagyobb balesetekre, kényelmetlenségekre is.

Mit ajánlatos tehát a hátizsákba csomagolnunk, hogy ne érjen meglepetés?

- Évszaktól függetlenül viseljünk hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot, mert egyrészt véd a napsugárzástól, másrészt a kullancsok ellen is fontos lehet.

- Ettől függetlenül pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt be kell kenni, fújni magunkat. (Aki kullancsokkal erősen fertőzött területeken fordul meg, érdemes átgondolni az encephalitis elleni védőoltást is. Mivel azonban az oltás nem véd a Lyme-kór ellen, a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen sem mellőzhetjük.)

- Egy könnyű fejkendő, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény is könnyen elfér az úti csomagban, sohasem tudhatjuk, mikor vezet az utunk a tűző napon. Ugyanígy hasznos lehet egy-egy esőkabát is.

- Nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk elegendő folyadék. Lehetőleg ne szénsavas, cukros italt igyunk, mert az felborítja a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőle. Legjobb a víz, az ásványvíz.

- Nagyon fontos a masszív, kényelmes, a lábat jól tartó, a göröngyös talajon is biztonságos járásra alkalmas lábbeli. Igen gyakori az alkalmatlan cipőben tett kirándulások után a vérhólyagokkal teli, dagadt láb megjelenése, amely hetekig problémát okozhat.

- Az úti patikát nem szükséges túlzottan feltölteni egy rövidebb kirándulás alkalmával, mindenesetre jó ha van nálunk ragtapasz, esetleg egy tiszta vászonkendő, amit akár kötésként, akár rögzítésként használni tudunk, és esetleg sebkezelő gél, ami rögtön hűsíti a sebet és a gátolja a felülfertőződést is.

Ha tudjuk, hogy váratlanul szokott nálunk jelentkezni fejgörcs vagy más jellegű fájdalom, egy-két szem fájdalomcsillapító elfér egy pénztárcában is. Akinek krónikus betegsége van, amely alkalmanként rohamokkal jár, mint például az asztma, feltétlenül pakolja be a sürgősségi szereit is.

(Forrás: oxygenmedical.hu)