Hortobágy
#Zöldövezet

Kirándulj a zöldbe! Úticél: Hortobágy

2009.09.04.
2 perces olvasási idő

Mit keresünk a Hortobágyon? Az első találkozás alkalmával a legtöbben a vége nincs messzeséget, a bólogató gémeskutakat, a jószágokat legeltető szilaj pásztorokat, a tárgyakat emelgető, átformáló délibábot keresik a pusztában és általában meg is találják. Másokat meg a színek és fények, a hangulatok világa nyűgözi le.

A pasztell árnyalatok egymáshoz simulása, hol zöldebb, hol kiégettebb tónusok váltakozó dominanciája éppúgy mindig jelen van, mint az a beszédes csend, melyet legjobban akkor hallhatunk, ha leheveredünk a fűbe. Vagy a páratlan madárvilág a vonzerő, a legkülönbözőbb méretű, színű, életmódú madarakba botlunk, akármerre is járunk a pusztában.

Az élet és a puszta működik, mindennapi dolgok történnek, melyek éppen annyira izgalmasak, akár egy félelmetesnek tűnő pusztai vihar.
Kétféleképpen is lehet szemlélni ezt a tájat: egyrészt bele lehet tekinteni a végtelenbe, másrészt le lehet hajolni és megvizsgálni a mikrovilágot.

Te hogyan fedezheted fel?

Ajánljuk, hogy kirándulásod előtt kicsit nézz utána a dolgoknak térkép és a Hortobágyról szóló könyv, prospektus alapján, vagy az internet segítségével. Jól jöhet egy madárhatározó is, mert azt biztosan állíthatjuk, hogy bárKirándulj a zöldbe! Úticél: Hortobágymilyen évszakban tervezed is a kirándulásodat a pusztába, madarakkal találkozni fogsz! A terephez ajánlott zárt cipő, a hátizsákba innivaló, a nyakunkba távcső, a fejünkre pedig a nap vagy a hideg elleni védelemül sapka, s már indulhat is a túra!

Utunkat érdemes a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdeni, ahol információra, helyi térképekre, prospektusokra, szakkönyvekre, no és a terület bejárásához szükséges BELÉPŐKÁRTYÁRA tehetünk szert. A természetrajzi kiállítást is érdemes végigjárni: bele lehet nézni a gémeskútba, melynek „vizében” egykor itt élt népek története rajzolódik ki, vagy beülhetsz a kalandfülkékbe, ahol az általad kiválasztott szemszögből láthatjátok a pusztát – repülőről, csónakból vagy éppen ökrös szekérről.

A Kézművesudvarunkban nap mint nap dolgoznak a mesterek, szívesen megtanítanak téged egy-egy tárgy elkészítésére is.

Aztán irány a Pásztormúzeum! Hortobágyon járva a pásztorság némi megismerését nem lehet kihagyni – gondoljuk mi. Többek között sok életképet és egy remek, rövidfilmekből összeállított pásztorfilmet láthatsz a múzeumban. A mellette álló Körszín épületében pedig régi mesterek műhelyéről műhelyére vezet téged a kiállítás fonala.

Elméleti tudással jól felvértezve jöhet a valóságos tapasztalás!

Talán kezdjük Hortobágy-Halastóval, az ún. Öreg-tavak világának felfedezésével. Sok-sok madár, kétéltűek, hüllők, érdekes növények, s egy, ezek bemutatására szolgáló KISVONAT vár rád! De gyalogolni is megéri. Madarak tekintetében különösen a tavaszi és az őszi időszak látványos.

A következő ajánlott helyszín a Pusztai állatpark, ami nem más, mint régi magyar háziállataink gyűjteménye élőben! Itt még fogdosni is lehet, nem úgy, mint az eddig felsorolt kiállításokon! A szamarak például kifejezetten igénylik az egyedi törődést, különösen, ha az még egy kis zoo-csemege kínálással is egybeköttetik.

A Szálkahalmi és az Egyek-Pusztakócsi bemutatóterület vár még rád, ha idővel és energiával bírod: meleg- és sótűrő növényeket, fiókáikat nevelő madarakat, ragadozókat, délibábot, pusztai forgószelet, s ki tudná azt mind felsorolni, hogy mi mindent láthatsz és élhetsz át! Ez rajtad is múlik, azon, hogy mennyi időt töltesz a természetben és mennyire adod át magad az élményeknek…..

Ha az édes vizek világa netán az átlagosnál jobban érdekelne téged, akkor egy érdekes, sokrétű foglalkozáson is részt vehetsz a Látogatóközpontban. Vagy csillagászati bemutatót, hajózást, darujátékot is kérhetsz, ha többen is szeretnétek ugyanazt.

Ha több napot szeretnél itt eltölteni, akkor szálláshelyül ajánljuk a nemzeti park erdei iskolai épületét, a Fecskeházat. Remek kis ház nagy udvarral, pusztai kilátással.

Vannak minden év elején közzétett speciális túráink, amelyeken szakvezetők kíséretében lehet még jobban megismerni a tájat, az abban éppen megfigyelhető jelenségeket. Bátorítunk titeket, hogy ezeken is vegyetek részt vagy a barátokkal vagy a szüleitekkel együtt!

Hogyan boldogulsz, ha ez a rövid írás felkeltette az érdeklődésedet?

Ha részletesebb leírást vagy ajánlatot szeretnél, akkor keresd Programajánló 2009 című kiadványunkat, böngészd honlapunkat vagy hívd a látogatóközponti kollegákat, akik szívesen válaszolnak minden kérdésre és a programot is segítenek összeállítani!

Vár a Hortobágy, vágj bele!

(hnp.hu)