diéta
#Táplálkozás

Hibák diéta alatt

2010.07.27.
2 perces olvasási idő

Bár azt hisszük, hogy jó úton járunk, hogy belefogyjunk a kedvenc farmerünkbe, mégis, ha a kemény erőfeszítések közepette becsúszik egy-egy ilyen diétabaki, az könnyen dugába döntheti elképzeléseinket.

Ha a súlyod stagnál, vagy könnyen ingadozik, akkor sajnos nagy az esélye, hogy te is beleestél valamelyikbe a következő gyakori diéta hibák közül.

Túl kevés vizet iszol

Ez az egyike a legegyszerűbb diéták során elkövetett baklövéseknek. A víz ugyanis szükséges ahhoz, hogy kalóriákat égessünk el. Ha hagyod, hogy szervezeted ne vegyen fel elegendő vízmennyiséget, azzal az anyagcseréd is visszafogod, így pedig az eredmény egy lassabb fogyás.

Egy tanulmány feltételezése szerint azok a felnőttek, akik naponta 8 vagy több pohár vizet ittak meg, sokkal több kalóriát égettek el, mint azok, akik kevesebb mint 8-al. Szóval, próbálj meg mindig egy pohár vizet inni ha eszel, vagy ha csak nasizol.

Nem fogyasztasz elegendő kalciumot

A tej, a sajt és a jégkrém a legtöbb fogyókúrázó számára tabu. De ha egyáltalán nem fogyasztunk tejterméket, akkor akár pont ellenkező hatást válthatunk ki, mint amit elvárunk. Egyes tanulmányok szerint, a testünk több kalóriát éget el, ha elegendő kalciumhoz jut. Ha pedig a szervezet kalcium hiánnyal küzd, sokkal több zsírt termel. A legtöbb dietetikus az alacsony zsírtartalmú tejet, joghurtot és sajtot ajánlja.

Az autó-áthajtós gyorsbüfék…

Egy McDrive ideálisnak tűnhet egy nehéz nap után, ahol persze mindig választhatsz egészségesebb opciókat is, mint például egyes salátákat. De ha már egyszer ott vagy, ellen tudnál állni egy sütinek vagy egy shake-nek? Valószínűleg nem, így egyszer megengeded magadnak, hogy gyorskaját egyél. Innentől pedig lehet, hogy nincs megállás, a gyorskaja akár szokássá is válhat.

Bár rengeteget hallottunk már a gyorséttermek hátrányairól, egy adatot azért mégis közölnék. Egy hosszútávú felmérés szerint azok, akik hetente legalább kétszer ettek a mekiben 5 kg-al lettek nehezebbek, mint azok, akik csak egyszer vagy egyszer sem.

Minden nap ráállsz a mérlegre

Napról-napra a mérlegre állni az egyik legjobb receptje annak, hogy idegesek és frusztráltak legyünk. Egyébként pedig ezzel semmilyen hasznos információt nem tudunk meg. Sokkal fontosabb, hogy hosszabb időközönként álljunk rá a mérlegre, például hetente.

Ha mondjuk hetente 1 vagy 2 kg a célod, sikeresnek érezheted magad, ha ráállsz hetente a mérlegre, hisz látni fogod, hogy elérted a célod. De ha minden nap ráállsz, nyilvánvalóan 10 dkg-ot nem fogsz olyan nagy sikernek tekinteni, mint mondjuk 1,5 kg-ot.

Elérhetetlen célokat tűzöl ki magad elé

Bemagyarázni magadnak, hogy már az első héten 10 kg-ot fogsz fogyni valószínűleg elérhetetlen, így a hét végén csalódottnak és lehangoltnak érezheted magad. Ha pedig tudod, hogy nem vagy képes megcsinálni, valószínűleg soha nem fogod elkezdeni azt. Így, ha a héten 2,5kg-ot fogysz, az ünneplés helyett csalódottnak fogod magad érezni és valószínűleg elbizonytalanodsz a további diétát illetően.

A reális célkitűzés a kulcsa a sikeres diétának. Ha pedig nem vagy benne biztos, hogy mi lenne számodra a legjobb, beszélj egy dietetikussal.

Mindent, csak ne mozogjak!

Miért nem mozogsz? Miért helyezed a fogyás teljes terhét a diétára? Ha aktívabb vagy, többet ehetsz azokból a dolgokból, amiket szeretsz, és egyébként pedig továbbra is fogysz. A kulcs, hogy találj egy olyan mozgásformát, amelyet te is élvezel. Ha a futópad unalmasnak tűnik, válaszd a balettot, a biciklizést, a ping-pongot, vagy bármit, amit szívesen csinálsz.

Tölts el egy-egy sportban több időt, hogy végül megtaláld azt, amellyel a legtöbb nap tudsz és szeretsz foglalkozni!

Nos remélem segítettem és most már ha fogyni szeretnétek, figyelembe veszitek ezeket a hibákat és ti nem fogtok beleesni! Jó fogyókúrázást és sok sikert!

Ha pedig úgy érzitek, hogy egy nagyszerű fogyáson vagytok túl, írjátok meg nekünk és közzétesszük oldalunkon!

(Cs.B.)