abortusz
#Szülőknek

Döntés az abortuszról

2021.11.01.
2 perces olvasási idő

A legjobb döntés, ha egy lány azonnal szól az édesanyjának, apjának, bármilyen szülői szerepet betöltő személynek az abortuszról. A legtöbben szeretnének az érzéseikről, félelmeikről beszélni. Támogasd lányod akkor is, ha dühös, csalódott, meglepődött vagy, hiszen neki most erre van szüksége.

Jusson eszedbe, hogy lányod bizalommal fordult hozzád, amihez nagy bátorság kell. Abban, hogy hogyan reagálj erre, cikkünk remélhetőleg segíteni fog. Ne feledd azonban, hogy neked is szükséged lehet segítségre, hogy egészségesen meg tudj birkózni a helyzettel.

Hallgasd meg

Az első és legfontosabb, hogy meghallgatod őt az érzéseiről, félelmeiről. A későbbi mentális gondok elkerülése miatt a végső döntést lányodnak kell meghoznia. Ez talán félelmetes lehet, főleg, ha fiatal is, de csak így lehet tiszteletben tartani a jogait, személyiségét, valamint így fog felelősséget vállalni a tetteiért. A végső döntés akkor is az övé, ha téged az a bizonyos döntés befolyásol majd.

Kinek a hibája ez?

Természetes, hogy hibáztatni akar valakit: a lányod, a fiút vagy esetleg saját magad, de egy terhességet nem érdemes így megközelíteni. Lányod már valószínűleg így is elég rosszul érzi magát, most arra van szüksége, hogy biztasd és támogasd.

Az abortusz utáni odafigyelés

Ha lányod az abortuszt választja, a te odafigyelésed nagyban hozzá fog járulni a mentális és fizikai egészségéhez is. Mindig legyél vele türelmes, hiszen ő épp annyira meg van ijedve és aggódik, ahogy te is. Íme, néhány hasznos tipp ezzel kapcsolatban. Mindig legyél elérhető, amíg ez az abortusz téma le nem zajlik. Vidd el őt kocsival, váltsd ki a gyógyszereit, kérdezd meg sűrűn, hogy hogy van. Ülj csendben, és hallgasd meg érzéseit. Figyeld a testbeszédét. Biztasd, hogy szereted őt, bármi is történjék.

Az abortusz utáni mentális egészség

A legtöbb nő megkönnyebbül, miután meghozza a döntést, ám sokan küzdenek utána is szomorúsággal, ürességgel, haraggal, bűntudattal. Rengeteg nehézségen mehet keresztül ilyenkor egy nő, például:

  • Elhagyta a barátja.
  • Egy szülő, aki eltiltotta barátjától.
  • Fizikailag vagy érzelmileg durván bántak vele.
  • Egy közeli haláleset.
  • Ha az abortuszt választotta, de vallása szerint az erkölcsileg helytelen.
  • Ha mást hibáztat.
  • Ha a terhesség tervezett volt.

Figyelje a jeleket, hogy lányod nem eszik-e túl sokat vagy keveset, tud-e aludni, találkozik-e a barátaival, romlanak-e a jegyei az iskolában. További figyelmeztető jelek arra, hogy nehezen birkózik meg a helyzettel, ha igénytelen a külsejére, gyakran a szobájában kuksol és sír, lobbanékony. Ha az öngyilkosságról, halálról kezd beszélni, azonnal keressetek fel egy szakembert, aki segíteni tud neki.

És te hogy érzed magad?

Mint szülő, a te érzéseid is nagyon fontosak, hiszen ez hatással lesz kapcsolatotokra. Talán azt érzed, hogy szomorú, csalódott vagy, úgy érzed félreismerted a lányod. Ő talán egy olyan döntést hozott, amit te nem tettél volna meg, de nem téged utasított el, csak azt tette, amit abban az élethelyzetben a legjobbnak gondolt. Emlékezz vissza, amikor benned csalódtak a szüleid. Mondd el lányodnak, hogy te továbbra is szereted őt.

„Annyira dühös vagyok.”

Minden jogod megvan arra, hogy dühös légy, ilyenkor a legjobb, ha beszélsz egy másik felnőttel. Majd ha lenyugodtak a kedélyek, lányoddal is érdemes komolyan elbeszélgetni, ne add fel ilyen könnyen ezt a kapcsolatot.

„Meg kellett volna védenem őt.”

Egy szülő sem tudja, hogy mint csinál gyermeke 0-24 órában és egy szülő sem vállalhat teljes felelősséget a viselkedésükért. Csak tanítani és vezetgetni lehet őket, de néha a tapasztalat a legjobb tanár. Ha burokban neveled, azzal csak megakadályozod, hogy jó döntéseket hozzon.

„Nem hiszem, hogy az abortusz jó döntés.”

Ilyenkor újragondolhatod az abortuszról alkotott véleményed. Ha úgy érzed, az abortusz nem megoldás, próbálj békét lelni és megbocsájtani lányodnak. Esetleg egy szakemberrel vagy jóbaráttal is beszélhetsz erről.

„Úgy érzem, megbuktam, mint szülő.”

Te megtettél mindent, amit lehetett. Most már segíthetsz lányodnak, hiszen ő valószínűleg hülyén érzi magát, amiért nem követe a tanácsaidat. Ez egy nehéz időszak lesz, amitől mélyebb és jobb lehet kapcsolatotok.

„Aggódok, hogy mostantól máshogy fogok rá tekinteni.”

Valószínűleg máshogy fogsz ezek után ránézni, hiszen szexuálisan aktívvá vált és terhes lett. Ez emlékeztethet fiatalabb korodra, s új kérdésekkel kell szembenézned. Mondd el neki, hogy szereted őt és legyen őszinte. A következő beszélgetések mélyebbek, intimebbek és először talán kínosak lesznek, de tekintsetek úgy erre az időszakra, mint egy fejlődésre.

(KamaszPanasz – K.F.)