öltözködés
#Szülőknek

Öltözködési zsebpénz tini gyermekednek

2020.05.07.
2 perces olvasási idő

Bármennyire is szereted azt gondolni, hogy az öltözködési szokások a te gyerekkorod óta megváltoztak, tévedsz. Amennyire te is próbáltad fiatalkorodban követni a divatot, úgy gyermeked is ezt teszi.

Feltételezzük, hogy már megpróbáltatok együtt vásárolni, elmenni lányod kedvenc ruhaüzletébe, s te majdnem szívrohamot kaptál az árak és a ruhák láttán egyaránt. „Kizárt, hogy ezt felvedd az iskolába.”- mondtad. „De anya mindenki ilyet hord.” „Hát én nem fogok ennyit fizetni egy olyan farmerért, amiben lyukak vannak.” Ezt követte persze a szemforgatás, karba tett kéz és sírástól piros szemek, kifejezve ezzel azt, hogy mennyire nem menő a hozzáállásod. Következő lépésként inkább megfontolod, hogy pénzt adsz gyermekednek, hogy vásároljon belőle azt amit szeretne. Vajon jó ötlet ez?

Néhány pozitív érv sorakozik mellette

Ha adsz egy nagyobb mennyiségű pénzt gyermekednek, hogy vegyen egy hétre való ruhát magának, valószínűleg meg fogja tanulni, hogy hogyan kell bánni a pénzzel. Hamar rá fognak jönni, hogy nem is olyan sok az a pénz, amit adtak neki és, hogy nem kell az összeset 2-3 darabra elverni. Ezután a kevésbé drága üzletek is szimpatikussá válnak majd, főleg, hogy egyik tini sem akar egy héten kétszer ugyanabban az outfitben megjelenni.

Másik pozitív dolog, hogy ha gyermeked saját maga gazdálkodik pénzével, rengeteg kínos szituációt elkerülhettek, amiket a közös vásárlások okoznak. És igen, mint minden más szülőnek, neked is rosszul esik, ha gyermekednek „szégyenkeznie” kell miattad. Végülis ez csak annyit jelent, hogy gyermeked kezd önállóvá válni és ezt egy idő után neked is be kell látnod, a könnyeket pedig elrejtened. Továbbá így gyermeked kialakíthatja saját stílusát és kitalálhatja, vajon mi a legmegfelelőbb öltözet közösségi alkalmakra. Vajon tetszeni fog majd neked amit látsz? Nos, valószínűleg nem, de amíg gyermeked az iskolába megfelelő ruhákat hord, maradj nyitott. Gondolj csak vissza azokra az összeállításokra, amik miatt még a te édesanyád hajtotta le a fejét. Remélned kell, ahogy gyermeked egyre idősebb lesz, úgy az ízlése is fejlődni fog.

Gyermeked szintén megtanulja majd, hogy hogyan kell okosan vásárolni

Elkezdik majd keresni a kuponokat és bizonyos helyeken (ahol lehet) alkudozni fognak. Talán még gyűjteni is fognak azokra a holmikra, amiket nagyon szeretnének. Ha az alap ruhadarabokra adsz neki pénzt és azt mondod neki, hogy többet is kaphat, ha a ház körül tevékenykedik, akkor valószínűleg hajlani fog rá. Sok esély van arra is, hogy gyermeked keresi majd a kiárusításokat, ruhadarabokat cserél majd barátaival, esetleg a minőségibb turkálókat is meglátogatja, hogy a lehető legjobban gazdálkodjon pénzéből. Ez a képesség pedig egy életen át vele marad.

Jöjjenek a negatívumok, amik természetesen vannak

Fehérneműt, melltartót, cipőt nem fog ebből a zsebpénzből venni, ezeket neked kell állnod. Néhány nem várt kiadás így szóba jöhet, ami ellenkezni fog elveiddel - ez azt jelenti, hogy vissza kell fognod gyermeked. Ragaszkodj álláspontodhoz. Szintén aggódni fogsz gyermekedért, amiért felnő és saját döntéseket hoz, viszont ha soha nem engeded meg ezt, akkor gyermeked azt sem fogja megtanulni, hogy mik is azok a jó döntések. Próbálj meg büszke lenni rá még akkor is, ha a vett ruhadarabokat nem éppen a legbölcsebb módon válogatta össze. A legfontosabb, hogyha „ruhákra való zsebpénzt” adsz gyermekednek, ragaszkodj az összeghez. Ha mindig többet és többet adsz neki, akkor nem tanítod meg semmire.

Vajon szabad-e engedni gyermekünknek, hogy egyedül vásároljon?

Nos, az USA-ban például rengeteg államban tilos a 18 év alatti gyermekeknek egyedül tartózkodni a szupermarketekben és bevásárlóközpontokban. Azok a napok már elmúltak, amikor csak úgy elengedheted gyermeked vásárolgatni, mozizni, ebédelni a barátaival. Nézd meg a bevásárlóközpont szabályzatát. Ahol ilyen szabályok vannak érvényben, az csak a te és gyermeked védelmére szolgálnak. Sok helyen kijárási tilalom is érvényben van. Ez persze nem azt jelenti, hogy neked gyermeked sarkában kell lenned a boltban. Maradj pár lépés távolságra, hogy ne hozd zavarba őt mások előtt.

Még egy hasznos tipp

Minél jobban ellenkezel egy ruhadarab miatt, amit tini gyermeked hordani akar, ő annál jobban szeretné majd viselni azt. Ha egy ilyen holmit vásárol, mosolyogjon, vonja meg vállát és hagyja figyelmen kívül azt a nyilvánvaló dolgot, hogy nem fog illeni ruhatárába. Amíg nem öltözködnek illetlenül, addig hadd kövessék el saját hibáikat. Legyél bátor és tanítsd meg gyermeked az igazi leckékre, amik a pénz, a megjelenés és a vásárlás körül forognak. Hidd el, megéri megpróbálni.

(KamaszPanasz – K.F.)