Médiapédia
#Szülőknek

A gyerekek kezét fogni kell!

2015.09.25.
4 perces olvasási idő

Médiapédia címmel szervezett konferenciát a Családháló szeptember 18-án annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék azokat a veszélyforrásokat, amelyek az internethasználat során fenyegetik a fiatalokat.

Elsőként Dr. Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Főosztály főosztályvezetője szólalt fel. Kelemen hangsúlyozta: mivel a nap 24 órájában vagyunk online valamilyen eszközön keresztül, a legtöbb gyerek nagyon korán találkozik a világhálóval, s éppen ezért a felnőttek felelőssége megvédeni őket azoktól a veszélyektől, amelyek rájuk leselkednek a virtuális világban. “A gyerekek nagyon kiszolgáltatottak, kéretlen zaklatás áldozatai lehetnek, kiközösíthetik őket, lejárathatják, megalázhatják őket. Sokszor már egy jól megválasztott, megfelelően bonyolult jelszó is nagyon sokat segíthet a gyermek adatainak és magának a gyermeknek a megvédésében” - tette hozzá a főosztályvezető.

internet

Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár asszonyFejlesztési irányok és célok a köznevelés területén címmel tartott előadást a konferencián. Vajon meg tudunk-e annak felelni eszközellátás, felkészültség és tudás tekintetében az iskola A szakember rámutatott arra az országos szinten jellemző problémára, amelyekkel az oktatási intézmények küzdenek a digitális felületek, lehetőségek és elvárások területén. “Ma 650 iskolában nincs Magyarországon internet, márpedig az internetelérhetőség alapfeltétel. A világhálóhoz való hozzáférés biztosítása, valamint a tartalomfejlesztés mellett módszertani fejlesztésről is beszélni kell, hiszen a tanároknak muszáj eligazodniuk a digitális világban ahhoz, hogy át tudják adni a tudást. Ezt pedig a pedagógusok alapképzésébe kell beépíteni, hiszen bármennyi számítógépet, tabletet, notebookot vihetünk az iskolákba, ha nincs mellétéve a módszertan, a pedagógusok megfelelő szintű fejlesztése. Jelenleg informatikai tudásátadás a legtöbb helyen kizárólag az informatika órákon történik. Ezen szeretnénk változtatni a Köznevelési Portállal, amely ingyenesen hozzáférhető digitális anyagokkal látja el az iskolákat a NAT-ban megfogalmazottakra építve” - mondta el a helyettes államtitkár asszony.

net

Kulcs a net világához! - A háló veszélyei az adatvédelmi hatóság szemszögéből címmel Dr. Sziklay Júlia, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) főosztályvezetője beszélt arról, milyen fontosnak tartja a 2012 óta működő intézmény a gyermekek jogainak védelmét. “A gyerekek nagyon könnyen és gyakran kerülhetnek az internet, az online tér világában veszélybe, miközben élettapasztalatok hiányában saját érdekeik és jogaik képviseletére nem képesek”, hangsúlyozta Sziklay. A szakember elmondta: a gyerekek milliószámra töltenek fel a netre magukról és másokról olyan személyes adatokat, amelyekkel súlyosan vissza lehet élni. A sexting (szexuális tartalmú sms-ezés, képküldés) rendkívül elterjedt Magyarországon: egy felmérés szerint minden ötödik tinédzser kap olyan tartalmú képeket, amelyet fiatal lányok önmagukról készítenek meglehetősen hiányos öltözékben pózolva. Számos olyan társkereső oldal működik hazánkban, amelyen ezres nagyságrendben szerepelnek gyerekek akár 15 éven alul. A pedofíliának egy-egy ilyen oldal óriási teret enged. Komoly veszélyt jelent a cyberbullying- és a grooming-jelenség is. Sziklay elmondta: a NAIH két éve kiadott egy, az online világban leselkedő veszélyekről szóló füzetet, de részt vesznek egy nemzetközi projektben is, amelynek célja egy közös oktatási segédanyag létrehozása, ahol a pedagógusokat segítik abban, hogyan kell a gyerekekkel ezekről a témákról beszélgetni.

bullying

Vasné Dr. Egri Magdolna a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja arról beszélt, meddig mehet el egy-egy termék reklámozásakor egy cég, és hol kell megállni. “A vállalatok marketingtevékenységük során igyekeznek eljuttatni az új dolgokat az emberekhez. Ahhoz, hogy ezt profi módon tegyék, érteni kell a médiához, a marketinghez és a kommunikációhoz egyaránt. Csakhogy az is fontos, hogy egy adott cég, amely a termékét meg akarja ismertetni, igazat mondjon. Lehet a megfelelő eszközökkel fokozni a hatást, akár egy kicsit túlozni is, de csak a jó ízlés és a korrektség határain belül. Amikor már a hazugság területén találják magukat a marketingszakemberek, fontos, hogy gyulladjon ki egy képzeletbeli piros lámpa, mert az átverés már hiba. Igazat és valódit kell közölni profi szinten.”

zaklatás

Különleges színfoltot képviselt a konferencián Gyarmati Zoltán, a KamaszPanasz.hu tinédzser szerkesztője, aki a fiatalabb generációk szemszögéből mutatta be, milyen jelenségekkel, veszélyekkel, problémákkal szembesülnek a fiatalok az internethasználat során. “Mindenki selfie-zik, snapchatel: meggondolatlanul egy pillanat alatt töltünk fel a közösségi oldalakra magunkról és másokról fotókat, amit sokszor megbánunk, de akkor már késő. Személyes adataink óriási veszélyben vannak. Vajon hányan olvasták el a Facebook felhasználási feltételeit? Történeteink, fotóink céltáblává tehetnek minket. Az internet csodálatos dolog, de csak akkor, ha a megfelelő helyen kezeljük. A szülőknek, pedagógusoknak is tudnia kell, milyen problémák érinthetik a mai fiatalokat, mivel töltik szabadidejüket”, foglalta össze a főbb problémákat Gyarmati.

netfüggő

Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internet biztonsági szakértő előadása „A jobb internet közös ügyünk” címet viselte. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, amely a Safer Internet program vezetője, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, valamint a biztonsagosinternet.hu oldal együtt dolgozik azon, hogy az internetes bűncselekmények, visszaélések megelőzhetőek legyenek, illetve, ha már megtörtént a baj, lehetőség legyen a sokszor nagyon súlyos lelki megrázkódtatás orvoslására. “A gyerekek tökéletes technikai ismeretekkel rendelkeznek a virtuális világot illetően, ám ezzel a felkészültséggel nem jár együtt az érzelmi és értelmi érettség. Ezért van szükség a felnőttekre, akik felelősségteljesen és tudatosan segítenek a gyerekeknek, hogy elkerüljék az internethasználatból fakadó veszélyeket.” Baracsi rámutatott: ha valaki elesik az iskolaudvaron, a gyerekek először előveszik a telefonjukat, lefotózzák, és csak utána jut eszükbe - ha egyáltalán eszükbe jut - felsegíteni a társukat. “Jó poénnak tűnhet egy olyan videót, fotót kiposztolni, ami valamelyik társukat esetleg megalázó helyzetben ábrázol, de meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy miért helytelen ez a viselkedés. Ha beszélünk ezekről a dolgokról, igenis lehet hatni a gyerekek empatikus képességére” - tette hozzá a szakember.

fotó

Az előadások sorát Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos zárta, aki a szeptember 30-án záruló internetes konzultációról beszélt. Kiemelte: az InternetKonban nagy hangsúlyt kaptak a gyermekvédelemmel kapcsolatos témák is, s az eddig mintegy 26 ezer válaszadó visszajelzéséből az derült ki, hogy a legtöbben kiemelten fontosnak tartják az ingyenesen hozzáférhető, káros tartalmakat szűrő szoftverek elérhetőségét, a valós védelmet biztosító jogszabályokat, és a netes zaklatók felelősségre vonását.

szelfi

(Családháló.hu)

Kapcsolódó címkék

anya