kövérség
#Szülőknek

Mit tegyek, ha a lányom kövérnek tartja magát?

2017.04.15.
2 perces olvasási idő

A tini lányok sokat foglalkoznak testsúlyukkal, a legtöbb szülő már hallotta ezeket a mondatokat: Olyan kövér vagyok! Túl nagyok a combjaim! Ám sokan nem tudják, hogyan reagáljanak erre. Íme néhány tipp ami segíthet.

Legyen megértő

„Ugyan dehogy vagy kövér!” „Hagyd ezt abba!” Ezek nem igazán segítenek, sőt rontanak a helyzeten. A következő mondat sokkal inkább segít: „Tudom milyen nehéz néha szépnek látni magunkat.”

Segítsen értékelni a súlyát

kövérA tinik gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy testsúlyuk egészséges-e vagy sem. Sokszor ítélkeznek az érzéseik alapján a józan ész helyett. Számolják ki a testzsír százalékát egy kalkulátorral. Nézzék meg a táblázatot ahol fel van tüntetve, hogy mikor túlsúlyos vagy sovány valaki és beszéljék meg hova tartozik.

Beszéljenek az eltorzult önképről

Ha lánya nem túlsúlyos, beszéljenek arról, hogy hogyan fejlődik ki egy eltorzult testkép bennünk. A retusált fotók a magazinokban, sovány modellek akiket idealizálnak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek összekeverik a soványt az egészségessel. Sajnos a média is hasznot húz abból, hogy mindenki tökéletes akar lenni. Sok tini akar készíteni tökéletes szelfiket és szeretnék megtartani a kis rést a combjuk között.

A hangsúly az egészségesen van

Beszéljenek az egészséges étkezésről és sok mozgásról. Ha lánya túlsúlyos, gondolják át, hogyan veszthetne súlyából esetleg konzultáljanak háziorvossal. A tinik hajlamosak az egészségtelen súlyvesztésre. Fogyókúrák, tisztító kúrák, túlzott edzések..Fontos, hogy gyermeke tisztában legyen a testével kapcsolatban hozott döntések esetleges káros hatásaival.

Beszéljenek az egészséges önképről

Ha gyermeke kritikus önmagával szemben, fontos tudnia, hogy ez hogyan hat a viselkedésére, érzéseire. Például, egy tini aki ilyeneket gondol: „Csúnya vagyok, úgysem szeret senki.” az hajlamosabb kevesebbet beszélgetni más emberekkel, így nehezebben barátkozik, ami megerősítheti negatív gondolatait. Tanítsa meg az egészséges önképre. Beszéljenek arról, hogy mennyi jó tulajdonságra emlékeztetheti magát és, hogy ne mondjon olyanokat magának amiket egy barátjának sem mondana.

Kérdezzen

Sok lány gondolja azt, hogy a megjelenésük befolyásol mindent az életükben, a boldogságtól kezdve a sikerélményig. Azt hiszik ha véknyak lesznek, akkor népszerűek is, így soha többé nem fogják őket csúfolni. Fontos beszélgetni gyermekével arról, hogy vajon mennyire reálisak ezek az elképzelések. Emlékeztesse rá, hogy nem minden vékony, vonzó ember él boldog életet. Helyezze a hangsúlyt a belső tulajdonságokra, a kedvesség és megértés fontosságára a fizikai szépség helyett.

Ha szükséges, kérjen segítséget

Ha lányának a testsúlyával való problémája már az életét is nagyban befolyásolja, keressen szakmai segítséget. Beszéljen háziorvosával vagy egy mentálhigiénés szakemberrel. Lehet, hogy lánya valamilyen mentális zavarban szenved vagy hajlamos az étkezési rendellenességre.

Kapcsolódó címkék

anya