gyerek
#Szülőknek

Hogyan fűzze szorosabbra az anya-lánya kapcsolatot?

2014.07.30.
2 perces olvasási idő

Barát vagy szülő? Tanácsaink segítenek, hogy hogyan kezdeményezzen kényes beszélgetést a lányával.


A lányukkal kapcsolatos kényes és személyes témák megbeszélése mindig az anyák egyik félelme volt. Nem kell azonban egyből beleugrani a rázós témájú beszélgetésekbe, és nem is kell, hogy ezek formális hangnemben, valamint egyszerre történjenek meg. Néhány tanács, melyek segíthetnek, hogy közelebb kerüljön lányához, és bensőséges beszélgetést tudjon folytatni vele.

Már egészen fiatal korban kezdje el az „anya-lánya” beszélgetéseket!

Fontos, már jóval a kamaszkor előtt bensőséges viszonyt és bizalmas kapcsolatot tudjon kialakítani a gyermekével. Egy-egy „nagy beszélgetés” helyett a kontaktus legyen folyamatos, így a gyerek érzi a törődést, és számít a szülőre, megbízik benne. A gyerek korának megfelelően kell a beszélgetéseket lefolytatni és egyre mélyíteni, a legfontosabb a 11-14 éves korszak, de sosem késő.

Legyen nyitott, amikor a lányával beszél!

Ha Ön nyitott, akkor gyermeke is könnyebben szóra fogható lesz. Ne legyen előítéletes vagy zárkózott! Ha kérdez, akkor mindig nyitott kérdéseket tegyen fel, legyen érdeklődő, de ne tolakodó, és figyeljen a hangvételére is (ne legyen számonkérő). Fontos a saját személyes élményeinek megosztása is: meséljen arról, hogy milyen volt az Ön tini kora?

Találja meg az egyensúlyt a barát és anya szerep között!

Ez a legtöbb anyuka számára kötéltánc mutatvány: hol a megértő barát, hol a szigorú szülő szerepét vállalják fel. A szakértők véleménye azonban az, hogy ilyenkor a tini lányoknak inkább határozott iránymutatásra van szükségük, mintsem helyeslő barátra. Vagyis elsősorban szülőnek kell lenni, és csak másodsorban lehet baráti viszonyban lenni a gyermekkel, mert különben odavész a szülő iránti tisztelet és szófogadás.

Másrészről, ha a szülő túlzásba viszi a barátkozást, akkor azt a gyermek nem veszi jónéven, ilyenkor ugyanisanya-lánya nagyobb méretű privát teret szeretnének a kamaszok maguk körül, az erőszakos szülő pedig idegesítő lehet.

A jó szülő inkább a gyermeke bizalmasa, így megmarad a szülői tekintély és a szükséges tisztelet is. De a gyermek tudja azt is, hogy nyugodtan fordulhat hozzá a problémájával, mert tudja, hogy segítséget kap. A cél, hogy a szülő és gyermeke közötti szeretet és jó kapcsolat meglegyen, így a gyermek biztonságban tudhatja magát.

Állítson fel határokat!

Igen nehéz eldönteni, hogy mennyire legyen szigorú, fegyelmező vagy megengedő a szülő a tini lányával kapcsolatban. A szülő feladata a gyermeke felelősségérzetének növelése anélkül, hogy lázadna ellene.

Tehát bizonyos határokat meg kell szabni a gyermekek számára, leginkább a viselkedésüket illetően, de azt is éreztetni kell velük, hogy ezt csak szeretetből és az ő érdekében teszi. Legyen részletekbe menő, amikor a lányával beszélget, figyelje a kamasz visszajelzéseit, ha untatja a dolog, vagy nem érti, akkor felesleges tovább nyúzni a témát.

Találják meg együtt a megoldást!

A közös problémamegoldás jobban előreviszi az anya-lánya kapcsolatot. Hagyjon teret a gyereke meglátásainak, véleményének, és hogy ő vázolja fel a problémát. Kell ugyan némi irányítás a számukra, de szeretnének önerőből elérni dolgokat, nem csak a végeredményt megtudni.

Szervezzenek családi elfoglaltságokat!

Nem könnyű alkalmat találni arra, hogy az élet nagy dolgait megbeszélje a lányával, de nem lehetetlen, csak meg kell ragadni a lehetőségeket, hogy megtörjön a jég. Legyenek fix családi elfoglaltságok, hétvégi vacsora, csajos délután vagy más hasonló. Ha még idejében (a gyerek kisebb korában) elkezdi szervezni ezeket az együttléteket, akkor a gyermek ragaszkodni fog a megszokott dolgokhoz, még a tini évei alatt is.

Ha vannak testvérei a gyereknek, akkor legyenek olyan dolgok, amit csak anya-lánya szokott (vásárlás, manikűr, stb.) együtt csinálni. A kocsiban töltött időszakok is alkalmasak egy-egy beszélgetésre, vagy más, esetleg az átlagostól eltérő tevékenység, amikor a tini érdeklődése nagyobb. Az együtt végzett tevékenységeknek más jó hatása is van, segíti a lánya fejlődését, felnőtté érését.

Használja a média adta lehetőségeket!

Kérdezze meg lányát egy-egy műsor kapcsán, hogy ő hogyan értelmezi az üzenetet/látottakat, mit gondol, helyesnek tartja-e! Ha sokat tévéznek együtt, akkor igen sok lehetőség adódik a beszélgetésekre. Ne gondoljon arra, hogy most komoly dolgokról kell beszélniük, mert ez csak feszültséget okoz, inkább tegye a mindennapi élet részévé a hosszabb-rövidebb beszélgetéseket, és élvezze ki a lányával töltött közös időt.

(teens.webmd.com)