szülő
#Szülőknek

Felügyelet mellett megengedhető az alkoholfogyasztás?

2013.10.04.
2 perces olvasási idő

Egyes tanulmányok szerint azzal, ha a kiskamaszokat szigorú felügyelet mellett engedik alkoholt fogyasztani, nem előzhetik meg vele a későbbi alkoholproblémákat.

A kutatók tanulmányukban a kiskorú fiatalok és az alkoholfogyasztás összefüggéseit vizsgálták egy hároméves periódus alatt. A tanulmány keretében 1945 hetedikes diákot és szüleiket kérdezték meg Ausztrália és az Egyesült Államok egy-egy városában az alkoholfogyasztással kapcsolatban, egy hároméves periódus alatt. A megkérdezettek csaknem fele washingtoni, másik fele victoriabeli (Ausztrália) volt.

alkoholAusztráliában sok szülő fokozatosan ismerteti meg az alkoholt csemetéjével, szigorúan csak felnőtt felügyelete mellett. Céljuk hogy ily módon minimalizálják a káros hatások mértékét, így megszokják a szülői felügyeletet (így az alkohol nem egy elérhetetlen és kívánatos dolog lesz a számukra). Eszerint kulturált és mértékkel történő alkoholfogyasztás engedélyezése megerősíti a felelősségérzetüket, így idősebb korra elkerülhetők az alkoholproblémák.

Az Egyesült Államokban ezzel szemben a legtöbb szülő teljesen eltiltja gyermekét bárminemű alkohol fogyasztásától, szerintük a zéró tolerancia távol tartja a gyerekeket az alkoholtól. (Ennek eredményeképpen amint tehetik, keresik az alkoholhoz jutás lehetőségét a tinik.)

Ellenőrzött iszogatás és a tinik

A projekt első évében a gyerekek (7-9 osztályosok) írásbeli felmérésen vettek részt, míg a szülők telefonos interjúban számoltak be a tinik alkoholfogyasztással kapcsolatos véleményükről, tapasztalataikról.

A hetedikesek közül az ausztrálok esetében tapasztaltak nagyobb mértékű alkoholfogyasztást (59%), míg az amerikai társaik esetében valamivel kevesebb (39%). A kilencedikesek körében az amerikaiak alig több mint egyharmada került kapcsolatba serdülőkorára az alkohollal, ezzel szemben az ausztrál társaik közel kétharmada italozott már, igaz szülői felügyelet mellett.

Későbbi alkoholproblémák

A kutatók eredményei szerint minél fiatalabb korban próbálták ki a tinik az alkoholt, annál valószínűbb, hogy később is fogyasztanak alkoholt. Ez a megállapítás igaz volt mindkét ország esetében. Ugyanakkor a fiatal korban, engedéllyel történő iszogatás sokkal súlyosabb következményekkel járhat. Az eredmények szerint a megengedőbb szülői hozzáállás csak bátorítja a fiatalokat az alkoholfogyasztásra, de nem feltétlenül tanítja meg felelősséggel és mértékletességgel élni őket.

„A gyerekeknek jó szülőkre és nem ivócimborákra van szükségük” - állítja Barbara J. McMorris a Minnesotai Egyetem kutatásvezető orvosa.
Az eredmények szerint a szülőknek a teljes tiltás módszerével kell élniük gyermekeikkel szemben az italozás és más káros szenvedély esetében. Ha időben megtanítják őket a veszélyekre, akkor kisebb az esély arra, hogy idősebb korukra mértéktelenül fogyasszanak alkoholt. A mértéktartásra való tanítás nagyon fontos!

A gyerekeknek egyértelmű (fekete-fehér) üzenetekre van szükségük, lehetőleg minél fiatalabb korban. Ezeket a szabályokat azután fokozatosan erősíteni kell, hogy felnőttkorukra tökéletesen tisztában legyenek az alkohollal járó veszélyeket.

(N. L.)

Kapcsolódó címkék

anya