gyerek
#Szülőknek

Hogyan kezelje 16 éves gyermekét?

2014.03.24.
2 perces olvasási idő

A legtöbb 16 éves jól érzi magát a bőrében, és már tisztában van azzal, hogy hogyan működik a világ. Az elmúlt évek alatt sokat tanultak önmagukról, és már azt is tudják, mikor vannak csúcsformában, és mikor kevésbé. Ezt ugyanúgy meglátják a szüleiken is, akik derült égből villámcsapásként kapnak tőlük kritikát vagy megjegyzéseket.


Próbálja meg nem sértésnek venni ezeket a kritikákat! Emlékeztes16 éves kamaszse inkább arra gyermekét, hogy néha okosabb lenne bizonyos megjegyzéseket megtartani saját magának. Gyermeke 16. életévében bizonyára Ön is hasznosnak érezné, ha tarthatna magánál egy viselkedési szabálykönyvet. Nem is azért, hogy folyamatosan idézzen belőle, hanem hogy emlékeztesse magát, hogy igen, ezeket már mind megtanította gyermekének.

A játék neve: függetlenség

Egy 16 éves már jócskán elkezd önállósodni, és tisztában van azzal, milyen képességeket kell még csiszolgatnia. Ebben a korban a kamasz már nemcsak önállóan akar viselkedni (mint 15 évesen), hanem azt akarja, hogy Ön is elfogadja, hogy képes rá. 16 évesen már akár diákmunkája is lehet! A már dolgozó tinik még érettebbek kortársaikhoz képest, és még biztosabbak önálló képességeikben. Ennek hátulütője lehet, ha túlságosan elbízzák magukat, így azt is meg kell tanítania gyermekének, hogy a túlzott magabiztosság sem jó.

Szülőként pozitív leckét adhat gyermekének, és felkészítheti az életre a mindennapi munkák megtanításával. Tanítsa meg egyedül mosni, ügyelni a környezetére, kisebb bevásárlásokat intézni! Ez azt mutatja majd a kamasznak, hogy az önállósággal és szabadsággal a felelősség is együtt jár.

Érzelmi kötelék a barátokhoz és az ellenkező nemhez

A 16 évesek érzelmileg igen erősen kötődnek a barátaikhoz és az ellenkező nemhez. Ebben a korban már képesek erős érzelmi kapcsolatokat kialakítani. A tinik azonban nem mindig képesek uralkodni érzéseiken, ha a másik tini nem viszonozza érzelmeiket. Könnyen úgy érezhetik, összetört a szívük.

Nyilván minden szülő rajta akarja tartani a szemét a gyermekében bekövetkező összes érzelmi változáson. A „csordaszellem” manipulatív hatásait sajnos nehéz kezelni. Képzelje csak el, hogyan irányíthatja gyermekét érzelmileg egy olyan tini, akibe bele van zúgva: nem is gondolná, mikre lehet képes! Mindezt megakadályozhatja, ha elmagyarázza a kamasznak, milyen választásai vannak, ha valaki megpróbálja így befolyásolni. Egy ilyen beszélgetés kezdetekor kezdhet például tévéműsorokról beszélni, hogy megtörje a jeget, és innen vonatkoztasson gyermeke barátainak valódi jellemére.

Itt és most!

Egy 16 éves tini leginkább azzal van elfoglalva, ami éppen körülötte történik, és nem gondol különösebben a jövőbe, legfeljebb csak szülei unszolására. Az még túlságosan távoli ahhoz, hogy aggódjon miatta, így hát nem is teszi. Legfeljebb a megannyi mókáról beszél, ami szerinte még vár rá. Boldoggá teszi az, amit éppen csinál. Sodródik az árral, miközben szociálisan is igen aktív. Éppen ezért vigyázzon gyermekére, amennyire csak teheti, de túlzottan ne avatkozzon be az életébe!

(about.com)