internet
#Szülőknek

Internetes biztonsági tippek szülők számára (2. rész)

2014.03.31.
3 perces olvasási idő

A tinik szeretnek kérkedni a tudásukkal, képességeikkel, és amikor Ön érdeklődést mutat a kamasz elfoglaltságai iránt, akkor sok esetben szívesen beszámol azokról. Hagyja, hogy megtanítsa Önt a különféle oldalak és portálok, chatszobák használatára, mert így tisztában lesz azzal, hogy mit is csinál a gyerek, milyen netes tartalmakat néz, amikor csöndbe behúzódik a számítógép elé.

Ne hagyja, hogy gyereke felügyelet vagy moderáció nélküli chat-et használjon

Ez elég egyértelműen hangzik, bármiféle felügyelet nélkül könnyen olyan dolgok is elérhetnek a kamaszhoz, amit Ön semmiképp sem szeretne. Például nyíltan zaklatják, alázzák egyesek a gyengébb, visszahúzódóbb társaikat, mindennapos a durva, trágár beszéd és az illegális dolgok népszerűsítése is. Egy zárt közösséghez való tartozás (például hobbi, közös érdeklődésből kifolyólag) vagy a barátokkal való kapcsolattartás teljesen elfogadható indok az üzenetküldözgetésre. Azonban egy bárki számára nyitott és felügyelet nélküli chatszoba nem épp az ideális hely egy gyerek számára.

Internet

Beszélje meg gyermekével, hogy mi az, ami az ő számára örömet jelent az online élet során

Ismét a kommunikáció fontossága kerül előtérbe (a jó és kétirányú kommunikáció). Beszélje meg gyerekével, hogy mi az, amit szeret, és amit nem. Minél többet tud meg a kamaszról és arról, amit a neten csinál, annál nyugodtabb lehet, feltéve, ha megvan a megfelelő szülői kontroll és befolyás. Amennyiben jó a gyerekével való kapcsolata és ő megfogadja az Ön tanításait, tanácsait, akkor nincs sok félnivalója.

Tanítsa meg gyermekének, hogy milyen információkat oszthat meg másokkal a neten

Semmi személyes, beazonosításra alkalmas információt nem szabad kiadni a neten idegenek számára. Minél fiatalabb a gyerek, annál jobban tiltani kell számára, hogy bármilyen adatot is közöljön magáról vagy a családjáról (név, cím, telefonszám, iskola, munkahely, hivatalos iratokon szereplő azonosítószámok). Ezeket semmiképp sem szabad kiadni, mert az olyan, mintha idegeneket engedne be a lakásba, a szobájába. Erősítse meg gyerekében, hogy ez az a szabály, amit minden esetben és körülmény között be kell tartania, nincs kivétel. Ne feledje, az esetleges zaklatók vagy támadók már minimális információ birtokában is utána tudnak keresni az adott személynek, és sok esetben sikerrel meg is teszik.

Ismerje gyermeke netes barátait, csakúgy, mint a valós életbeli ismerőseit is

Normális esetben a szülőt minden olyan dolog érdekli, ami a gyerekével kapcsolatos, körülötte van és történik vele, így az is, hogy kikkel barátkozik. Ez egy hasznos és jó dolog, ami rendszeres gyakorlattá vált a való életben, most pedig a netes világban is jó eséllyel alkalmazhatja. A tini biztonságát növelheti azzal, ha tudja, hogy kikkel létesít kapcsolatot. Beszélje meg gyerekével a dolgot, kérdezze meg, hogy kikkel társalog a neten, mit lehet tudni róluk, milyen a hátterük, miért épp velük tartja a kapcsolatot, akarnak esetleg valamit tőle vagy rávenni valamire. Nagyon figyeljen oda a figyelmeztető jelekre! Például a gyerek hirtelen képernyőt vált, amikor valaki közelít a gép felé, vagy ismeretlenektől kap telefonhívást, esetleg ajándékot küldözgetnek neki, ezek rendszerint zaklatókra, molesztálókra utaló jelek. Legyen résen és lépjen közbe minél hamarabb, mert a gyereke veszélyben lehet.

Figyelmeztesse, hogy egyesek másnak adják ki magukat a neten

Szinte általánosnak mondható, hogy a netet használó gyerekek rendszerint valaki másnak adják ki magukat (rendszerint idősebbnek vagy ellenkező neműnek). Azonban érdekes módon ezt nem feltételezik a másikról, úgy gondolják, hogy mások biztosan az igazat mondják. Önnek, mint szülőnek kell beléje nevelni, hogy senki sem az, akinek látszik a neten keresztül (igen ritka a valós adatok megadása, közzététele a neten, már csak biztonsági okokból is kérdéseket vet fel). Szinte semmilyen adat sem bizonyíték erejű, amit a neten keresztül közölnek, legyen az kép vagy más. Ma már bármit könnyen lehet hamisítani, amit nehéz leellenőrizni, és a rossz szándékkal közeledők ezt ki is használják (csak úgy, mint a gyerekek hiszékenységét).

Igen sok hiszékeny embert rászedtek már így, (felnőtteket is bőven), többnyire azok pénzére utaztak a csalók (pénzt kérnek vagy a bankkártya adatait, különböző okokkal, esetleg zsarolással is bepróbálkozhatnak). Azonban a gyerekek esetében ennél sokkal rosszabb az indok: szexuális erőszak, gyerekcsempészet, rabszolgaság, akár fekete szervkereskedelem is lehet a motiváció. Hozzon példákat gyermekének, mindössze csak be kell kapcsolnia a Tv-t a híradó idejében, rengeteg visszaélést és bűntényt láthat a kamasz. A baj az, hogy sokan képtelenek elhinni, hogy azok velük is megtörténhetnek, nos ez téves és igen nagy hiba. Tehát senki sem az, akinek állítja magát, ez alapszabály a neten.

Beszélje meg gyerekével a szabályokat és ragaszkodjon azok betartásához

Lehetőleg írja le azokat és függessze ki jól látható helyre, például a számítógép mellé. Amennyiben a lényeges szabályok állandóan a tini orra előtt vannak, akkor hamarabb fogja figyelembe venni azokat, mintha a fiók mélyén lapulna a dokumentum. Ne feledje, Önnek kell gondolkodnia és megtennie bizonyos dolgokat a kamasz helyett is, mivel Ön a szülő és ő a gyerek. Tegyen meg minden öntől telhetőt gyereke védelmében, hogy épp és egészséges felnőtt válhasson belőle idővel.

(N .L. - cyber-safety.com)