fogamzásgátló
#Vágyak

Jótékony tabletták

2023.08.06.
4 perces olvasási idő

Kevés olyan gyógyszer található, amelynek egyáltalán nincsenek mellékhatásai. A legtöbb készítmény bizonyos embereknél kisebb-nagyobb problémákat okoz – így van ez a fogamzásgátló tablettáknál is.

Azonban a fogamzásgátlók okozta mellékhatások elviselése általában sokkal könnyebb, mintha nem szednénk semmit, és meg kellene birkóznunk egy nem kívánt terhesség következményeivel. Az egyik legmegbízhatóbb fogamzásgátlási módszer, azonban a tabletta szedésének elkezdését követően előfordulhatnak panaszok (émelygés, mellfeszülés stb.), ám ezek rövid távú elviselése még mindig kellemesebb, mintha egy nem várt terhesség vagy egy abortusz miatti súlyos lelki és testi terheket kellene elviselni.

Nem kívánt és méhen kívüli terhességek

A fogamzásgátló tabletták szedésének elsődleges célja általában a születésszabályozás, azaz a teherbe esés elkerülése. A tablettaszedő nők 99%-ánál nem is fordul elő nem kívánt terhesség. A párok szexuális életére felszabadító hatású lehet a tablettaszedés, hiszen már nem kell azon aggódni, hogy vajon terhességgel végződik-e a szeretkezés. A párok tagjain múlik, hogy mikor nem akarnak gyermeket vállalni, és addig, amíg így érzik, biztonságosan szeretkezhetnek.

A tabletták meggátolják a tüsző érését és az ovulációt, és ezért még kisebb az esélye a méhen kívüli terhességnek. Ebben a helyzetben a megtermékenyített petesejt nem a méhen belül tapad meg, hanem például a petevezetékben vagy a hasüregben. Ez az állapot életveszélyes vérzést okozhat, és régebben halállal végződött. A méhen kívüli terhesség előfordulása 6-8 ezrelék.

A tablettaszedés nem nehezíti meg a későbbi teherbe esést, hiszen épségben tartják a fogamzó készséget a gyermekvállalás tervezéséig.

Kellemesebb menstruációs ciklusok

Könnyedén észlelhető a tablettáknak a menstruációs ciklusra gyakorolt pozitív hatása is. Sok nő tudna felsorolni olyan tüneteket, amelyek a menstruációjuk megjelenése előtt jelentkezik: mellfeszülés, ingerlékenység, fejfájás stb. Ezeket a premenstruális szindrómára jellemző tüneteket a fogamzásgátló tabletta enyhítheti, vagy megszüntetheti, ugyanúgy a pete érése és kiszabadulása idején egyes esetekben jelentkező alhasi fájdalmat és/vagy kevés vérzést.

Gyakori, hogy egy nőnek valamilyen vérzési rendellenessége van: túl sok vagy túl kevés idő telik el két vérzés között, szabálytalanok a ciklusok, vagy nagyon bő a menstruációs vérzés. A kombinált fogamzásgátló tabletták általában szabályozzák a vérzést, csökkentik a mennyiségét. Ezért a vashiányos vérszegénység esélyét is kb. 50%-kal csökkenti. Rendezik a menstruációs ciklust is, és a vérzést kísérő görcsöket is megszüntetik.

Tablettával a betegségek ellen

Számos olyan betegség van, amely a tablettát nem szedő nők esetében gyakrabban fordul elő, a tabletta hatására azonban akár hosszú éveken keresztül kedvezően befolyásolja a betegség kialakulásának esélyét. Nagy százalékban csökken a gyógyszer hatására például a petefészekciszták kialakulása azáltal, hogy időlegesen felfüggeszti a petefészek működését.

A tabletta szedésével – a közhiedelemmel ellentétben – nem nő, hanem csökken a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélye. Számos kutatást végeztek ezen a területen, és egyetlen ráktípusról sem bizonyították be, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének következtében alakult volna ki. Azonban két rosszindulatú daganat előfordulási esélyét nagyban csökkentik: a petefészekrákét és a méhtest rákét. A petefészekrák felismerése nem könnyű, ritkán okoz panaszokat és tüneteket a megbetegedés kezdeti szakaszában, ezért a tablettáknak ezt a hatását a nőgyógyászok az egyik legértékesebb jellemzőjüknek tartják. Azoknál, akik folyamatosan szedik a tablettát, a betegség kialakulásának az esélye 40 százalékkal csökken. Jó tulajdonságai közé tartozik az is, hogy ha több éven keresztül szedi valaki a fogamzásgátló tablettát, akkor a szedés abbahagyása után akár 10-15 évvel is érvényesül még ez a védő hatása.

A méhtest rák kialakulásának esélyét is közel 40%-kal csökkenthetjük, ha legalább egy évig szedjük a fogamzásgátló tablettát. A szedés abbahagyása után a petefészekrákhoz hasonlóan 15 évig érvényesül a védő hatás. A méhtest rák általában idősebb korban jelentkezik. Az ösztrogénnek méhnyálkahártya-növekedést serkentő hatása van, amely daganatok megjelenéséhez vezethet. A védő hatás azzal magyarázható, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletták ellensúlyozzák az ösztrogén hatását progesztagén (sárgatest hormon) tartalmuk segítségével.

Kismedencei gyulladások megelőzése

A fogamzásgátló tabletták szedésének következményeként megváltozik a méhnyakban termelődő nyák állaga: sűrűbbé, nehezebben átjárhatóvá válik – ez az egyik akadályozó tényezője a megtermékenyítésnek, hiszen ezen a sűrűbb anyagon a hímivarsejtek sokkal nehezebben haladnak át. De nemcsak a spermiumok, hanem más, kórokozó baktériumok átjutását is megakadályozza, így 50%-kal csökkenti a kismedencei gyulladások, például a petefészek-gyulladás vagy a méhnyálkahártya-gyulladás előfordulási valószínűségét. A kismedencei gyulladások azért nagyon veszélyesek, mert szövődményként előfordulhat a méhkürt elzáródása, amely pedig meddőséghez vezethet.

Megakadályozza a jóindulatú emlőbetegségeket

Kimutatták, hogy 2-4 évnyi tablettaszedést követően csökken a mell jóindulatú elváltozásainak gyakorisága, például az emlő fibrocisztás betegsége és a fibroadenoma nevű emlődaganat. A kockázat csökkenése akár 60%-os is lehet, a betegség típusától függően. Más védő hatásokhoz hasonlóan, ha abbahagyjuk a tabletta szedését, akkor még legalább egy évig védettek maradunk. A védőhatást a rosszindulatú daganatok esetében nem igazolták.

Bőrszépítő hatás

Az elsődleges férfi nemi hormon, a tesztoszteron a nőkben is megtalálható, a petefészekben termelődik. Azonban, ha túlsúlyba kerül, akkor kedvezőtlenül hatnak a bőrre, zsírossá, pattanásossá tehetik. A fogamzásgátló tablettákban található női hormonok ellensúlyozzák ezt a túlsúlyt, és – tablettától függően – gyengítik, vagy teljesen megszüntetik a kellemetlen tüneteket.

Késlelteti a csontritkulást

A nők veszélyeztetettek a csontritkulás tekintetében, ugyanis idősebb korban csökken a tüszőhormon termelése. A csontsűrűség magasabb marad a korábban fogamzásgátló tablettát szedő nőknél, ugyanis a tabletták hormontartalma ideális egyensúlyban tartja a hormonmennyiséget, így akadályozva meg a csontok leépülését.

A fogamzásgátló tabletta nagy hátránya, hogy nem véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, így az AIDS ellen sem. Ha gyakori a partnerváltás, akkor a tabletta mellett a gumi óvszer használata is feltétlenül szükséges.

(KamaszPanasz)