szex
#Vágyak

Mítoszok a szexről

2016.11.22.
2 perces olvasási idő

A szexualitás az egyik legizgalmasabb és leggyakrabban tárgyalt téma. Kamaszkorban a leghitelesebbnek tűnő információ nem a szülőktől vagy felnőttektől származik, hanem a társaktól, azoktól, akiknek már volt valamilyen tapasztalatuk. Éppen ezért nagyon sok téves hiedelem kering a szexualitásról.

„Az önkielégítés bűnös és megbocsáthatatlan dolog.”

Ezt a hiedelmet a történelem és a kultúra hagyományozta ránk, amikor még nem találtak összefüggést a különböző betegségek és a tünetek között. A maszturbáció segíthet megismerni a saját testedet, így ha már kedveseddel leszel együtt, pontosan tudod majd, hogy neked mi esik jól. Az is hiedelem, hogy csak a tinik végeznek önkielégítést. Valóban kamaszkorban kezdődik, de sokszor egész életen át tart.

„Csak a csiklóm által tudok orgazmust elérni, a vaginális nem megy, olyan béna vagyok.” vagy „Nem tudok a barátnőmnek vaginális orgazmust elérni.”

Álljon meg a nászmenet! Miről is beszélünk? Szexualitásról, kölcsönös örömszerzésről. Mivel az élvezet a cél, miért probléma az, hogy ki hogyan éri el azt? A nők számára rendkívül fontos a ráhangolódás, az agy „kikapcsolása” intim helyzetben. Ha él az a megfelelési kényszer, hogy „hüvelyi orgazmust kell elérnem”, nagy valószínűleg nem fog sikerülni, hiszen a nyomás miatt nem tudja elengedni magát a személy. Az orgazmus intenzitása, nem a kiváltó helytől fog megnőni, hanem attól, hogy mennyire adjuk át magunkat az élménynek.

„Minél nagyobb a pénisz, annál nagyobb a nő orgazmusa.”SZexuális együttlét

Jól lehet, hogy a legtöbb férfit az foglalkoztatja, hogy „elég nagy-e”, nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez egy hamis állítás, ugyanis a legtöbb idegvégződés a hüvelybemenetnél helyezkedik el.

„Menzesz alatt nem lehet teherbe esni”, és „a menzesz után következő öt napon nem lehet teherbe esni.”

Gyakorlatilag nincs olyan időpont, amikor nem lehet teherbe esni.

Valóban van olyan időszak, a peteérés, amikor nagyobb eséllyel lehet teherbe esni, a petesejt kibocsátása után 12-24 óráig tud megtermékenyülni. Néha azonban több petesejt is megérik, és az ondósejt több napig is életben maradhat a méhnyakban. A „naptár módszerrel” (amikor a női ciklushoz igazítják a szexuális együttléteket és nem védekeznek) tehát az a probléma, hogy jóslatokból még mindig nem lehet építkezni. Nem lehet tudni pontosan, hogy mikor lesz érett a pete, és nem lehet tudni, hogy a spermiumok meddig maradnak életben.

„Nem lehet teherbe esni az első alkalom után.”

Ha így lenne, akkor nem lenne olyan sok tini anyuka. Attól a perctől fogva, hogy megjelent az első vérzés, minden adott a megtermékenyüléshez is.

„A szex utáni mosakodás megóvhat a terhességtől.”

Ez sem igaz. Bár igen fontos a higiénia, de a fogamzásgátlást nem helyettesítheti.

„Az óvszer 100%-os védelmet nyújt.”

Sajnos ez sem igaz. Az óvszer is elszakadhat, szivároghat. Ajánlatos más fogamzásgátló szer használata is mellette. A kondom népszerűség az AIDS elleni küzdelem során nőtt meg nagyon, hiszen az alkalmi együttlétek során ez nyújtja a legnagyobb védelmet a fertőzéssel szemben.

„Alkohol hatására fokozódik a szexuális vágy.”

Alkohol hatására csökkennek a gátlások, ezért tűnhet úgy, hogy a vágyat fokozzák. Azonban már néhány ital is elegendő a merevedés elmaradásához és mivel nyugtató hatása van, a nők szexuális válaszkészségét is jelentősen csökkenti.

„Az AIDS a homoszexuálisok betegsége.”

Természetesen ez is hamis állítás, hiszen a HIV vírus vér, ondó, más testváladék útján terjed. Bárki megfertőződhet, aki nem elég óvatos.

A hiedelmeket sorolhatnánk még sokáig, se szeri se száma a téves elképzeléseknek. ha valamiben nem vagy biztos, javasoljuk, hogy kérdezz meg róla egy szakembert.

(Börcsök Gyöngyi, KamaszPanasz)