Főoldal / SZEX / Első szex – de mikor?
  2011-08-23

Első szex – de mikor?

Először „csinálni” meghatározó élmény. Pontosan ezért fontos az, hogy az első alkalom mindenféleképpen körültekintően legyen kiválasztva és megtervezve.

Valószínűleg, már sokan beszélgetnek körülöttetek arról, hogy ez meg ez csinálja. Aztán szépen lassan ti is arra az elhatározásra jutottatok, hogy most már tovább kell lépni. Azonban mindenféleképpen olvasd el cikkünket, mielőtt lelépsz a szűziesség talajáról, ugyanis az életben nincs backspace gomb.

Mindenki csinálja?

Természetes, hogy néha úgy érezheted, hogy rajtad kívül, körülötted mindenki állandóan csak szexszel. A filmek többsége tele van szexuális jelenetekkel, a tini magazinok hasábjain mást sem lehet olvasni, csak különféle praktikákat az együttlétekre vonatkozóan, az osztálytársaid nagy része pedig mindig erről beszél. De akkor tényleg mindenki szexszel körülöttem és csak én vagyok lemaradva? Nos, a válasz egyértelműen NEM.

A valóságban körülbelül csak minden negyedik ember veszítette el a szüzességét 16 éves kora előtt. Tehát a legtöbb fiatal, amikor a szexről beszél, ténylegesen csak beszél, ugyanis csaknem ¾-ük még semmilyen tapasztalatban nem részesült. Talán még a nadrágját se vette le egy lány előtt, persze ezt nem szeretné a nyilvánosságra hozni, nehogy úgy érezze magát, mint te, amikor ők hozzád beszélnek.

Légy kész lelkileg!

Ha meghozol egy ilyen komoly döntést, hogy lefekszel valakivel, fontos, hogy tisztába legyél döntésed súlyával. Fontos, hogy mindez csakis a te döntésed legyen és NE más miatt, vagy más nyomására dönts úgy, hogy el akarod veszíteni a szüzességed. Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem árt ezzel várni egy tartós kapcsolatig, esetleg házasságig, de vannak, akiknek erős vallási meggyőződésük miatt kell egy bizonyos időt kivárniuk. Ha te azonban sehova sem tartozol, és már erősen a szexen gondolkodsz, mindenképpen rágd át alaposan a témát, ilyen alkalmad ugyanis csak egyszer lesz az életedben!

Magánügy

A szex valóban egy igazán intim része a kapcsolatunknak. Mérhetetlenül privát, hiszen ekkor érzed magad a leginkább sérülékenynek. Szó szerint kitárod a lelked és a tested egy másik embernek, miközben semmi nincs rajtad. Pontosan ezért fontos, hogy minél inkább felkészült legyél a szexuális aktusra. Ha ugyanis nem vagy eléggé felkészülve, az aktus után szörnyen érezheted magad, amely egyikőtök számára sem túl előnyös.

Azok az emberek, akik úgy érzik hibát követtek el az első alkalommal, üresnek érzik utána magukat. Valahogy úgy érzed – mondják – mintha valami nagyon, de nagyon személyeset odaadtál volna egy idegennek, és többé ezt már te nem tudod visszaszerezni. Továbbá kellemetlenül és kihasználtnak érezheted magad, még akkor is, ha te az elejétől fogva benne voltál. Arról már nem is beszélve, hogy ilyen utóhangok után gyakran szoktak a felek bepánikolni, pontosan a bizalom hiánya miatt.  
A szexhez elengedhetetlen, hogy jól érezd magad a bőrödben, helyesnek gondold, amit csinálsz, és biztonságosan tegyétek azt. Ez tehát nem csak azt jelenti, hogy az aktus fizikai oldalán, tehát a szexuális úton terjedő betegségek és a terhesség terén kell felkészültnek lenni, hanem azt is, hogy érzelmileg is érettnek kell lenni ahhoz, hogy utána ne maradjon bennünk tüske, vagy akár az előbb leírt üresség.

Egy feles, két feles, sok…

Az egyik legnagyobb hiba, amit sajnos a fiatalok egy jelentős része elkövet, hogy akkor veszíti el a szüzességét, mikor drogok vagy alkohol hatása alatt van. Minden áron próbáld meg elkerülni az ilyen helyzetet! Ilyen állapotban ugyanis sokkal nehezebb bármit is kontrollálni. Nem tudsz tiszta fejjel dönteni a dolog érzelmi oldaláról, és nem tudsz tisztán gondolkodni a dolog fizikai oldaláról, a védekezésről. Sajnos ilyen esetek már megtörténtek, és mindegyikük azt mondja, hogy az egész nem volt más, mint egy rémálom. Egyikük sem tud szép emléket mondani egy ilyen estéről. Az viszont tény, hogy azok, akik józanul vesztették el a szüzességüket, és a megfelelő időben, sokkal több szép élménnyel büszkélkedhetnek, mint részeg társaik.

A te döntésed!

Ne feledd, hogy a legutolsó pillanatban is hozhatsz döntést! Te vagy az, aki magad ura vagy. Te vagy az egyetlen személy, aki eldöntheti, hogy milyen messzire akarsz elmenni. Így kérdezd meg magadtól többször is: Ez a megfelelő hely, a megfelelő emberrel, a megfelelő időben? Jól érzem most magam?

Ha a válaszod bizonytalan, nincs benne semmi rossz, ha leállítod a barátod. Ha szeret, meg fogja érteni, hogy neked még fel kell készülnöd az együttlétre. Természetesen ezt megmondani a barátodnak nem egyszerű, de gondolj bele, ha van valaki, akivel régóta együtt vagy, és szeretkezne veled, akkor biztos, hogy olyan érzelmeket táplál irántad, hogy megérti, ha te még éppen nem vagy rá készen.

Mondj nemet!

Ne feledd, hogy senkinek nem tartozol magyarázattal, ha valamit éppen nem szeretnél. Legyél őszinte, és mond el az igazat, hogy még nem érzed magad késznek rá és, hogy most még nem szeretnél szexet. Ha azt a kérdést kapod „De akkor mikor leszel készen?”, mondd el a barátodnak, hogy most mire vagy hajlandó vele és, hogy majd körülbelül mikorra gondolod, hogy készen állsz majd.

Azonban, ha nem akarod megmagyarázni, nem fontos. Nem kell válaszolnod a kérdésére. Teljes mértékben megvan a jogod, hogy ebben az ügyben te magad dönts, bármikor, indoklás nélkül. Ha esetleg ez nem tetszik a partnerednek, vagy nyomást gyakorol rád, akkor gondold csak át még egyszer: tényleg ő az-az ember, akivel el szeretném veszíteni?

„Nem volt egyszerű, de vártam a szüzességem elvesztésével, míg 18 leszek. Nos, az aktus egy olyan sráccal történt meg, akit nagyon szerettem és nagyon szép élmény maradt számomra. Nem bántam meg.” /Szilvia, 22/

Érezd jól magad szex nélkül is!

Ne feledd, hogy a szex nem az egyetlen módja egymás szexuális igényeinek, vágyainak kielégítésére. Számtalan másfajta módszer is létezik, amely mindkettőtök számára örömet okoz. Így például az ölelések, masszírozások, csókok és a legkülönfélébb szexuális megoldások. A jó oldala pedig továbbá még az, hogy nem kell izgulnotok a kockázat miatt!

Beszéljünk a szexről!

Ha úgy döntesz, hogy megteszed a következő lépést, előtte mindenképpen tegyél fel magadnak egy kérdést. Könnyen tudok beszélgetni a szexről, azzal az emberrel, akivel csinálni szeretném? Vagy hirtelen nevetésbe megyek át és gyorsan témát váltok? Tudok-e beszélni a választottammal nyíltan, a kijárat felirat keresése nélkül a kondomokról és a védekezési módszerekről? Ha ezekről a témákról, miattad, vagy ő miatta, de nem tudtok nyíltan beszélni, nos, akkor a válasz egyértelmű: nem álltok még készen a szexuális élet élésére.

Ha azonban minden további nélkül tudtok beszélni a szexről nyugodtan és higgadtan, akkor tényleg elgondolkozhatsz azon, hogy elveszítsd-e vele a szüzességed. Ha a beszélgetés megy, akkor beszélni kell a szexuális élet két leggyakoribb „problémájáról” a terhességről és az STD-kről (szexuális úton terjedő betegségek). Mindig védekezzetek! Ugyanis tévhitekkel ellentétben, már az első alkalommal terhes lehet az illető, teljesen mindegy, hogy ugyanakkor megjött-e már neki, avagy sem, illetve az is, hogy milyen pozícióban csináljátok.

„Mikor megmondtam a barátomnak, hogy még nem vagyok rá készen, nagyon megkönnyebbültem. Onnantól már bármiről tudtunk beszélni. Ő ugyanis megértett és később vele vesztettem el. Nem bántam meg.” / Laura,17/

Szexuális úton terjedő betegségek

Az óvszer, vagy más fogamzásgátló használata kétségkívül elengedhetetlen. Egy dologról azonban nem szabad megfeledkeznünk! Ha nem kondomot használunk, szinte teljes mértékben sebezhetőek vagyunk, ugyanis bármilyen szexuális úton terjedő betegséget elkaphatunk.

Így, ha egy mód van rá, használjatok óvszert. Ez az egyik legkönnyebben beszerezhető és legsokoldalúbb óvszer. Véd a legtöbb betegségektől, és a terhességtől is. Semmilyen mellékhatása nincs (kivétel a latex-allergiások) és bármilyen más szájon át szedhető fogamzásgátlóval együtt használható.

Ha baj van

Ha védtelenül szexeltetek, vagy valamilyen váratlan esemény történt – például lecsúszott vagy kiszakadt az óvszer – a sürgősségi fogamzásgátló tabletta (vagy 72 órás tabletta) a megoldás. A tablettát az aktus után 72 órán belül kell bevenni, és minél hamarabb veszik be, annál nagyobb a valószínűsége, hogy működni fog.

„Egy bulin voltunk, amikor az egyik haverom azt mondta, hogy ott van az a csaj, aki készen áll, most elveszthetném vele. Én igazából nem szerettem volna, de ő bevitt egy szobába, ahol a lány már ruha nélkül volt. Ideges voltam és úgy éreztem, hogy óriási nyomás helyeződik a vállamra. Végül is megtettem. Abszolút nem volt nagy élmény. Nem tartott tovább pár percnél, utána pedig kérdően néztem magamra: Hát ennyi volt?” /Laci, 16/

Az utolsó szó a tiéd

Ne feledd, hogy te vagy az egyetlen személy, aki saját magad és a tested fölött valójában uralkodhat, így jól gondold meg, hogy mikor adsz egy lánynak vagy egy fiúnak zöld utat. Mérd fel a kockázatot és a helyzetet, majd kérdezd meg magadtól, hogy a szex-e az, amire most valójában vágynál. Ha csak azért csinálnád, hogy elveszítsd a szüzességed vagy, mert mindenki más „csinálja”, ne tedd, ugyanis az első alkalom számodra egy olyan meghatározó rossz élmény lesz, amelyet utána ezerszer meg fogsz bánni. Ne feledd, csak akkor tedd, ha úgy érzed számodra eljött az idő, ne pedig a társak, a média vagy egyéb más nyomására!

(Cs.B.)
 

  Kapcsolódó cikkek