terhes
#Vágyak

Terhes lehetek, ha még soha nem jött meg?

2023.08.02.
1 perces olvasási idő

A kérdés egyike a leggyakoribb terhességgel kapcsolatos kételyeknek. A válasz, bár meghökkentő, mégis igen. A lányok igenis terhesek lehetnek, még akkor is, ha az első menstruációs ciklusuk még nem zajlott le.

A terhesség ugyanis nem a menstruációhoz, hanem az ovulációhoz kapcsolódik. Az ovuláció (tüszőrepedés) pedig már azelőtt végbemehet, mielőtt az illető elkezdene menstruálni, így a teherbe esés is bekövetkezhet. Így tehát, ha egy lány szexuális életet él, mindig megvan az esélye arra, hogy terhes legyen.

Védekezz!

Így a védekezés már az első együttlétek alkalmával is szükséges. A védekezés azonban nem csak a terhességtől óv meg bennünket. Ha nem használunk semmilyen védekezési módszert, kitesszük magunkat egy sor szexuális betegségnek. És bár lehetséges, hogy nem leszünk terhesek, viszont a betegséget szinte biztos, hogy elkapjuk, amely mindkét fél számára kellemetlen lehet, a további nemi élete során.

Hogy egyaránt védettek legyünk a betegségektől és a terhességtől is a legjobb választás számunkra az óvszer. Akkor is, ha már megjött és akkor is, ha még nem.

Ha szexuálisan érintkeztetek és nem védekeztetek, elszakadt a kondom vagy egyéb fogamzásgátlót szedsz, de a menstruációd nem jön meg, mindenképpen keresd fel az orvosod és vizsgáltasd meg magad. Így megtudhatod, hogy elkaptál-e valamilyen fertőzést, vagy azt is, hogy terhes vagy-e.

Ha pedig még soha nem szexeltél, vagy csak a jövőben tervezed, olvasd el többi cikkünket, kérd szakértőink vagy orvosod tanácsát a biztonságos szexszel kapcsolatosan!

(KamaszPanasz - Cs. B., kidshealth.org)