szex
#Vágyak

Szex: honnan tudhatom, hogy készen állok rá?

2011.07.12.
4 perces olvasási idő

Néha úgy tűnik, hogy a szex és annak gondolata állandóan bombáz minket. Szexi fotók celebekről és modellekről, szex a TV-ben és a mozikban, bizalmas beszélgetések szexről a haverok közt, és a többi. A legtöbb kamasz teljesen tudatában van ezeknek az üzeneteknek és képeknek, melyek körülveszik őket.

Ahogy elkezdenek randizgatni és látják, hogy a barátjaik is randiznak, abban a tudatban fognak élni, hogy az összes haverjuk kapcsolatban van, és már szexuálisan aktív. Tehát az ilyen üzenetek és tapasztalatok közt csak idő kérdése, hogy egy tini feltegye magának a kérdést: „Mikor fogok már szexuális életet élni?” Ha úgy érzed, hogy egy vagy azon tinik közül, akiknek gondot okoz megválaszolni ezt a kérdést, akkor ez a cikk neked szól...

A szexuális felkészültség visszamaradottsága:

A kamaszoknak (és szüleiknek) fejtörést okozhat, hogy hová forduljanak tanácsért azügyben, hogy melyik a megfelelő időpont a szexuálisan aktívvá váláshoz. Például egy amerikai törvény kimondja, hogy mikor létesíthet egy ember szexuális viszonyt. Ez a kor azonban államonként változik, de mindenhol 14 és 18 éves kor közé esik. Ezek elég nagy különbségek figyelembe véve, hogy négy év alatt jelentős érzelmi és kognitív (megismerésbeli) változások mehetnek végbe egy emberben. És ha a mindennapi életben keresünk választ, akkor egy felmérés alapján láthatjuk, hogy a 15-19 éves fiúk 46%-a és lányok 47%-a állítja, hogy már átesett az első együttléten.szerelem

Tehát kijelenthetjük, hogy ebben a korban ugyan annyira természetes szexelni mint sem. Az etikus / vallásos szempontok különböznek a szexuálisan nyitott, modernebb nézőpontoktól, miszerint a szex egy egészséges, természetes örömszerzési forma, melyet akkor élvezhetünk ha az biztonságos és kölcsönös beleegyezésen alapszik. Más szempontból a szex egy csak egy erkölcsileg elfogadott útja a gyermeknemzésnek egy házasságon belül- és még ezernyi vélemény. Így nem csoda, hogy a kamaszok zavarba jönnek attól a kérdéstől, hogy mikor válhatnak szexuálisan aktívvá.

Mi mindent kell végiggondolnod, mielőtt belevágnál:

Szexuális felkészültség kérdésében, a Kamaszpanasz szeretné tudatosítani a kamaszokban azt a tényt, hogy nincsen egyetlen kijelölt életkor amikor egy ember igazán készenáll a testi intimitás ezen magas szintjére. Mivel mindenki más és mindenki más és más iramban válik éretté- illetve a szexuális felvilágosodottságnak is különböző szintjei vannak. Tehát ahelyett, hogy arra fókuszálnátok, hogy elérjetek egy adott életkort, adott évfolyamot a suliban, vagy számolnátok hónapokat, éveket, hogy mióta vagytok egy tartós kapcsolatban, inkább arra figyeljetek, hogy mennyire vagytok felkészülve testben, lélekben, szociálisan és etikailag a szexuális életre. Ehhez ad segítséget az alábbi nyolc pont:

1. Tájékozottság a betegségek és a terhesség megelőzéséről. A felelősségteljes szex megköveteli a partnerektől, hogy tudják, hogyan védjék meg magukat a nem tervezett terhességektől és fertőzésektől. Ha nem vagy elég tájékozott azügyben, hogy a terhesség milyen körülmények között alakul ki és a betegségek hogyan terjednek, akkor nagy esélyed van arra hogy az életed egy problémás ösvényre térjen ki, ahol krízishelyzzetekkel és kellemetlen élményekkel kell szembesülnöd!

2. Elmélkedés a terhesség vagy betegség hatásairól. Azon kívül hogy tájékozottak legyünk a biztonségos szexről, az is fontos, hogy komolyan elgondolkodjunk a szexuális élet következményeiről. Kérdések melyek felmerülnek bennünk: Melyik közvetlen megoldást fogom választani, ha a születésszabályozási módszerem csődöt mond? Mi lesz ha a születésszabályozási módszerem elbukik és én (vagy a személy akivel szexeltem) teherbe esik? Mi történik ha a partnerem átver a szexuális múltját illetően? Fontos arra emlékezni, hogy a szex sosem biztonságos 100%-ig, fontos arra gondolni hogy „mi lesz ha...” és fontos felmérni, hogy az életed ezen pontján megéri-e a kockázatot ez az egész szex dolog.

3. Beszélgetés a morális és etikai témákról. Sok egyénnel és csoporttal fogsz találkozni akik megpróbálnak majd báfolyásolni abban a döntésetekben, hogy mikor válhattok szexuálisan aktívvá. A különböző szempontok miatt amikkel szembesülsz majd, nem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. És miközben kialakítod a saját, helyesnek tartott véleményedet, fontos lépést teszel személyiséged alakításában. Biztosan találkozni fogsz szúrkálódásokkal és bírálatokkal olyan emberektől akik ellenkező véleményen vannak. Tehát fontos, hogy eldöntsd, vajon tudod-e kezelni a negatív visszajelzéseket, valamint valószínűleg rengeteg problémád lesz önmagadban amiatt, hogy szembeszállj-e a családod, barátaid esetleg egy komplett vallás hitével.

4. Önbecsülés és véleményalkotás. A társak nyomása és a biológiai hatások erőteljes benyomást tehetnek és nagyban akadályozhatják az egyént, hogy döntést hozzon és amellett ki is tartson. E szerint felelősségteljes döntés a szexről csak akkor alkotható következetesen, amikor már elég érettnek tartod magad arra, hogy a saját legjobb gondolataid szerint cselekedj, nem törődve azzal, mit gondolnak a többiek és figyelmen kívül hagyva azt, mit kíván a tested a pillanat hevében.

5.Az érzelmek kifejezésének képessége. Ahhoz hogy pozitív szexuális élményeket szerezz, kénytelen leszel nyíltan kinyilvánítani az érzelmeidet. Ha még nem tudsz felszabadultan beszélgetni a szexről közvetlen, őszinte módon, akkor nem túl valószínű, hogy az együttlét kellemes és kölcsönösen kielégítő lesz. El kell gondolkodnod, vajon tudsz-e a pároddal a szexről beszélgetni és mennyire lehetsz őszinte a vágyaiddal és korlátaiddal kapcsolatban.

6. A kapcsolat dinamikájának megfelelő kezelése. A kapcsolatok dinamikája gyakran érzelmi kihívás. A visszautasítás, féltékenység és bűnösség erős érzése mind részei lehetnek a tini randik világának. Ezen érzések intenzitása drámaian fokozódhat ha a szex is része a kapcsolatnak. Gondoltál már arra, hogy mit fogsz érezni ha a kapcsolatotok megváltozik az első szex után vagy hogy hogyan bírkózol meg az érzéseiddel általában a randikon ha a szex nem tartozik hozzájuk?

7. A szexuális anatómia és működésének ismerete. A tudás hiánya azügyben, hogy hogyan működik a női és férfi test, valamint a valószerűtlen mítoszok arról, hogy mi történik szex közben- az első szexuális élményt rendkívül kiábrándítóvá, megalázóvá és nyomasztóvá tehetik. Tehát fontos, hogy megfelelő kép éljen benned arról, hogy hogyan működik a női és férfi test, így egy egészséges szexuális élményt biztosíthatsz magadnak.

8. A gyerekkori szexuális élmények értelme! Sok kamasznak már gyerekkorában voltak szexuális élményei. Ezek az élmények ezerfélék lehetnek a szexuális visszaélést tartalmazó szituációktól az életkornak megfelelő kisérletezésekig egyedül vagy egy partnerrel valamelyik nemből (pl. papás-mamás...). Akár visszaélés vagy egészséges kiváncsiság és kisérletezés, ezek az élmények általában mindenféle gondolkodás vagy megbeszélés nélkül történnek- így a kérdések az élmények jelentésével kapcsolatban érthetően késlekednek. A visszaélést tartalmazó negatív élmények kiváltképpen elraktározódnak a tudatunkban. Ezek a határozatlan gondolatok és érzések a távoli múltból befolyásolhatják a szexuális készenlétünket. Ezekben az esetekben ajánlott tanácsadóval beszélgetni mielőtt belevágunk a szexuális életbe.

A Kamaszpanasz ezzel a nyolc ponttal szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy rengeteg dolgon kell elgondolkodni mielőtt valaki szexuálisan aktívvá válna. Hasznos lehet az is ha ezeket a gondolatokat megosztjuk megbízható felnőttekkel- a szüleiddel, egy felnőtt testvérrel, egy távolabbi családtaggal vagy egy tanácsadóval. És miközben ezekről a dolgokról gondolkozol vagy beszélgetsz, légy biztos abban, hogy igazságos vagy magaddal szemben- és bizonyosodj meg arról, hogy figyelembe vetted, mi a jó neked ma és mi a jó annak az embernek aki a jövőben leszel, inkább minthogy másoknak próbálnál megfelelni.

(M. Á., teenhealthfx.com)