Főoldal / SZEX / Az első együttlét: mikor kezdjük?
  2020-10-06

Az első együttlét: mikor kezdjük?

Biztos sokatokban merült már fel ez a kérdés. Az első szexuális együttlétet követheti öröm, boldogság, de sajnos szorongás, zárkózottság is. Ezért jó, ha kellőképpen felkészülünk, ugyanis minél felkészültebbek vagyunk, annál kisebb kárt okozunk.

A mai világban felgyorsult az élet. A testi érettség már sokkal hamarabb kialakul, mint a lelki. Miután ma már akarva-akaratlanul belebotlasz szexoldalakba, és szexuális tartalmú reklámokba vagy filmekbe, elkerülhetetlen, hogy egyre kisebb korban kapcsolatba kerülj közvetett módon a szexszel. Sajnos, ez nem igazán válik hasznodra, sőt, inkább az ellenkező hatást váltja ki. Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő tudásanyaggal rendelkezz.

szex

Hé, te még szűz vagy?

Az első aktushoz rengeteg szélsőséges érzelem kötődhet. Öröm, boldogság, de teljes kiábrándulás is. Meg kell értened a partnered, és neki is meg kell értenie téged. Éppen ezért fontos, hogy az első alkalom bizalmas kapcsolatban jöjjön létre, nem pedig a "Hé, te még szűz vagy?" kérdés nyomán.

Akkor lehet igazán jó az első együttlét, ha erre nem kíváncsiságból vagy kortársi nyomásból kerül sor. Mindenképpen biztos kapcsolatnak kell lennie, és meg kell értened a partnered igényeit. Fiúknak pedig azt is, hogy míg nekik az ejakuláció (magömlés) spontán örömérzettel jár, addig a lányoknak az orgazmus egy hosszú ideig tartó tanulás eredménye. Sajnos a szexuális viselkedést nem tanítják, pedig biztos, hogy sokkal célravezetőbb lenne, hiszen ezt is, mint az evést, járást stb. tanulni kell.

A szexuális élet felé folyamatosan vezet az út. A kézfogástól indul, és eleinte a csók is hatalmas örömet okoz. De aztán jön a petting, ahol már egymás intim pontjait, erogén zónáit próbáljátok felfedezni. Majd pedig maga a szex. Viszont fontos mind a pettingnél mind pedig a szexnél ügyelnetek arra, hogy semmiféleképpen ne kerüljön ondó a hüvelybe!

Fogamzásgátlás, partnercsere

Készen állsz a szexre?
A szexuális élet komoly, felelősségteljes döntés. Teszteld velünk, hogy készen állsz-e a szexre!

Kitöltöm a tesztet

Ne feledkezz meg a megfelelő fogamzásgátlásról sem! Talán az egyik legelterjedtebb és legjobb módszer a gumióvszer. Soha ne kerülj senkivel intim helyzetbe óvszer nélkül!

Amit még fontos megemlíteni, az a partnercserék kérdése. Gyakran esnek ugyanis a fiatalok abba a hibába, hogy egyik kapcsolatból a másikba menekülnek, ezáltal akár több partnerrel is létesítenek szexuális kapcsolatot. A rengeteg partner – amellett, hogy növeli a nemi betegségek kialakulásának és a terhesség a kockázatát -  egyfajta kiégéshez is vezethet.

Az effajta kapcsolatokból hiányoznak az érzelmek, az érzelemek hiánya miatt pedig újabb és újabb kapcsolatokba menekülhetünk. Mit ér a szexuális együttlét valódi és őszinte érzelmek nélkül? A fiúk menekülése más kapcsolatba súlyos lelki problémákkal járhat, kiveszhet a kapcsolatból az érzelem, a felelősségtudat és a nők megbecsülése is.

Zárszónak pedig csak annyit, hogy ha jól fel vagy készülve, és bensőséges kapcsolatban, megfelelően védekezve létesítesz először aktust, akkor az szép emlék lehet. De vigyázz: a babát nem a gólya hozza!

(KamaszPanasz - Cs. B.)