fogamzásgátló
#Vágyak

Fogamzásgátló tabletták

2023.05.20.
5 perces olvasási idő

Ez az egyetlen fogamzásgátló módszer, amely nemcsak a terhesség, hanem a méhen kívüli terhesség ellen is véd. Más fogamzásgátlási módszernek nincs ilyen hatása a méhen kívüli terhesség ellen. Továbbá véd a kismedencei gyulladások, petefészek gyulladás, a petefészek- és a méhtestrák, a vastagbélrák valamint az endometriózis ellen is. Az endometriózis egy igen kellemetlen nőgyógyászati megbetegedés, erős alhasi fájdalommal és a hasban összenövések kialakulásához vezet, valamint a női eredetű meddőségek jó részéért felelős.

A fogamzásgátló tabletta, amennyiben szabályosan szeded a gyógyszert, rendszeressé teszi a menstruációt, csökkenti a menstruációval járó vérveszteséget, jelentősen mérséklődik a menstruáció körüli panaszok úgy, mint hasi fájdalom, hangulatváltozások előfordulási gyakorisága. Persze a legfontosabb, hogy biztonságos vele a szexuális élet. Szedés alatt nem kell a terhességtől rettegni, önfeledt és biztonságos szexet kínál, amikor a párok egymásnak adhatják át magukat, és nem a terhességtől való rettegésnek. Nem kell félni, ha kiszakad az óvszer. Természetesen a nemi betegségektől, így az AIDS és a hepatitistől nem véd.

Szerencsére Magyarországon ezen betegségek előfordulása viszonylag ritka, viszont jelen pillanatban a terhesség megszakítások aránya igen magas, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek. Sajnos figyelembe kell venni, hogy a terhesség megszakítás egy műtét, aminek akár halálos következményei is lehetnek, de persze a meddőség sokkal gyakrabban szokott bekövetkezni, vagy kismedencei illetve petefészek gyulladás. Az óvszer biztonságos a nemi betegségek ellen és mindenképpen javasolt a használata alkalmi párkapcsolatok esetén a nemi betegségek ellen való védekezés miatt. Azonban, akármi történik az óvszerrel, akkor is ott a gyógyszer, ami a nem kívánt terhesség ellen megóv. Ugyanis egy nem védett szexuális aktus során a terhességnek jóval nagyobb az esélye, mint annak, hogy nemi betegséget kapjon el egy fertőzött személytől.

Mi a teendő, ha fogamzásgátló tablettát szeretnénk szedni?

Fogamzásgátló tabletta szedés elkezdése előtt szükségesek bizonyos vizsgálatok. Így fontos a rákszűrés levétele, illetve laborvizsgálatok. Ezen kívül tudakozódnunk kell, hogy volt-e a családban valakinek mélyvénás trombózisa. Ugyanis, ha több rokonnak is volt már ilyen betegsége, akkor mindenképpen kivizsgálás javasolt a gyógyszert elkezdőnek, hogy van-e trombózis hajlama, mert ilyenkor a fogamzásgátló tabletta elősegítheti annak bekövetkeztét.

Hogyan kezdjünk el a tablettát szedni?

A fogamzásgátló tablettát a menstruáció első napján kell elkezdeni szedni, ugyanez a helyzet, ha újonnan vagy ha több hónapos szünet után kezdi el szedni. A menzesz első napján attól a perctől védettséget ad, amint bevette az első szem gyógyszert. Természetesen ehhez az is feltétel, hogy a következő napokon sem felejti el a tablettát bevenni. A gyógyszert lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni. Ehhez ki kell választani egy olyan időpontot, amikor biztosan nem felejted el bevenni gyógyszert, ez lehet reggeli, vagy fogmosás közben, vagy az esti sorozat nézése közben, egy a lényeg, hogy ne felejtsd el sohasem bevenni a szemeket. A gyógyszert 21 napig kell szedni, utána 7 nap szünet, majd a 8. napon elkezded szedni a következő levéllel. Amennyiben rendesen szedted a tablettákat, akkor a 7 nap szünet alatt megjön egy menstruációszerű vérzés, de ettől függetlenül a 8. napon újra el kell kezdeni szedni a gyógyszert, akár van még vérzés, akár nincs. A 7 nap szünet alatt is van védettség, de csak akkor, ha a 8. napon újra beveszed a gyógyszert.

Az első hónapban előfordulhatnak enyhe panaszok: émelygés, fejfájás, barnás vérzés a szedés alatt stb. Ez a gyógyszerhez való hozzászokása a szervezetnek. Amennyiben a fejfájás, hányinger, szédülés stb. nem szűnik meg pár napon belül, akkor vissza kell menni a nőgyógyászhoz, mert akkor a gyógyszerváltás szükségszerű. Amennyiben vérzés van, úgy az előfordulhat, akár az egész első hónapban. Tulajdonképpen az első három hónap gyógyszer szedése alatt előfordulhat kisfokú barnás vérzés, amennyiben a következő hónapokban is jelentkezik, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert akkor gyógyszer váltása szükséges. Amennyiben rendesen szedte a gyógyszert, akkor a vérzés ellenére fogamzásgátló hatás nem szűnik meg.

Ha elfelejtettünk bevenni egy vagy több tablettát

Amennyiben elfelejti bevenni a tablettát, akkor 12 órán belül lehet pótolni úgy, hogy a fogamzásgátló hatás ne szűnjön meg. Amennyiben ezen 12 óra lejárta után veszed be a bogyót (tehát a 2 tabletta bevétele között több mint 36 óra telik el) úgy a fogamzásgátló hatás sajnos nem lesz 100%-os és nem arra az egy napra, hanem az egész hónapra vonatkozóan. Akkor sajnos egy hónapig nincs 100% védelem. Ilyenkor az elfelejtett gyógyszert ki kell hagyni és a soron következő szemmel kell folytatni a szedést. Amennyiben a következő nap pótlod az elfelejtett és a soron következő tablettát, akkor sem tér vissza a fogamzásgátló hatás, és a megnövekedett hormon bevitel miatt a következő napokban vérzés jelentkezhet a szedés alatt.

Két vagy több napig elfelejtett gyógyszerszedés után azokat a napokat ki kell hagyni és azzal a nappal kell folytatni a szedést, amikor eszünkbe jut bevenni a gyógyszert. Természetesen ilyenkor is más védekezési módszert is kell alkalmazni, mert a fogamzásgátló nem hat.

Nagyon fontos tudni, hogy minden egyes változtatás a tabletta szedése alatt (elfelejtés, egy nap 2 tabletta stb.) vérzészavarokat okozhat. Tehát a vérzés nem egyértelműen azt jeleni, hogy nem lehetsz terhes, mert a vérzés a megtermékenyítő képességet nem zárja ki.

Hasmenés és tablettaszedés

Amennyiben hányás vagy hasmenés van, akkor is folyamatosan kell szedni a gyógyszert, de sajnos ilyenkor sincs 100% védelem, és ugyanígy szedni kell a gyógyszert, de más védekezési módszerről (óvszer stb.) is gondoskodni kell. Ez szintén nem egy napra, hanem akár egy egész hónapra vonatkozik.

Sokan gondolják azt, hogy hasmenésnek számít, ha többször megy az ember WC-re. Hasmenésnek azt mondjuk, amikor az ember rendszeres egymás után alhasi görcsök kíséretében vizes székletet ürít. Sohasem hasmenés az, ha egy nap többször van normál széklet. A hányás definíciójával nem szokott probléma lenni.

A fogamzásgátló és más gyógyszerek szedése

A fogamzásgátló hatását elvileg más, egyidejűleg szedett gyógyszerek gyengíthetik. Tulajdonképpen a legtöbb gyógyszer nem befolyásolja a fogamzásgátló hatást, amennyiben pedig a hét nap szünet alatt szedsz gyógyszert, akkor pedig természetesen nem szükséges más védekezési módszer, mert a hét nap szünet alatt is van védelem, és nem azért, mert az utolsó szem fogamzásgátló hatása még tart.

Általánosságban az javasolt, hogy amennyiben valaki a fogamzásgátló tabletta mellett más gyógyszer is szed, akkor legalább két óra különbséget tartson a fogamzásgátló és a másik gyógyszer szedése között. A legjobb, hogy az egyiket reggel a másikat este szeded.

Ha azonban mégsem bízol a gyógyszerekben ilyenkor, és teljesen biztosra akarsz menni, akkor a más gyógyszerszedés ideje alatt más védekezési módszert is választhatsz, de természetesen a gyógyszer lejárta után a fogamzásgátló hatás újra visszatér. A kúpokra, krémekre, kenőcsökre, vitaminokra a fent említettek nem vonatkoznak, mert azok nem befolyásolják a fogamzásgátló gyógyszert.

Menstruáció eltolása

Igazság szerint nem igazán javasolt a menzesz eltologatása, mert az később mindig megbosszulja magát, és közti vérzések képében a páciens számára kellemetlenségeket okozhat. A tablettaszedés esetén az ember előre, akár hónapokra, évekre előre is meg tudja mondani, hogy éppen valamikor lesz-e vérzése vagy sem. Tehát nem érdemes a gyógyszerrel variálni, hanem egyszerűen a nyaralást vagy a kirándulást kell a menzesz időpontokhoz igazítani. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a gyógyszer szedésében nincsen kihagyás, és nem tolódik el a ciklus előre vagy hátra egy vagy több napot. Azonban bárkivel előfordulhat, hogy egyrészt hirtelen jut tudomására, hogy elutazik valahova, vagy olyan program adódik, amikor igen kellemetlen lehet a vérzés.

Nagyon fontos azonban tudni, hogy ilyen alkalmak lehetőség szerint ritkán történjenek, mert egy idő után a szervezet nem tudja hová tenni a változtatásokat, és vérzés léphet elő akkor is, amikor az ember legkevésbé szeretné.

Meddig szedhetők a tabletták?

Tévhit, hogy a fogamzásgátlót csak egy-két évig lehet szedni.Természetesen rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, amibe beletartozik az évenkénti rákszűrés és a laborvizsgálatok, a gyógyszerek addig szedhetők, ameddig gyermeket nem akarsz. A fogamzásgátló abbahagyása után a gyógyszer önmaga hamar kiürül a szervezetből, ezért is kell naponta szedni, mert egy nap alatt megszűnik a hatás, ha nem pótoljuk a gyógyszert. Tehát közvetlenül a gyermekvállalás előtt abba lehet hagyni a gyógyszer szedését, és természetesen nem kell türelmi időt várni, hanem rögtön lehet próbálkozni.

A fogamzásgátló gyógyszer abbahagyása után, főleg, ha valaki több évig szedi, előfordulhat vérzészavar. Ez általában úgy szokott történni, hogy a gyógyszer abbahagyása után akár több hónapig nem jelentkezik vérzés. Vagy egy normális vérzés után ritkább menzeszek jelentkeznek és sokkal enyhébb vérzések. Ez azért van, mert a fogamzásgátló szedése alatt gátlódnak az agyban a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok, és amikor az ember abbahagyja a szedést, akkor bizonyos egyéneknél ez a gátlás nehezebben oldódik, és így a vérzés vagy nem következik be, vagy pedig ritkábbá válik.

Ez a jelenség nem baj, hiszen nem szükséges miatta orvosi kezelés, és természetesen orvoshoz sem szükséges fordulni, csak ha fél év után sem jön meg a vérzés.

(KamaszPanasz)