szex
#Vágyak

A szexről - ahogy a felnőttek látják

2010.06.27.
2 perces olvasási idő

A szex egy érzékeny téma, ami mindig heves reakciót vált ki mindenkiből és eltérő véleményeket szül. A fiataloknak a kíváncsiság miatt nem adatik meg a lehetőség, hogy ésszerűen mérlegeljenek, olyan kérdésekre keresnek választ a puszta fizikai együttléten keresztül, amiről akár egy puszta beszélgetésen keresztül is informálódhatnak.

Az új évezredben egyre nehezebb a tinédzsereket távol tartani a szexualitástól. Hiszen ma már a csapból is ez folyik. Egyre gyakoribbak a gyermekkori terhességek és abortuszok.

Sok kísérlet volt már az iskolai rendszeren belüli szexuális felvilágosításra, de a diákok többsége még mindig tájékozatlan a lehetséges "mellékhatások” tekintetében. Nem csak a teherbe esés kockázatát nem mérik fel reálisan, de betegségek terjedéséről is homályosak az elképzeléseik. Nem meglepő, hogy a tanórán belüli intések ilyen nehezen érintik meg a 18 éven aluli korosztályt, hiszen a szexuális érés időszaka minden embernél más és más. Ezért fontos, hogy a közeli hozzátartozók ismerjék fel, mikor kell a NAGY beszélgetést lefolytatni.

Társadalmi nyomás

A pszichológiai kutatások alapján, a barátok életmódja és hozzáállása van a legnagyobb hatással a tini korosztályra. A fiatalok közül sokan csupán azért mennek bele a szexuális együttlétbe, hogy idősebbnek és magabiztosabbnak tűnjenek, mert félnek, hogy kimaradnak bizonyos tevékenységekből és döntésekből.

A korlátozott élettapasztalat miatt a fiatalok különösen sebezhetőek a klikkekkel, trendekkel és hóbortokkal szemben. Az orvosok többsége éppen ezek miatt a tények miatt bátorítja a szülőket, hogy valamivel nagyobb hatást gyakoroljanak gyermekeikre és azok barátaira.

Média üzenet

Nem meglepő, hogy több kutatás is kimutatta azt, hogy a serdülők, akik gyakorta vannak kitéve szexuális tartalmú televízió műsoroknak, nem érzik veszélyesnek a védekezés nélküli együttlétet, vagy vallják természetesnek a házasságon kívüli kapcsolatot. Ez bizonyítja, hogy a tizenévesek, szexuális érettségük kezdetén még nem képesek elválasztani a média által sugárzott téves, semmilyen következménnyel járó szexet a saját szexuális szokásaiktól.

Szülői irányítás

Sok családban a szülők csak külső szemlélőként vesznek részt a gyerekek érésében, pedig a tanácsadás nem ér véget az általános iskola elvégzésével. Olyan irányokat kellene mutatniuk, amelyből önmaga jön rá a helyes szexuális viselkedésre.

Azok a serdülők, akik rendszeresen beszélgetnek a szüleikkel, sokkal könnyebben fogadják meg tanácsaikat a szexualitásról is. Egyik napról a másikra senkit sem kell letámadni ezzel a témával, csupán időt kell szánni arra, hogy beszélhessen a barátokkal való közös élményeiről.

Megvédi a fiatalokat a túl korai örömöktől:

1. mérsékelt szülői fegyelem
2. szülők közti jó kapcsolat
3. ha mindkét szülő aktívan, megfelelő érzékenységgel és tapintattal vesz részt a tini életében
4. iskolai felvilágosítás
5. az iskolai felvilágosítás után a tanulságok otthoni megbeszélése
6. magas önbecsülés kialakítása a serdülőben
7. azok a barátok, akiknek a viselkedése kiegyensúlyozott és a szexualitás terén is érett gondolkodású

A felnőttek szerint serdülő fiatalokkal sohasem könnyű, de ne feledjük, hogy serdülő fiatalnak lenni még nehezebb.

(Fókuszban a Nő)