mesterséges intelligencia
#Suli, munka

Te tudod, mi mindenre jó a mesterséges intelligencia?

2024.03.30.
2 perces olvasási idő

A mai fiatal generáció, noha napi szinten órákat tölt el a közösségi médiában, nem rendelkezik automatikusan mélyreható digitális ismeretekkel. Példaként, a 18-21 éves korosztály fele nem rendelkezik alapvető tudásháttérrel arról, hogy mi is pontosan a mesterséges intelligencia – említette meg a Digitális Stratégia egy felmérésében.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a legújabb generációk – amelynek vélhetően Te is tagja vagy –, a Z és Alfa szinte automatikusan rendelkeznek digitális ismeretekkel, valójában ezekben a korcsoportokban a természettudományos területeken való teljesítmény gyakran alulmarad az elvárásokhoz képest. Te is tech karrieről álmodsz, de mégsem tudom pontosan, mi is az a mesterséges intelligencia? Maradj velünk és megtudhatod!

Mi is az a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia olyan szimulációkat foglal magában, amelyek során gépek, különösen számítógépes rendszerek, az emberi intelligencia működését utánozzák. A gépek által az emberek helyett végrehajtott tevékenységek széles skáláját ölelik fel, amelyek közé tartoznak például a szakértői rendszerek, a természetes nyelvfeldolgozás, a beszédfelismerés és a gépi látás.

Hogyan tud működni a mesterséges intelligencia? Ezek a rendszerek jellemzően nagy mennyiségű címkézett képzési adatot használnak fel a tanulás során. Ezt követően elemzik az adatokat, összefüggéseket és ismétlődő mintákat keresnek, amelyek alapján előrejelzéseket tesznek a jövőbeli eseményekre vagy állapotokra. Például egy chatbot, mint a Chat GPT, amelyről biztosan hallottál, olyan szöveges csevegések mintáival van etetve, amely kommunikációs példák révén képes megtanulni életszerű kommunikációt az emberekkel. Egy képfelismerő rendszer milliók számára elérhető példák alapján képes azonosítani és leírni a képeken látható tárgyakat. A mesterséges intelligencia programozása nemcsak a tanulási folyamatra koncentrál, hanem olyan kognitív képességekre is, mint az érvelés és az önkorrekció.

Milyen iparágakban találkozhatsz a mesterséges intelligenciával?

A mesterséges intelligencia már évek óta számos területen jelen van, még a Te mindennapi életben is, sokszor anélkül, hogy ezt észrevennéd. Nehéz lenne felsorolni az összes olyan területet, ahol a mesterséges intelligencia előnyeit napi szinten megtapasztalhatod, legyen szó akár navigációs technológiákról, vagy a telekommunikációról. Nem is gondolnád, hogy ezeken a nem mindennapi területeken is találkozhatsz MI-vel.

A pénzügyi szektorban a mesterséges intelligencia különböző alkalmazásaival már Te is találkozhattál. Ha intéztél már ügyet weboldalon, és kérted a chatbot segítségét, akkor Te is egy mesterséges intelligenciával beszélgettél. Az MI segítségével továbbá a pénzügyi csalásokat is le tudják már buktatni a rendszerből kilógó tranzakciók azonosításával. A biztosítótársaságok is ma már MI eszközöket alkalmaznak a kockázatelemzésre és kárigények kezelésére.

A Te fejedben is úgy élhet a kép az egészségügyi szolgáltatásról, hogy az emberi munkaerő és gondoskodás a legfontosabb eleme. Ám ma már egyre több feladatot látnak el MI rendszerek a magyarországi ellátásban is. Természetesen az emberi tényező még ma is elengedhetetlen, ám az MI képes hatalmas mennyiségű adatot gyorsan feldolgozni, hogy azonosítsa a betegek számára ideális kezeléseket, vagy felismerje a kialakuló egészségügyi problémákat.

Tartanod kell-e a mesterséges intelligenciától?

A Boston Consulting Group által végzett felmérés eredményei szerint a mai fiatalok többsége aggodalmat érez a mesterséges intelligenciával szemben annak potenciálisan negatív hatásaival és az ezzel járó kihívásokkal kapcsolatban. Lehet Te is éreztél már bizonytalanságot, amikor az MI-ra terelődik a szó.

Ám most megnyugtatunk: manapság a mesterséges intelligencia le van korlátozva azon a szinten, ahol internetfelhasználóként vagy ügyfélként veheted igénybe a segítségét. Természetesen ma is akadnak olyanok, akik az MI modelleket nem megfelelő módon használják, például pénzügyi csalások elkövetésére. Ám amivel a mindennapokban találkozhatsz, több potenciált rejt, mint veszélyt. Így a lehetőséged a kezedben van, hogy megfelelő módon használd a gépi tanulási modelleket, például tanulásra vagy kikapcsolódásra.

(Szerző: Szabadkai Liza)