szakértő válaszol
#Suli, munka

Pályaválasztási bizonytalanság - A szakértő válaszol

2016.02.02.
1 perces olvasási idő

18 éves fiú vagyok. Sok minden érdekel. Érdeklődési területeim olyannyira szerteágazóak, hogy nem tudom mi az, ami igazán közel áll hozzám, mi az, ami nekem való. A kérdésem az lenne, hogy mi a megoldás egy ilyen szituációban?

Jelenleg a joghoz vonzódom leginkább, de mivel nem kerülök kapcsolatba ezzel a szakterülettel, nem tudom, hogy valóban ez az én asztalom vagy sem. Nyáron a média iránt érdeklődtem, ennek érdekében el is mentem egy helyi rádióhoz, ahol gyakornok lehettem a nyári szünet alatt. Tetszett, most mégis azt érzem, hogy szívesebben merülnék el a paragrafusok világában. Félek is, állítólag keménydió az 5 éves osztatlan. De mi van ha kedvelném?

További aggodalomra ad okot, hogy Erdélyben élek, itt fogok érettségizni, amely némi bonyodalmat jelent a felvételi követelményeknél. Mint külföldi jelentkező semmi esélyem Magyarországon továbbtanulni?

Válaszát félve de azért izgatottan várom!

Kedves Levélíró!

A pályaválasztásban minden esetben van némi rizikó, hiszen a szakmával kapcsolatos sztereotípiák, előítéletek, korlátozott információk is befolyásolják a döntést. Ami a te esetedben azért könnyít a helyzeten, hogy legalább az biztos, hogy "humán" irányban szeretnél továbbtanulni.

Pályaválasztási bizonytalanság

Szerencsés lehet, ha csatlakozol az interneten olyan fórumokhoz, melyeken egyetemistákkal vagy frissebben végzett pályakezdőkkel fel tudod venni a kapcsolatot és kérdezhetsz tőlük. Érdemes utánanézni, hogy az adott szakmával pontosan milyen státuszokban lehet elhelyezkedni, milyen szakosodási, specializációs lehetőségek vannak (akár diploma után is).

A jelentkezési- és felvételi feltételeket és követelményeket pedig legkönnyebben úgy tudod kideríteni, ha felhívod a szóba kerülő egyetemek, főiskolák tanulmányi osztályát. Ha szükséges, akkor az adott tantárgy Magyarországon használt tankönyvének a listáját is elkérheted, hogy kiegészítsd a külföldön tanultakat (ha szükséges).

(KamaszPanasz - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus)