tanulás
#Suli, munka

7 tipp a sikeres vizsgaidőszakhoz

2022.12.13.
2 perces olvasási idő

Akár gólya, másodéves, vagy végzős vagy, bizonyára azt szeretnéd, hogy jó éved legyen. Az egyetemi campus azonban tele van zavaró tényezőkkel, amelyek hatással lehetnek a tanulási és az óralátogatási szokásaidra. Létezik azonban néhány egyszerű stratégia, amely segítségével sikeresebb diák lehetsz, és jobb jegyeket kaphatsz.

1. Rangsorolj

Akár az idődről, akár a tanulnivalódról van szó, fontos, hogy rangsorolj és előbb a fontos feladatokkal készülj el! Ha sok dolgot kell elintézned, akkor könnyen túlterheltté vagy túlhajszolttá válhatsz. Ha megtanulod, hogyan kell rangsorolni, akkor képes leszel mindent időben befejezni. Csinálj egy ütemtervet, akár hagyományos módon, papír alapú naptárral, vagy írd bele az elvégzendő feladatok listáját a telefonodban lévő naptárba. Tartsd nyilván a házi feladatokat, és a projekteket, és állíts be határidőket, hogy elkerüld, hogy túl sok időt tölts egy-egy feladattal!

2. Rendszerezz

Nem csak rangsorolni kell, a rendszerezés is szükséges! Ha nincs megfelelő rendszered, ami segítségével lépést tudsz tartani a papírmunkákkal és a könyvekkel, akkor sok időt elvesztegethetsz a keresgéléssel. Nem számít, hogy otthon, kollégiumban vagy albérletben laksz, érdemes odafigyelned, hogy a tanuló helyed átlátható és rendszerezett legyen. Ez javítja a koncentrációt, motivációt és könnyebb lesz megtalálni a tárgyakat is.

3. Ne vállalj túl sokat

Érthető, hogy szeretnéd minél hamarabb befejezni az egyetemet. Lehet, hogy legszívesebben öt vagy hat plusz órát is felvennél egyszerre, de legyél reális az időddel és a szellemi kapacitásoddal kapcsolatban! Lehet, hogy hamarabb végezhetsz, ha sok órával birkózol meg egyszerre, azonban ez kiégéshez vezethet, ami kihathat a jegyeidre. Legyél ésszerű és ne vállald túl magad!

4. Élet a campuson kívül

A kollégiumi élet sajnos néhány diák számára túl nagy figyelemelterelést jelent. Ahelyett, hogy tanulnának, több időt töltenek a bulikkal, és egyéb programokkal. Adj egy esélyt az egyetemi életnek, de ha úgy találod, hogy túl sok a zavaró tényező, és nem tudsz a tanulásra koncentrálni, akkor érdemes az albérleten elgondolkozni, vagy, hogy visszaköltözz a szüleidhez, ha a környéken élnek.

5. Ismerd meg a tanáraidat

Ahelyett, hogy a terem végében ülsz, és rejtőzködsz, ismerd meg a tanáraidat! Menj az órára korán, és használd ki az ebből adódó pár perces beszélgetést a tanárral! Továbbá, ha a tanárod tagja, vagy a vezetője egy szervezetnek, ami téged is érdekel, akkor fontold meg, hogy csatlakozz hozzá.

6. Tarts szünetet

A jó tanulási szokások és a fegyelem elengedhetetlenek az egyetemi sikerhez. De ez nem azt jelenti, hogy halálra kell dolgoznod magad. Az egyetem nem csak a tanulásról és a diplomáról szól, hanem olyan lehetőségeket is hordoz magában, mint például a világ felfedezése a szüleid nélkül. Nem kell, hogy egész nap a könyveket bújd. Tarts egy kis szünetet, és élvezd a szórakoztató programokat, amikkel felfrissíted az elmédet, és megtartod a józan eszedet.

7. Ne hasonlítsd magadat másokhoz

Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat. Mi van, ha az egyik barátod korábban lediplomázik, vagy jobb jeggyel végez, mint te? Te is megteszed, ami tőled telik. Szükségtelen verseny alakul ki, ha máshoz hasonlítod magadat, és elveszíted a motivációdat.

Az egyetem brutális és nyomasztó lehet, de meg tudod csinálni! A fenti tippeket használd függetlenül attól, hogy hányadéves vagy, vagy, hogy időben diplomázol-e.

(KamaszPanasz - S.C., allwomenstalk.com)