kollégiumi élet
#Suli, munka

Amiket csak kollégisták értenek

2022.09.14.
1 perces olvasási idő

Pár nap múlva több ezren költöznek be (vagy vissza) az egyetemi, főiskolai kollégiumokba. Nem túlzás: kolisnak lenni sajátos életforma. Hogy miért? Mert minden kolis tudja, hogy...-olvasható az eduline.hu-n.

A közös könyhának mindig porleves illata (szaga) van

És ha még csak a konyhát járná át a porkaja szaga... Nincs min csodálkozni: a kolisok zöme nem tud főzni, úgyhogy kénytelen instant levesen, konzerveken és májkrémes kenyéren élni. Legalábbis ha már elfogyott az otthonról hozott étel.

Minden kolis szobájában van legalább tíz műanyag doboz

Ez a tény (mert az) szorosan összefügg a kolisok étkezési szokásaival. Vasárnap este mindenki legalább három-négy teli műanyag dobozzal állít be a koliba: a nagyik és az anyák az egyetem három/öt/hat éve alatt fáradhatatlanul pakolják a vasárnapi rántott húst, töltött káposztát, pörköltöt a dobozokba. Amelyek rendszerint már keddre kiürülnek. Na akkor jönnek a nehéz napok.

TIPP! Készülj fel a gollégiumi évekre!

A vasárnap esti vonatokon mindig büdös van

Pontosabban fogalmazunk: mindig káposztaszag van. Töltött káposzta, székelykáposzta, káposztás tészta illata terjeng a fülkékben. Az előbb említett okok miatt. A vasárnap esti vonaton mindig sok az egyetemista, és legalább egyikük mindig valamilyen káposztás étellel megtömött dobozt visz a hátizsákjában.

A koli az a hely, ahol mindenki legalább egy guriga wc papírt visz magával...

... ha menni kell. Magyarázni sem kell: ha egy mellékhelyiséget több tucat ember használ, az ember óvatos lesz, és még a tisztának tűnő ülőkére sem ül rá anélkül, hogy le ne takarná papírral.

Mindig mindenki kölcsönkér valamit

Máshogy nem lehet menedzselni a hétköznapokat, hacsak nem hozza el magával mindenki a szülők teljes háztartását. Ki gondolta volna, hogy szükség lesz vasalóra? Nem baj, két szobával arrébb van. Nincs sajtreszelő? Az elsőn lakók mindig odaadják.

A közös hűtő pont olyan, mint a Bermuda-háromszög

Mindig eltűnik belőle valami. Nincs olyan kolis, aki ezt nem élte át legalább egyszer.

ÉRDEKELHET! 50 zöld tipp a kollégiumba

Mindig, mindenhol van egy nagyon hangos ember

Aki sem beszélgetni, sem tanulni, sem filmet nézni... semmit nem tud halkan csinálni. Hazajön a buliból? Üvölt. Tanul a vizsgákra? Magolás helyett hangosan panaszkodik a szomszéd szoba lakójának. Lazít? Extra hangerőre kapcsolja a kedvenc zenéjét/sorozatát.

A fülhallgató aranyat ér

Mert egy koliban nincs olyan, hogy intim szféra. Viszont egy fülhallgatóval és egy zenével ki lehet zárni a zavaró zajokat.

A koli kreatívvá tesz

Ketchupból, spagettiből és némi konzervborsóból ehető ételt készíteni? Egy kolis bármiből tud ételt készíteni (főzésnek azért nem neveznénk), ráadásul komolyabb konyhai ismeretek nélkül. Megmelegíteni az éjszaka vásárolt pizzaszeletet mikró nélkül? Tésztát főzni tűzhely nélkül? Egy kolis mindent meg tud oldani.

(Eduline)