matek érettségi
#Suli, munka

Hogyan készülj a matek érettségire?

2017.04.10.
2 perces olvasási idő

A matek érettségire készülni rémesen unalmas dolog. A tanulás ugyanis úgy működik, hogy amit érdekesnek találunk, azt gyorsabban, amit viszont kevésbé érdekesnek találunk, azt lassabban tanuljuk meg.

Így aztán van, amit pár nap alatt, és van, amit csak 10-20 év alatt sikerül megtanulni, vagy talán még akkor se. Éppen ez a helyzet a matekkal is. Vagyis minél jobban utálod, annál nehezebb lesz megtanulni. Így aztán a nulladik lépés az, hogy kevésbé utáld. Persze mit lehet szeretni a matekban? Hamarosan erre is válaszolni fogunk, csak olvasd tovább és megtudod.

Középiskolások ezreit érinti a 2016/2017-es tanévben is a nagy veszély, a tavaszi érettségi szezon és azon belül is az egyik "legfélelmetesebb dátuma" a május 9-i matematika érettségi időpontja. Most abban próbálunk meg segíteni neked, hogy egy kicsit barátságosabbá tesszük ezt a dátumot néhány trükk segítségével.

Sokan azért nem szeretik a matekot, mert úgy érzik, hogy ez valami érthetetlen nyelven írt fura titkosírás, amit egy közönséges halandó esélytelen, hogy megértsen. Pedig a matek valójában logikus és egyszerű, ha logikusan és egyszerűen magyarázzák el. Ha nem hiszed, nézd meg mi a titok, mi az, amitől valaki érti a matekot.

A matek tanulás legnagyobb titka

A tanulság: nem veled van a baj, ha nem érted a matekot, hanem azzal az úttal, ahogyan megpróbálják lenyomni a torkodon. Viszont hiába nem a te hibád, a témazárókat és a matek érettségit mégiscsak neked kell megírni, vagyis te vagy az, akinek tennie kell azért, hogy a megszelídítsd a matekot.

Az egyik legjobb módja ennek, ha megpróbáljátok egymásnak elmagyarázni, amit nem ért a másik. És persze mondhatod, hogy „én sem értem” de hidd el, ha elkezded kimondani a szavakat, ha elkezded magyarázni, hogy mi miért van, hirtelen leesik neked, hogy „aha, ez tényleg így van” és ez az élmény olyan maradandó lesz, hogy nagyon sokáig emlékezni fogsz még rá.

És nem mellesleg menőnek fogsz tűnni az osztálytársad előtt, hogy segítettél neki és, hogy milyen okos vagy. Azt persze nem kell bevallani neki, hogy te is akkor jöttél rá mindenre, miközben elmagyaráztad neki.

Vannak persze teljesen reménytelen helyzetek is, amikor még a feladat szövegét sem érti az ember, nemhogy azt, mit is kéne kezdeni vele a megoldás érdekében. Ilyenkor a legnagyobb hiba, ha azt mondod magadnak, hogy „ehhez én hülye vagyok”. Ez elsősorban nem amiatt hiba, mert nem lesz belőled világhírű atomtudós, hanem azért, mert ez a hozzáállás rengeteget rombol a személyiségeden.

Persze minden probléma előtt meg lehet állni és föladni, de akkor soha nem tapasztalod meg azt a felemelő érzést, azt az örömöt, amit akkor érez az ember, ha sikerült egyedül, mások segítsége nélkül megoldania valami olyat, amiről azt hitte, hogy ez biztosan nem fog menni. Vagyis ne érd be kevesebbel és ne írd le magad, hogy „ehhez nem értek” mert sokkal több dologhoz értesz, mint gondolnád.

Ez nem azt jelenti, hogy onnantól életed végéig azzal kell foglalkoznod. Attól, hogy tudsz korcsolyázni, még lehet, hogy csak évente egyszer mész el a barátaiddal, de milyen jó, hogy akkor nem kell azt mondanod nekik, hogy „á, menjetek csak nélkülem” Ugyanez a helyzet azzal a sok „fölösleges” dologgal is, amit a suliban tanulsz.

És, ha totál semmit nem értek?

Hát először is csak semmi pánik. Bebizonyítjuk, hogy a matekot bárki meg tudja érteni. Ha nem hiszed, hogy ez lehetséges, akkor itt az ideje, hogy tegyél egy próbát. Van ugyanis egy lelkes csapat, akik a fejükbe vették, hogy minden közhiedelem ellenére bebizonyítják, a matekot bárki könnyen megértheti. Létrehoztak egy alternatív univerzumot, ahol a matek vicces, egyszerű és érthető. Ez az alternatív univerzum egy weboldal, a mateking.hu ahol eddig főleg egyetemisták tanulhattak gyorsan és kényelmesen a vizsgáikra.

Most azonban elindítottak egy online érettségi felkészítőt, ahol minden fölösleges tanmesétől körítéstől, okoskodástól mentesen, csak a lényeget mondják el, de azt gyorsan és humorosan.

Mivel az érettségi feladatok kicsit más szemléletet igényelnek, mint a rendszeres matekórákon ezerszer látott feladatok, ezért az egyik legjobb módja az érettségire való sikeres készülésnek az, ha megnézel néhány korábbi feladatsort. Ebben segít a mateking.hu oldal, ahol az elmúlt öt év érettségi feladatainak megoldásán keresztül pallérozhatod az elmédet. Ráadásul nem csak a korábbi érettségik megoldását lehet megnézni szuper-érthetően és viccesen, hanem az is kiderül, hogyan jusson eszünkbe a megoldási ötlet.

Kifogás mindig van, de csak nagyon kevesek mondhatják el magukról, hogy a jó kifogás-ötleteik tették őket sikeressé. Szóval hajrá, és ne feledd: „Az egyetlen dolog, ami közted és az álmaid között áll, az az ostoba történet, amit saját magadnak mesélsz arról, hogy miért vagy képtelen elérni őket.”

(Forrás: Mateking)