jó osztályzat
#Suli, munka

Tanulási trükkök, amikkel garantáltan 5-öst kapsz

2018.12.30.
1 perces olvasási idő

A vizsgaidőszak már a nyakadon van. A lehető legjobb jegyeket kell szerezned, de fogalmad sincs, hogyan tanulj meg mindent úgy, hogy ne felejtsd el? Mi a legjobb módszer, anélkül, hogy tönkretennéd magad a hajtásban? Íme, néhány tipp, amivel garantáltan 5-öst szerezhetsz!

1. Tervezés, tervezés, tervezés

Kezdd azzal, hogy készítesz egy tanulási tervet. Dolgozd ki, hogy mit kell még megtanulnod, mi az, amit csak át kell nézned, és oszd be az idődet. Csinálj egy naptárt, amiben láthatod, hogy hány heted és napod áll még rendelkezésre!

Oszd be az idődet tanulási részekre, de hagyd szabadon a naptárban a pihenésre, alvásra és étkezésre szánt időt. Ha esetleg megcsúsznál, az ismétlést szervezheted ezekbe a részekbe is.

2. Kezdj hozzá időben

Nagyon fontos, hogy időben kezdd el a tanulást! Ne legyél az az ember, aki utolsó pillanatra hagyja, és aztán pánikol! Nagyon kevés ember tud már olyankor, nyomás alatt tanulni.

Természetesen az is fontos, hogy időben feküdj le, eleget tudj aludni, hiszen ha teljesen kipihent vagy, akkor jobban tudsz tanulni.

Tudj meg többet! Hogy aludj jól a vizsgák előtt?

3. Tudd, mi a gyenge pontod, és dolgozz rajta

Fontos átnézni azokat a tárgyakat is, amik a legjobban mennek, azonban a legnagyobb hangsúlyt a gyengébb részekre fektess!

Mi a legnehezebb tantárgy vagy anyagrész a számodra? Amint tudod, hogy min kell dolgoznod, iktass be plusz időt ennek tanulására a tanulási tervedbe! Térj erre mindaddig vissza, amíg nem vagy magabiztos a tudásodban!

Tanulási trükkök, amikkel garantáltan 5-öst kapsz

4. Keress tanulótársat

Az egymás kikérdezése a legjobb módja annak, hogy felmérd, mit kell még átnézned! Olyan, mintha valaki végig veled lenne és támogatna egy verseny alatt.

Ha könnyen elkalandozol, amikor tanulnod kellene, de valaki van melletted, segíthet koncentrálni, a lényeghez visszatérni.

5. Oszd részekre az ismétlést

Ha attól tartasz, hogy túl korán kezded az ismétlést, vagy, hogy elfelejted a felét, mire vizsgáznál, akkor kezdd annyira korán, hogy legyen időd a végén újra átfutni.

Ezután oszd fel az anyagot, és keress neki helyet az időbeosztásodban (ne felejtsd el a naptárt!).

6. Fontos a lazítás

Amire abszolút nincs szükséged: a szünet nélküli tanulás. Ugyanis ettől kevésbé leszel termékeny, és kiégéshez vezet. Még ha sok időt is kell tanulásra fordítanod, tarts szüneteket! Pihenned kell, és persze rendesen enned. A gyorsételek nem segítenek megbirkózni az elvárásaiddal és a vizsgákkal! Fogyassz inkább vitaminokban gazdag, agyserkentő ételeket!

TIPP Az agy eledelei, avagy mi segít koncentrálni?

7. Kérd meg a szüleidet, hogy buzdítsanak

Jó motiváció lehet, ha megbeszéled a szüleiddel, hogy segítenek egy-egy álmod valóra váltásában (pl. egy fesztivál vagy nyaralás), ha megkapod azt a bizonyos óhajtott jegyet. Kérd meg őket, hogy segítsenek átlendülni a holtpontokon!

Vagy találj ki egy jutalmat magadnak, ha sikerül teljesítened a célod!

Próbálj meg nem pánikolni a vizsgákra gondolva – nyugtasson a gondolat, hogy ilyenkor mindenki ideges, de ha koncentrálsz, jobban fogsz teljesíteni,

Neked milyen tippjeid vannak?

(KamaszPanasz - S.C., allwomenstalk)