Főoldal / SULI / Diákmunkát keres Vanda
  2013-08-02

Diákmunkát keres Vanda

A cím akár egy álláskereső hirdetés szövege is lehetne, de nem az. Igaz, Vanda még nem találta meg a megfelelő állást, egy hónapra tervezi, hogy diákmunkát vállal, aztán szeptemberben ismét iskolába megy.

A 18 éves Vanda már tavaly dolgozott egy balatoni cukrászdában, fagylaltot árult. Most is hasonló munkát keres, egy hónapot szeretne dolgozni.

- hirdetések -

Sajnos a tavalyi munkahelyre nem mehet vissza, már betöltötték az üresedést. Igaz, ott nagyon sokat kellett dolgozni, nagy volt a hajtás, forgalmas helyen van a cukrászda, sorra jöttek a magyar és a külföldi turisták.

Mennyit lehet keresni a diákmunkával?

Jó, ha tudod!

Már a diákmunka keresésekor fontos szempont, hogy megfogalmazd magadnak, mi a célod, mit és hol szeretnél dolgozni, mennyi időd van a munkára. Így tett Vanda is, aki már tudja, az idegenforgalomban, a vendéglátásban képzeli a jövőjét is. Ezután érdemes valamilyen formában bejelentkezni az adott céghez. Akár ismerősökön, akár gyakorlati lehetőségeken, akár személyesen egy önéletrajz birtokában, akár iskolaszövetkezeteken keresztül. Vanda is készített egy amerikai típusú önéletrajzot, beleírta, hol tanul, mihez ért, hol dolgozott tavaly, röviden jellemezte magát. És nem feledkezett meg a fényképről sem, sokszor arc alapján azonosítják be a jelentkezőt. Ő személyesen vitte be az önéletrajzát néhány cukrászdába, volt, amelyiket ismerősei ajánlották.

Mindent a diákmunkáról!

Mindenkit ez érdekel – mosolyog Vanda, aki elmondta, hogy átlagosan 500-600 forintos órabér jár a vendéglátásban dolgozó diákoknak, ebből még persze levonják az adókat, járulékokat. Napi 5-6 órát kell dolgozni, hetente 4-5 napot, ebbe beleesik a hétvége is, szombat, de előfordulhat, hogy vasárnap. - Ami szóba jöhet nálam, az a pultos, felszolgáló munka, ha minden jól megy, egy hónap alatt össze lehet gyűjteni - levonás után – 30 vagy 40.000 forintot.

Önállóságra nevel

Hogy mire költöm majd a pénzt? Több helye is van, szeretnék egy új táskát, a régi már nagyon nem bírja a sok könyvet, illetve jó lenne belőle félre tenni. A 18. születésnapomra kaptam nagymamámtól egy takarékbetétkönyvet, annak a számlájára szeretnék még pénzt gyűjteni, ki tudja, talán jó lesz majd utazásra vagy egy laptopra.  Jó érzés, hogy már most rendelkezem egy kis megtakarítással, nem anyukámtól kell várnom a segítséget.

Kiváló tapasztalatszerzés

Vandát egyébként is érdekli a turizmus, a vendéglátás, ebben képzeli el a jövőjét, angolt és németet is tanul a gimnáziumban. Gyakorlatnak, tapasztalatszerzésnek is kiváló lehetőség a diákmunka. - Ha mégis úgy érzem majd, nem nekem való ez a munka, még lesz időm mást nézni a gimi után, és mondjuk, nem kezdek el feleslegesen egy szakirányú képzést, akár az egyetemen vagy más iskolában. 

TA