diákmunka
#Suli, munka

Diákmunkát keres Vanda

2013.08.02.
1 perces olvasási idő

A cím akár egy álláskereső hirdetés szövege is lehetne, de nem az. Igaz, Vanda még nem találta meg a megfelelő állást, egy hónapra tervezi, hogy diákmunkát vállal, aztán szeptemberben ismét iskolába megy.

A 18 éves Vanda már tavaly dolgozott egy balatoni cukrászdában, fagylaltot árult. Most is hasonló munkát keres, egy hónapot szeretne dolgozni.

Sajnos a tavalyi munkahelyre nem mehet vissza, már betöltötték az üresedést. Igaz, ott nagyon sokat kellett dolgozni, nagy volt a hajtás, forgalmas helyen van a cukrászda, sorra jöttek a magyar és a külföldi turisták.

Mennyit lehet keresni a diákmunkával?

Mindenkit ez érdekel – mosolyog Vanda, aki elmondta, hogy átlagosan 500-600 forintos órabér jár a vendéglátásban dolgozó diákoknak, ebből még persze levonják az adókat, járulékokat. Napi 5-6 órát kell dolgozni, hetente 4-5 napot, ebbe beleesik a hétvége is, szombat, de előfordulhat, hogy vasárnap. - Ami szóba jöhet nálam, az a pultos, felszolgáló munka, ha minden jól megy, egy hónap alatt össze lehet gyűjteni - levonás után – 30 vagy 40.000 forintot.

Önállóságra nevel

Hogy mire költöm majd a pénzt? Több helye is van, szeretnék egy új táskát, a régi már nagyon nem bírja a sok könyvet, illetve jó lenne belőle félre tenni. A 18. születésnapomra kaptam nagymamámtól egy takarékbetétkönyvet, annak a számlájára szeretnék még pénzt gyűjteni, ki tudja, talán jó lesz majd utazásra vagy egy laptopra. Jó érzés, hogy már most rendelkezem egy kis megtakarítással, nem anyukámtól kell várnom a segítséget.

Kiváló tapasztalatszerzés

Vandát egyébként is érdekli a turizmus, a vendéglátás, ebben képzeli el a jövőjét, angolt és németet is tanul a gimnáziumban. Gyakorlatnak, tapasztalatszerzésnek is kiváló lehetőség a diákmunka. - Ha mégis úgy érzem majd, nem nekem való ez a munka, még lesz időm mást nézni a gimi után, és mondjuk, nem kezdek el feleslegesen egy szakirányú képzést, akár az egyetemen vagy más iskolában.

TA