nemzetközi diák
#Suli, munka

Nemzetközi diákként Angliában - Hogyan kerülhetsz ide?

2012.11.13.
2 perces olvasási idő

Minden körülbelül egy éve kezdődött, amikor kitaláltam, hogy Angliában szeretnék lakni. Semmiképpen sem szerettem volna a csereprogramos megoldást választani, így teljesen egyedül kezdtem el megszervezni ezt a kalandot. Tapasztalataim segíthetnek Neked, hogy Te is külföldön tanulhass, ha ez a célod.

A cikksorozat első részében említettem, hogy nem cserediákként vagyok Angliában. Nem programmal vagy szervezettel érkeztem tanulni, mégis itt vagyok, hiszen ez így is lehetséges.

Új iskola Angliában

Először is az angol iskolarendszert kellett "szemügyre vennem", ugyanis itt nem gimnáziumok vannak, ahova csak úgy átjelentkezhetek. Itt 16 éves korodban egy 2 éves képzés kezdődik meg, valamilyen úgynevezett sixth form college-ban. Ez teljesen más rendszer, mint a magyar, később egy egész cikket fogok a sixth form-oknak szentelni.

AngliaMivel már tudtam, hogy Anglia melyik részén (Brighton – elvégre ez a legnaposabb) szeretnék lakni, a helyi állami sixth form college-ok elérhetőségeit gyűjtöttem össze, majd az általam legjobbaknak tartottaknak küldtem egy-egy e-mailt.

Ebben leírtam, hogy egy 16 éves magyar lány vagyok és nagyon szeretnék Brightonban tanulni egy évet, van-e erre lehetőség és ha igen, milyen a felvételi procedúra. A levélben mellékeltem egy rövid önéletrajz-szerűséget és a magyar bizonyítványaim fordítását.

Érdemes még előre a neten tájékozódni az adott sixth form-ok nemzetközi diákokra vonatkozó szabályairól - a legtöbb helyen, mint EU-s diák ingyen tanulhatsz, de pár hely kivételnek számít. Így ütött teljesen szívena felismerés, amikor megtudtam, hogy az általam első helyre rangsorolt, teljesen tökéletesnek tűnő brighton-i sixth formnak csak egyetlen hibája van - 7000 fontba kerülne egy félév.

Persze ha nem akarod teljes szívedből az utazást, akkor hamar feladhatod a keresést. Sokszor nem tiszták az információk, és az is előfordulhat, hogy az egyik sixth form nem válaszol. Ám ha bebiztosítod magadat, és több helyre is írsz, illetve kitartóan keresel, biztosan felvesznek a számodra legmegfelelőbb helyre! Velem is így történt, és nem is lehetnék boldogabb a jelenlegi sixth form-omban, ahol ráadásul teljesen ingyen tanulhatok.

Hol fogsz lakni Angliában?

Ha már van iskolád, akkor ugye azért valahol lakni is kellene. Először is szeretném leszögezni, hogy meg se próbálj arról álmodni, hogy egy kicsi lakást ki tudsz venni. Nemcsak nagyon nehéz megfelelő áron megfelelő lakást találni (értsd úgy, hogy nem omlanak rád a falak!) de sajnos külföldiként szinte esélytelen, hogy kiadják neked. Ugyanis amíg nincs angol bankszámlaszámod, nem fogják kiadni. Amíg pedig nincs angol lakcímed, nem tudsz angol bankszámlaszámot nyitni. Ördögi kör.

Én egy szobát bérlek egy angol nőtől, nagyon elégedett vagyok vele, hiszen többre nincs is nagyon szükségem, nagyon jó helyen van a lakás, és a házinéni is nagyon kedves, segítőkész - mégis meghagyja a személyes teremet, szabadságomat, nem próbál meg úgy viselkedni, mint egy fogadócsalád. Sok egyedülálló középkorú hölgy adja ki frissen (egyetemre) elköltözött csemetéje szobáját, ezzel is enyhítve a gyerek hiánya miatti “üres fészek” szindrómáját. Ez mindenkinek jó, hiszen ő sem merül a magány miatt depresszióba, és rólam is van, aki kicsit gondoskodjon.

Még a tanév kezdete előtti nyáron ellátogattam 4-5 napra Brightonba, személyesen is egyeztetni az iskolával és a lakást iis megnézni - megéri. Nem vagyok benne biztos, hogy ha nem látom előre a saját szememmel mind az iskolát, mind a lakást, akkor képes lettem volna minden félelem nélkül elindulni szeptemberben.

Ha inkább fiatalokkal laknál szívesen – és ezt az ötletet a szüleid is támogatják – rengeteg lehetőséged van egyetemisták mellé lakótársnak csatlakozni egy albérletben. Mivel itt általában a hirdetést feladó diák bérli az egész szobát, neki kell fizetned, így nem fog problémázni a bankszámla hiányán. Mára ez a megoldás olyan népszerűvé vált, hogy több erre specializálódott honlap is létezik, ilyen például az easyroommate.com is, amit én személy szerint nagyon hasznosnak találtam.

Ha pedig inkább szeretnél fogadócsaláddal lakni, velük is fel tudod venni a kapcsolatot az interneten, valószínűleg így jóval olcsóbb is lesz, mint ha valamilyen programon keresztül keresnéd meg őket.

Remélem a cikk megmutatta, hogy nem feltétlenül kell programokon és szervezeteken keresztül menned külföldre tanulni. Ha kicsit kalandvágyó vagy, és jobban szereted te megszervezni a dolgokat, érdemes magán-úton belevágni!

(Gy. A.)

Kapcsolódó címkék

tanulás