témazáró
#Suli, munka

Hogyan készülj fel a témazárókra? A 9 legjobb tipp!

2016.05.31.
2 perces olvasási idő

Az év végi témazárók időszakában jól jön néhány hasznos tipp, amelyeket alkalmazva sikeresen felkészülhetsz a dolgozatírásra.

Kezdd hamar!

A témazárókra való felkészülést nem lehet egy nappal a dolgozat előtt elkezdeni. Nem tudsz egy egész fejezetnyi vagy korszaknyi információt egy éjszaka alatt a fejedbe vésni – kezdd el a felkészülést legalább egy héttel a dolgozat előtt!

Tervezz!

Tervezd meg, és rögzítsd a naptárodban, hogy melyik nap mit is fogsz tanulni. Ossz be kis anyagokat minden egyes napra – minden alkalommal, amikor végeztél az adott témával ismételd át a már megtanultakat is. A módszer nagyon hatékony!

Vágj bele!

Ha már eldöntötted, hogy mikor és mit kell tanulnod, és mi mennyi időt vesz igénybe, elérkezett az idő arra, hogy elkezdd a valódi tanulást. Az egyik legjobb módszer, ha színes kiemelő filcet használsz, hiszen így, amikor később átnézed az anyagokat, egyszerűbben látod majd a lényeget. Érdemes minden témához, leckéhez egy rövid összefoglalót is írnod. Emeld ki azokat a részeket, amelyekkel nehezebben boldogultál. Amikor pedig már mindent befejeztél, nagyszerű összefoglalóid lesznek, amik segítségével sokkal egyszerűbb lesz a tanulás!

Csinálj tanulókártyákat!

A kiemelőhöz hasonlóan a tanulókártyák is rendkívül hasznosak a tanulás során. Ha leírod az összes információt az összefoglalóidból, a tanulás felével már készen is vagy. Amikor pedig készen lesznek a tanulókártyák, egy egész csomagnyi hordozható tananyag lesz veled, amit bármikor átnézhetsz!

Kérj segítséget!

Ha nehézségeid akadnak valami megjegyzésével, vagy csak nehezebben értesz meg valamilyen anyagot, kérdezz bátran és kérj segítséget, mielőtt még túl késő lesz! Kérd meg az egyik tanárodat, hogy segítsen megérteni valamit. Vagy csak tanulnod kellene, és nem bírsz megbirkózni a feladott szavakkal? Kérd meg a családod, hogy kérdezgessenek minél gyakrabban a tanulókártyák segítségével – a módszer nagyon hatékony!

Aludj!

Legalább 7-8 órányi alvásra van szüksége a testednek ahhoz, hogy biztosan helyesen működjön. A teszteket, dolgozatokat úgy állítják össze, hogy gondolkoznod kelljen – ha nem alszol eleget, akkor viszont biztosan nem leszel képes emlékezni az összes információra, és hiába dolgoztál olyan sokat azon, hogy az agyadba kerüljenek.

Maradj nyugodt!

Ne ess pánikba a dolgozat előtt és alatt! Még ha az első pillantásra nehéznek is tűnik a témazáró, csak vegyél egy mély lélegzetet. Ha valamelyik kérdés túl nehéznek tűnik, ugord át, és válaszolj minden más kérdésre, amire tudod a választ, amikor pedig azokkal készen vagy, visszatérhetsz a kihagyott válaszokhoz. Emlékeztesd magadat, hogy igenis készültél, tehát tudni fogod, amit kell!

Ne rohanj!

Legalább 2 hetet tanulással töltöttél, szóval miért számítana még ez a pár perc? Haladj lassan, miközben kitöltöd a dolgozatot, olvass végig és értelmezz minden kérdést, ne válaszolj kapkodva. Ha még így is marad időd, nézd át az összes válaszodat.

Miután vége, csak nyugodj meg!

Ne hagyd, hogy a pánik eluralkodjon feletted. Még ha úgy is érzed, hogy elrontottad a dolgozatot, az aggódás már nem fog változtatni a pontszámodon. Ám az aggódás befolyásolhatja a következő dolgozatra való felkészülésedet – tehát zárd ki az utolsó dolgozat gonodlatát az elmédből, és fókuszálj a következő(k)re! Menni fog!

(Gy.A. fastweb.com)

Kapcsolódó címkék

suli