költészet
#Suli, munka

A legszebb verslábat keresik a Költészet Napján

2012.04.11.
1 perces olvasási idő

Versmaratonnal, mobilvers-pályázattal, versmegállóval, versláb-szépségversennyel, valamint Guiness-rekord kísérlettel ünneplik ma az ország különböző helyszínein József Attila születésének 107. évfordulóját.

Ki így, ki úgy, de szinte az egész ország a nagy költőóriás születésének méltó ünnpelésén fáradozik. Székesfehérváron és környékén például hétórás versmaratonnal, a korábban meghirdetett mobilvers-pályázat legjobbjainak előadásával, valamint vers-, énekelt vers, próza- és mesemondó találkozóval ünneplik a költészet napját. Székesfehérváron akár az óvodások is előadhatják kedvenc verseiket, a cél, hogy adott idő alatt minél több vers hangozzon el.

Pomázon versmegálló fogadja a HÉV-vel utazókat tíz és tizennégy óra között. Aki szeretne, verset mondhat, énekelhet, és versképeslapot is kaphat ajándékba. Versek loboghatnak a szélben Telkin, ahol arra bíztatják a versrajongókat, hogy tegyék ki kapujukra kedvenc verseiket.

költészetAz általa legszebbnek tartott verslábbal nevezhet be bárki a budakalászi faluház játékos vetélkedőjére, ahol a csapatokat versjátékmester segíti. Ezúttal nem a versmondók, hanem a versek versenyeznek, a csapatokba nemcsak az időmértékes verselés szerelmeseit várják. Pátyon rendhagyó irodalomórát tartanak a Bocskai István két tannyelvű általános iskolában, egész napos versmondásra hívnak mindenkit Mogyoródon és megzenésített versekkel várják a közönséget Solymáron is.

A Pécsi Nemzeti Színház épületében három órán át folyamatosan színészóriások szavalnak verseket felvételről, és irodalmi beszélgetéseket tartanak. Pécsen egy hatalmas Kugler-tortát is megvágnak, amelyből 250 adagot osztanak szét a közönség tagjainak.

Hévízen József Attila összes versének felolvasásával Guinness-rekord kísérletre vállalkoznak. A város Bibó István Alternatív Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolájában diákok és pedagógusok arra vállalkoztak, hogy másnap déli 12 óráig felolvassák József Attila teljes lírai életművét, több mint hatszáz versét.

A költészet napja egyben a város napja is Debrecenben: a hajdúsági megyeszékhelyen szerdán a szokásoknak megfelelően összefonódnak a két esemény programjai, de ezen a napon indul a X. Debreceni Költészeti Fesztivál is, amelynek programjaiban kiemelt helyet kap a száz éve született Kiss Tamás költő munkássága: szerdán a verseiből rendezett szavalóesttel, majd csütörtökön emléktábla-avatással emlékeznek az egykor Debrecenben élt József Attila-díjas művészre.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, április 11-én született Márai Sándor is, 1900-ban.

(KamaszPanasz, mti)

Kapcsolódó címkék

írás