Költészet napja
#Suli, munka

Kávészünet a költészet napjára

2013.04.10.
1 perces olvasási idő

A Kultúra Fiatal Nagyköveteinek is nevezett formáció, a Kávészünet tagjai az egyik tehetségkutató műsorban bukkantak fel, 2005 óta zenélnek együtt. Fontos céljuk, hogy a költészettel hadilábon álló fiatalok megszeressék az irodalmat. Ehhez a zenét hívják segítségül. Holnap lesz a Magyar Költészet Napja.

Popovics György és Németh Ferenc alkotja a duót. A Kávészünet havi rendszerességgel irodalmi-zenei klubesteket tart az új Gödör Klubban. Minden alkalommal vendégelőadókkal fűszerezik a koncertet, költőkkel, szövegírókkal, zenészekkel és színészekkel közösen népszerűsítik az irodalmat. Ráadásul a Magyar Költészet Napján, április 11-én, este 7 órától egy izgalmas zenei műsort is hallhattok az MR2 Petőfin.

A próba után értük el telefonon Németh Ferencet, aki elmondta, hogy néhány hónapja a klubkoncert vendége Saiid, az Akkezdet Phiai zenekar frontembere volt. Süveg Márk a slam poetry és rap műfajt olvasztotta össze a klasszikus költészettel.

Trendhagyó irodalomóra

kávészünetA legtöbb fiatal életében fontos a zene, mobilon hallgatnak kedvenc dallamokat, csengőhangot kreálnak belőlük. A zene segítségével könnyebben megtanulják az általános iskolás és középiskolás diákok, vagy éppen az egyetemisták a verseket, ezáltal az irodalmat is megszeretik.

Készült egy felmérés - mondja Ferenc. Azok a fiatalok, akik korábban nehezen vagy egyáltalán nem tanulták meg a kötelező verseket, és ezért rossz jegyet kaptak irodalomból, a megzenésítés hatására könnyebben megjegyezték a dallammal együtt a szöveget is. Igaz, nem énekelve kérte számon a verset a tanár, azonban szavalva is nagyon jól teljesítettek a felelők. Interaktívak az órák, a koncert közben van verstanulás, illetve közös éneklés.

József Attila és Karafiáth Orsolya

Közel 50 szerzemény van a tarsolyukban. A kortárs magyarok, így például Varró Dániel vagy Karafiáth Orsolya, valamint a külföldiek mellett olyan klasszikusokhoz nyúltak, mint József Attila, Ady Endre, Szabó Lőrinc vagy Radnóti Miklós. A szokatlant is bevállalják: Gyuri svédül énekel egy dalt, pedig nem is beszéli a nyelvet.

A fiatalos stílus, a játszva tanulás igen hatásos, több mint 20 ezer diáknak tartottunk már ilyen trendhagyó órát - összegzi Németh Ferenc, aki azt is elárulta, hogy hamarosan új albummal jelentkeznek.

TA

Kapcsolódó címkék

írás